جداسازی و شناسایی استافیلوکوکوس اورئوس از فرآوردههای گوشتی و بررسی حضور ژن مولد انتروتوکسین A
الموضوعات :
مهسا سپیدارکیش
1
,
مسعود قانع
2
1 - دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تنکابن، گروه میکروبیولوژی، دانش آموخته کارشناسی ارشد میکروبیولوژی، تنکابن، ایران
2 - استادیار، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تنکابن، گروه میکروبیولوژی، تنکابن، ایران
تاريخ الإرسال : 20 الخميس , ربيع الثاني, 1435
تاريخ التأكيد : 03 الجمعة , ذو القعدة, 1435
تاريخ الإصدار : 27 السبت , شوال, 1435
الکلمات المفتاحية:
استافیلوکوکوس اورئوس,
انتروتوکسین SEA,
تکنیک PCR,
فرآوردههای گوشتی,
ملخص المقالة :
استافیلوکوکوس اورئوس، یکی از مهمترین عوامل ایجادکننده بیماریهای منتقله از راه مواد غذایی میباشد.هدف از انجام این مطالعه، تعیین میزان فراوانی استافیلوکوکوس اورئوس در فرآوردههای گوشتی و شناسایی ژن تولیدکننده انتروتوکسینSEAمیباشد. پس از جمعآوری 150 نمونه گوشتی، نمونهها با استفاده از تکنیک استاندارد کشت و تستهای فنوتایپینگ استاندارد از نظر وجود استافیلوکوکوس اورئوس مورد بررسی قرار گرفتند. پس از استخراج DNA، آزمون PCR با استفاده از پرایمرهای اختصاصی جهت شناسایی ژن sea صورت گرفت. بر اساس نتایج به دست آمده، در 19 مورد نمونه (6/12%) استافیلوکوکوس اورئوس جدا گردید. بیشترین میزان آلودگی به ترتیب، مربوط به ماهی دودی (30%)، کباب لقمه (6/16%)، انواع کالباس و ژامبون (3/13%) و شنسل مرغ (3/3%) بود. در انواع سوسیس هیچ موردی از آلودگی به استافیلوکوکوس اورئوس مشاهده نگردید. بررسیهای آماری نشان داد که در مقایسه میزان فراوانی استافیلوکوکوس اورئوس و نوع فرآورده های گوشتی اختلاف آماری معنیدار وجود دارد (05/0 >p). همچنین با انجام تکنیک PCR مشخص گردید که ژن sea در هیچیک از جدایهها وجود ندارد. در این مطالعه میزان آلودگی مواد غذایی مورد بررسی به استافیلوکوکوس اورئوس نسبتاً قابل ملاحظه میباشد.
المصادر:
ادیب فر، پرویز (1383). میکروبشناسی پزشکی. انتشارات نور دانش، صفحات 74-63.
اشراقی، سعید؛ صالحی پور، زهره؛ پورمند، محمدرضا؛ رحیمی دروشانی، عباس؛ زهرا صالحی، محمدتقی؛ آقامیری، سولماز؛ همکاران (1388). بررسی توزیع فراوانی ژن tst با ژن های ,entC ,ent A ent A/C در ایزولههای استافیلوکوکوس اورئوس جدا شده از مواد غذایی مختلف. مجله دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران، دوره 67، شماره 7، صفحات 476-470.
اثنی عشری، مهرداد؛ شایق، جلال و عمران نصرالهی، آیت الله (1391). مطالعه میزان شیوع ژنهای انتروتوکسینهای معمول استافیلوکوکوس اورئوس های جدا شده از شیر گاومیشهای استان تبریز به روش Multiplex PCR. مجله بهداشت مواد غذایی تبریز، دوره 2، شماره 2، صفحات 68-61.
جاوتز، ارنست؛ ملنیک، جوزف لویس؛ آدلبرگ، ادوارد؛ بروکس، ژئو؛ بوتل، ژانت و استفان، مورس (1387). میکروبشناسی پزشکی. ترجمه: رحیمی، محمد کریم و اطهری، عمید، انتشارات آییژ، تهران، ایران، صفحه 269.
Argudín, M.A., Mendoza, M.C. and Rodicio, M.R. (2010). Food Poisoning and Staphylococcus aureus Entrotoxins.Toxins, 2(7): 1751-1773.
Gencay, Y.E., Ayaz, N.D. and Dogru, A.K. (2010). Enterotoxin Gene Profiles of Staphylococcus aureus and Other Staphylococcal Isolates from Various Foods and Food Ingredients. Journal of Faculty of Veterinary Medicine Erciyes University, 7(2): 75-80.
Giannatale, E.D., Prencipe, V., Tonelli, A. and Marfoglia, C. (2011). Characterization of Staphylococcus aureus trains isolated from food human consumption. Veterinaria Italiana, 47(2): 165-173.
Loir, Y.L., Baron, F. and Guatier, M. (2003). Staphyloococcus aureus and food poisoning. Genetics and Molecular Research, 2(1): 63-76.
Moon, J.S., Lee, A.R., Jaw, S.H., Kang, H.M., Joo, Y.S., Park, Y.H., et al. (2007). Comparison of antibiogram, staphylococcal enterotoxin productivity, and coagulase genotypes among Staphylococcus aureus isolated from animal and vegetable sources in Korea. Journal of Food Protection, 70(11): 2541-8.
Oh, S.K., Lee, N., Cho, Y.S., Shin, D.B., Choi, S.Y. and Koo, M. (2007). Occurrence of toxigenic Staphylococcus aureus in ready-to-eat food in Korea. Journal of Food Protection,70(5): 1153-8.
Pelisser, M.R., Klein, C.S., Ascoli, K.R., Zotti, T.R. and Arisi, A.C.M. (2009). Ocurrence of Staphylococcus aureus and multiplex PCR detection of classic enterotoxin genes in cheese and meat products. Brazilian Journal of Microbiology, 40(1): 145-148.
Pepe, O., Blaiotta, G., Bucci, F., Anastasio, M., Aponte, M. and Villani, F. (2006). Staphylococcus aureus and Staphylococcal Enterotoxin A in Breaded Chicken Products: Detection and Behavior during the Cooking Process. AppliedandEnvironmental Microbiology, 72(11): 7057–7062.
Rahimi, E., Mommtaz, H., Shakerian, A. and Kavyani, H.R. (2012). The detection of classical enterotoxins of Staphylococcus aureus in raw cow milk using the ELISA method. Turkish Journal of Veterinary and Animal Sciences, 36(3): 319-322.