مطالعه باقیمانده متابیسولفیت سدیم و اثر آن بر کیفیت میکروبی میگوی وانامی پرورشی (Litopenaeus vannamei) (مقاله کامل تحقیقاتی)
الموضوعات :
مینا سیفزاده
1
,
علی اصغر خانیپور
2
1 - مربی پژوهشی موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، پژوهشکده آبزی پروری آب های داخلی، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، انزلی، ایران
2 - دانشیار موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، پژوهشکده آبزی پروری آب های داخلی، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، انزلی، ایران
تاريخ الإرسال : 15 الإثنين , شوال, 1435
تاريخ التأكيد : 03 الأربعاء , رمضان, 1437
تاريخ الإصدار : 14 السبت , شعبان, 1437
الکلمات المفتاحية:
باقیمانده متابیسولفیت سدیم,
میگوی وانامی,
تغییرات باکتریایی,
باکتریهای عامل مسمومیت غذایی,
ملخص المقالة :
این پروژه با هدف مطالعه تأثیر متابیسولفیت سدیم بر کیفیت میکروبی فرآورده، مدت زمان ماندگاری و باقیمانده این ترکیب در بافت خوراکی میگوی پرورشی در سردخانه انجام شد. برای اجرای این تحقیق یک تیمار و یک شاهد در نظر گرفته شد. نمونهها با متابیسولفیت سدیم 3 درصد بهمدت 10 دقیقه تیمار و طی 6 ماه در سردخانه 18- درجه سلسیوس نگهداری شدند. کیفیت نمونهها با استفاده از آزمونهای باکتریایی مورد ارزیابی قرار گرفت. طبق نتایج مطالعه، شمارش کلی باکتریها، جمعیت استافیلوکوکوس و کلیفرمها در نمونههای تیمار و شاهد کاهش معنیدار نشان دادند (05/0(P<. همچنین آلودگی به سودوموناس آئروجینوزا، ویبریو پاراهمولیتیکوکوس و اشریشیا کولای در نمونههای تیمار و شاهد کمتر از CFU/g 10 بود. ارزیابی غلظت متابیسولفیت سدیم نشان داد مقدار باقیمانده آن در نمونههای تیمار در حد مجاز بود (mg/kg 100). آزمایشات باکتریایی، وجود تفاوت معنیدار بین نمونههای تیمار و شاهد طی مدت زمان ماندگاری در سردخانه را نشان داد. با توجه به عدم حضور باکتریهای بیماریزا در نمونههای تیمار شده و میزان مجاز باقیمانده متابیسولفیت سدیم در محصول نهایی، میتوان به این نتیجه رسید که تیمار متابیسولفیت سدیم روش مناسبی برای حفظ کیفیت میکروبی میگوی وانامی است.
المصادر:
مرتضوی، علی؛ کاشانینژاد، مهدی و ضیاءالحق، سیدحمیدرضا (1381). میکروبیولوژی مواد غذایی، (ترجمه). تألیف: فریزیر، ویلیام و وستهوف، دنیس، چاپ دوم، مؤسسه چاپ و انتشارات دانشگاه فردوسی مشهد، صفحات 517-566.
· Adams, M.R. and Moss, M.O. (2008). Food microbiology. 3rd edition, RS.C,London, pp. 334–350.
· Andrews, W.H. and Hammack, T.S. (2003). Food sampling and preparation of sample homogenatwe, Chapter 1 in Bacteriological Analytical Manual. 8th ed. US Food and Drug Administration, Center for Food Safety and Applied Nutrition, College Park.
· Banwart, G.J. (2004). Basic food microbiology, Second edition, CBSPublishers and Distributors, New Delhi. pp: 178–215.
· Bennett, R.W. and Lancette, G.A. (2001). Staphylococcus aureus, Chapter 12 in Bacteriological Analytical Manual. 8th ed. US Food and Drug Administration, Center for Food Safety and Applied Nutrition, College Park.
· Benson, H. J. (2002). Microbiological applications, Eighth edition, McGraw-Hill pub, New York. pp: 290–343.
· Bisen, P.S. and Verma, K. (1998). Handbook of Microbiology. First edition, CBS, New Delhi, pp: 315–346.
· Burton, G.R.W. (1998). Microbiology for the Health Sciences. First edition, Lippincott Williams & Wilkins Publication. Philadelphia, P.A. pp: 85–114.
· Cappuccino, J.C. and Sherman, N. (1999). Microbiology. First edition, Benjamin/Cumming Science Publishing, Redwood City, Calif, pp: 116–167.
