مطالعه اثر ضد باکتریایی عصاره اتانولی سماق (Rhus coriaria L.) بر باکتری اشریشیاکولای در شرایط آزمایشگاهی
الموضوعات :حمدالله مشتاقی 1 , مریم عباس والی 2 , الناز محمدی 3 , احمدرضا صفیان 4 , میلاد عادل 5
1 - دانشگاه شهرکرد، دانشکده دامپزشکی، استادیار گروه کنترل کیفی و بهداشت مواد غذایی، شهرکرد، ایران.
2 - دانشگاه شهرکرد، دانشکده دامپزشکی، استادیار گروه کنترل کیفی و بهداشت مواد غذایی، شهرکرد، ایران.
3 - دانشگاه شهرکرد، دانشکده دامپزشکی، دانشآموخته دکتری حرفهای دامپزشکی، شهرکرد، ایران.
4 - دانشگاه شهرکرد، دانشکده دامپزشکی، دانشآموخته دکتری حرفهای دامپزشکی، شهرکرد، ایران.
5 - پژوهشکده اکولوژی دریای خزر، دانشجوی دکتری تخصصی، گروه بهداشت و بیماریهای آبزیان، ساری، ایران
الکلمات المفتاحية: اشریشیا کولای, سماق, اثرات ضد باکتری,
ملخص المقالة :
این مطالعه به منظور بررسی اثرات ضد باکتریایی عصاره اتانولی سماق (Rhuscoriaria L.) در غلظت های 5/0%، 1%، 5/2% و 5% بر عصاره گوشت پخته شده گوساله (مدل غذایی) و محیط آبگوشت تریپتوز سوی براث (مدل آزمایشگاهی) آلوده به اشریشیا کولای در دو دمای 4 و 15 درجه سلسیوس در زمان های صفر، 3، 6، 9، 12، 24و 48 ساعت به روش رقت لوله ای و همچنین بررسی اثر ضد باکتریایی این عصاره به روش انتشار چاهک و تعیین حداقل غلظت بازدارندگی (MIC) و حداقل غلظت کشندگی(MBC) عصاره سماق علیه این باکتری صورت گرفت. نتایج حاصل از این بررسی نشان داد که عصاره اتانولی سماق تاثیر قابل توجهی بر این باکتری در هر دو مدل غذایی و آزمایشگاهی دارد و رشد آن را در هر دو دما به صورت معنی داری مهار می کند (05/0P<). لازم به ذکر است که تاثیر این عصاره در مدل غذایی ضعیف تر از مدل آزمایشگاهی بود (05/0P<). نتایج بدست آمده از این مطالعه نشان داد که عصاره اتانولی سماق دارای خاصیت ضد باکتریایی علیه باکتری اشریشیا کولای می باشد.
_||_