مطالعه ویژگی های میکروبی و شیمیایی آبهای بطری شده در استان همدان
الموضوعات :
مهدی ریاحی خرم
1
(
دانشگاه آزاد اسلامی، واحد همدان، استادیار گروه محیط زیست، همدان، ایران
)
مریم خوش شعار
2
(
دانشگاه آزاد اسلامی، واحد همدان، دانشآموخته کارشناسی ارشد محیط زیست، همدان، ایران
)
مهدی هاشمی
3
(
دانشگاه بوعلی سینا، دانشکده شیمی، استادیار گروه شیمی، همدان، ایران
)
الکلمات المفتاحية: همدان, کیفیت آب, آب آشامیدنی, آب بطریشده,
ملخص المقالة :
امروزه در اکثر کشورهای جهان و از جمله در ایران، استفاده از آبهای بطریشده روند صعودی داشته است. به همین دلیل به منظور حفظ سلامت مصرفکنندگان، کنترل میکروبی و شیمیایی چنین آبهایی دارای اهمیت زیادی است و هدف این مطالعه نیز تعیین کیفیت میکروبی و شیمیایی آبهای بسته بندی و عرضهشده در سطح استان همدان بود. برای این منظور در فصول زمستان 1390 و تابستان 1391 تعداد 56 نمونه بصورت تصادفی انتخاب گردید. آزمایشات مطابق با روش های استاندارد بر روی ویژگی های شیمیایی شامل pH، قلیائیت، نیترات، سدیم، پتاسیم، فلوراید، سولفات، فسفات، سختی کل و سختی دائم و ویژگی های میکروبی شامل کل کلیفرم ها و کلی فرم های مدفوعی صورت گرفت. داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل و با استانداردهای مؤسسه ملی استاندارد ایران و نیز رهنمودهای سازمان جهانی بهداشت مقایسه شد. یافته ها حاکی از آن بود که باکتریهای گروه کلیفرم و کلی فرم مدفوعی در هیچ یک از نمونه ها وجود نداشت. مقادیر pH، قلیائیت، نیترات، سولفات، فسفات، سدیم و پتاسیم در تمامی نمونه ها در محدوده استاندارد بودند. از 56 نمونه مورد بررسی 44 نمونه دارای فلوراید کمتر از حداکثر مطلوب و 40 نمونه دارای سختی کل کمتر از حداکثر مطلوب استاندارد بودند. درنهایتباتوجهبهایننتایج، هرچند که تقریباً تمامی موارد اندازه گیری شده از حداکثر مجاز تعیین شده توسط استانداردهای مؤسسه ملی استاندارد ایران و سازمان بهداشت جهانی کمتر بود، اما در اکثر موارد اختلاف معنی داری بین مقادیر اندازه گیری شده با مقادیر مندرج بر روی برچسب بطری ها وجود داشت. همچنین میانگین ویژگی های اندازه گیری شده در دو فصل زمستان 1390 و تابستان 1391 اختلاف معنی داری نشان ندادند.