· Cobb, B.F.I., Alaniz, C.A. and Thrompson, J.R. (1973). Biochemical and microbial studies on shrimp: volatile nitrogen and amino nitrogen analysis. Journal of Food Science, 38: 225–229.
· Concalves, A.A. and Junior, C.S.G.G. (2009). The effect of uptake on storage quality of frozen shrimp. Journal of Food Engineering, 90(2): 285–290.
· Depaolajr, A. and Kysner, C.A. (2004). Vibrio, Chapter 9 in Bacteriological Analytical Manual. 8th edition. US Food and Drug Administration, Center for Food Safety and Applied Nutrition, College Park.
· Edberg, U. (1993). Enzymatic determination of sulphite in food: NMKL Interlaboratory study. Journal of AOAC International. 76 (1): 53–58.
Feng, P., Weagant, S.D. and Grant, M.A. (2013). Enumeration of Escheria coli and the Coliform bacteria, Chapter 4 in Bacteriological Analytical Manual. 8th ed. US Food and Drug Administration, Center for Food Safety and Applied Nutrition, College Park.
· Frank, K.L. and Patel, R. (2007). Activity of sodium metabisulfite against planktonic and biofilm Staphylococcus species. Diagnostic Microbiology and Infectious Disease; 57(4):355–359.
· Forbes, I.C. (1996). Sodium Metabisulfite and Sodium Sulfite Blends to Control Shrimp Melanosis and Reduce Sulfur Dioxide. First edition, University of Florida, F.L.A.pp: 198–246.
· Holt, J.G., Krieg, R.N., Sneath, P.H.A., Staley, J.T. and Williams, S.T. (1994). Bergeys Manual of Determinative Bacteriology. 9th ed, Williams & Wilkins, Baltimore, M. D., pp: 590– 593.
· Hui, Y.H., Cornillon, P., Guerrero, I., Hilim, M., Murrell, W. and Nip, K. (2004). Handbook of frozen foods. First edition, Macel Dekker Pub; New York, pp: 134–176.
· Jay, J.M. (2003). Modern Food Microbiology. 4th edition, CBS Publishers and Distributors, New Delhi, pp: 254–283.
· Kanduri, L. and Eckhard, R.A.(2002). Food Safety in Shrimp Processing: A Handbook for Shrimp Processors, Importers, Exporters and Retailers. First edition, Willy Blackwell, Oxford, London. pp: 145–156.
· Maturin, L.J. and Peeler, J.T. (2001). Aerobic plate counts, Chapter 3 in Bacteriological Analytical Manual. 8th ed. US Food and Drug Administration, Center for Food Safety and Applied Nutrition, College Park.
· McDonald, L.C., Hackney, C.R. and Ray, B. (1983). Enhanced recovery of injured Escherichia coli by compounds that degrade hydrogen peroxide or block its formation. Applied and Environmental Microbiology, 45(2): 360–365,
· McEvily, A., Radha I. and Otwell, S. (1991). Sulfite alternative prevents shrimps melanosis. Food Technology, 45( 9): 80-86
· Mortazavi, A., Kashaninejad, M. and Ziaalhag, S.H.R. (2002). Food microbioloy, (Translation). Author: Frezier, Viliam. And Vesthof, Danis. 2nd Edition, Printing and publishing institution University of Ferdowsi Mashhad: 517-566. [in Persian]
· Official Methods of Analysis Chemistry. (2014). «Bacteria/Pseudomonas aeruginosa (ATCC No. 15442)». No. ATCC 964.02. First edition.
· Omojowo, F.S., Idris, G.L. and Ihuahi, J.A. (2009). Comparative Assessment of Potassium Sorbate and Sodium Metabisulphite on the Safety and Shelf Life of Smoked Catfish. Nature and Science Journal, 7(10):10-17.
_||_
· Adams, M.R. and Moss, M.O. (2008). Food microbiology. 3rd edition, RS.C,London, pp. 334–350.
· Andrews, W.H. and Hammack, T.S. (2003). Food sampling and preparation of sample homogenatwe, Chapter 1 in Bacteriological Analytical Manual. 8th ed. US Food and Drug Administration, Center for Food Safety and Applied Nutrition, College Park.
· Banwart, G.J. (2004). Basic food microbiology, Second edition, CBSPublishers and Distributors, New Delhi. pp: 178–215.
· Bennett, R.W. and Lancette, G.A. (2001). Staphylococcus aureus, Chapter 12 in Bacteriological Analytical Manual. 8th ed. US Food and Drug Administration, Center for Food Safety and Applied Nutrition, College Park.
