آهن و منگنز در آب آشامیدنی: مروری بر منابع، انوع، استانداردها، اثرات بهداشتی و زیست محیطی و روشهای حذف
الموضوعات : کاربرد شیمی در محیط زیست
محمد صفری
1
(1- دانشکده پزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمان، کرمان، ایران)
احمد اصل هاشمی
2
(گروه آموزش بهداشت محیط دانشگاه علوم پزشکی تبریز)
مهران دولتخواه
3
(گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تبریز)
غلامحسین صفری
4
(گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران)
الکلمات المفتاحية: آهن و منگنز, آب آشامیدنی, اثرات بهداشتی, استاندارهای ثانویه, مشکلات زیباشناختی,
ملخص المقالة :
آهن و منگنز مواد معدنی طبیعی هستند که عمدتا در آبهای زیرزمینی و به ویژه در آب چاههای عمیق یافت میشوند. وجود آهن و منگنز در آب آشامیدنی در مقادیر مجاز خطری برای سلامتی انسان ندارد. در عوض هر دو دارای استانداردهای ثانویه یا توصیه شده برای آب آشامیدنی هستند زیرا باعث مشکلات زیباییشناختی میشوند که ممکن است آب را برای آشامیدن و سایر مصارف خانگی نامطلوب و ناخوشایند کند. وجود هر دو اغلب منجر به ایجاد لکه روی البسه، از دست رفتن رنگ تاسیسات لوله کشی و همچنین ایجاد طعم و ظاهر ناخوشایند در آب آشامیدنی میشود. آهن و منگنز موجود در آب با چشم غیر مسلح قابل دیدن نیست و عملا آب شفاف و بدون آلودگی است ولی هنگامی که با اکسیژن ترکیب شوند به سرعت منجر به ایجاد لکههایی نارنجی، قهوه ای و یا سیاه میشود. لکههای سیاه ایجاد شده ناشی از وجود منگنز لکه های قهوه ای و نارنجی ایجاد شده ناشی از وجود آهن در آب میباشد. روش های تصفیه بستگی به غلظت و شکل آهن و منگنز در آب دارد. بنابراین، آزمایش دقیق آب و تعیین نوع و میزان آهن و منگنز قبل از تصفیه مهم است. با توجه به اهمیت این عناصر در آب آشامیدنی، هدف از این مقاله، مروری بر منابع، استاندارد، نوع، اثرات بهداشتی و زیست محیطی و روش های حذف یا کاهش آهن و منگنز در آب آشامیدنی است.