ارزیابی میزان غلظت سرب و روی در خیار گلخانههای استان همدان در سال 91
الموضوعات : Food Science and Technologyزهرا بیگ محمدی 1 , کامران شایسته 2 , مهرداد چراغی 3
1 - دانشگاه آزاد اسلامی، واحد همدان، دانشآموخته کارشناسی ارشد مهندسی آلودگیهای محیط زیست، همدان، ایران.
2 - - استادیار گروه مجیط زیست، دانشگاه ملایر، ملایر، ایران.
3 - دانشگاه آزاد اسلامی، واحد همدان، استادیار گروه محیط زیست، همدان، ایران.
الکلمات المفتاحية: روی, خیار, فلزات سنگین, سرب, گلخانه,
ملخص المقالة :
آلودگی فلزات سنگین خاکهای کشاورزی یک مشکل زیست محیطی عمده است که میتواند، تولید گیاهی، امنیت غذایی و سلامت انسان را تحت تأثیر قرار دهد. فلزات سنگین در نتیجه فعالیتها و دستکاری های انسان در محیط زیست وارد میشوند. فلزات سنگین در قسمتهای خوراکی سبزیجات برگی و همچنین در میوه و دانه گیاهان تجمع پیدا میکنند. لذا این پژوهش با هدف تعیین غلظت عناصر سنگین سرب و روی در محصول خیار گلخانه ای برخی از شهرستان های استان همدان انجام شد. غلظت عناصر مذکور با استفاده از دستگاه نشر اتمی تعیین گردید. نتایج تحقیق نشان داد، میانگین غلظت عناصر سرب و روی در نمونههای خیار به ترتیب 33/0 و 14/3 میلیگرم بر کیلوگرم میباشد. همچنین نتایج مربوط به تجزیه و تحلیلهای آماری نشاندهنده وجود همبستگی منفی بین غلظت عناصر اندازه گیری شده می باشد. بر پایه نتایج بدست آمده از این پژوهش غلظت عنصر روی در گلخانههای همدان و غلظت عنصر سرب در گلخانه های تویسرکان، فامنین و ملایر بالاتر از حدود مجاز توصیه شده تشخیص داده شد. به علاوه، مقادیر دریافت روزانه عناصر سرب و روی از طریق مصرف سبزیجات برای سه رده سنی کودکان، افراد بالغ و بزرگسالان محاسبه گردید. به طور کلی دریافت روزانه عناصر مورد مطالعه پایین تر از حدود مجاز توصیه شده می باشد.