· Benson, H. J. (2002). Microbiological applications, Eighth edition, McGraw-Hill pub, New York. pp: 290–343.
· Bisen, P.S. and Verma, K. (1998). Handbook of Microbiology. First edition, CBS, New Delhi, pp: 315–346.
· Burton, G.R.W. (1998). Microbiology for the Health Sciences. First edition, Lippincott Williams & Wilkins Publication. Philadelphia, P.A. pp: 85–114.
· Cappuccino, J.C. and Sherman, N. (1999). Microbiology. First edition, Benjamin/Cumming Science Publishing, Redwood City, Calif, pp: 116–167.
· Cobb, B.F.I., Alaniz, C.A. and Thrompson, J.R. (1973). Biochemical and microbial studies on shrimp: volatile nitrogen and amino nitrogen analysis. Journal of Food Science, 38: 225–229.
· Concalves, A.A. and Junior, C.S.G.G. (2009). The effect of uptake on storage quality of frozen shrimp. Journal of Food Engineering, 90(2): 285–290.
· Depaolajr, A. and Kysner, C.A. (2004). Vibrio, Chapter 9 in Bacteriological Analytical Manual. 8th edition. US Food and Drug Administration, Center for Food Safety and Applied Nutrition, College Park.
· Edberg, U. (1993). Enzymatic determination of sulphite in food: NMKL Interlaboratory study. Journal of AOAC International. 76 (1): 53–58.
Feng, P., Weagant, S.D. and Grant, M.A. (2013). Enumeration of Escheria coli and the Coliform bacteria, Chapter 4 in Bacteriological Analytical Manual. 8th ed. US Food and Drug Administration, Center for Food Safety and Applied Nutrition, College Park.
· Frank, K.L. and Patel, R. (2007). Activity of sodium metabisulfite against planktonic and biofilm Staphylococcus species. Diagnostic Microbiology and Infectious Disease; 57(4):355–359.
· Forbes, I.C. (1996). Sodium Metabisulfite and Sodium Sulfite Blends to Control Shrimp Melanosis and Reduce Sulfur Dioxide. First edition, University of Florida, F.L.A.pp: 198–246.
· Holt, J.G., Krieg, R.N., Sneath, P.H.A., Staley, J.T. and Williams, S.T. (1994). Bergeys Manual of Determinative Bacteriology. 9th ed, Williams & Wilkins, Baltimore, M. D., pp: 590– 593.
· Hui, Y.H., Cornillon, P., Guerrero, I., Hilim, M., Murrell, W. and Nip, K. (2004). Handbook of frozen foods. First edition, Macel Dekker Pub; New York, pp: 134–176.
· Jay, J.M. (2003). Modern Food Microbiology. 4th edition, CBS Publishers and Distributors, New Delhi, pp: 254–283.
· Kanduri, L. and Eckhard, R.A.(2002). Food Safety in Shrimp Processing: A Handbook for Shrimp Processors, Importers, Exporters and Retailers. First edition, Willy Blackwell, Oxford, London. pp: 145–156.
· Maturin, L.J. and Peeler, J.T. (2001). Aerobic plate counts, Chapter 3 in Bacteriological Analytical Manual. 8th ed. US Food and Drug Administration, Center for Food Safety and Applied Nutrition, College Park.
· McDonald, L.C., Hackney, C.R. and Ray, B. (1983). Enhanced recovery of injured Escherichia coli by compounds that degrade hydrogen peroxide or block its formation. Applied and Environmental Microbiology, 45(2): 360–365,
· McEvily, A., Radha I. and Otwell, S. (1991). Sulfite alternative prevents shrimps melanosis. Food Technology, 45( 9): 80-86
· Mortazavi, A., Kashaninejad, M. and Ziaalhag, S.H.R. (2002). Food microbioloy, (Translation). Author: Frezier, Viliam. And Vesthof, Danis. 2nd Edition, Printing and publishing institution University of Ferdowsi Mashhad: 517-566. [in Persian]
· Official Methods of Analysis Chemistry. (2014). «Bacteria/Pseudomonas aeruginosa (ATCC No. 15442)». No. ATCC 964.02. First edition.
· Omojowo, F.S., Idris, G.L. and Ihuahi, J.A. (2009). Comparative Assessment of Potassium Sorbate and Sodium Metabisulphite on the Safety and Shelf Life of Smoked Catfish. Nature and Science Journal, 7(10):10-17.