بررسی اثر ضد باکتریایی عصاره های آبی و الکلی اسطوخودوس (Lavandula angustifalia) بر روی برخی از باکتریهای پاتوژن
الموضوعات : کاربرد شیمی در محیط زیستمهدی قیامی راد 1 , علیرضا لطفی 2
1 - استادیار گروه میکروب شناسی دانشکده علوم پایه دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهر. اهر - ایران
2 - گروه میکروب شناسی دانشکده علوم پایه واحد اهر دانشگاه آزاد اسلامی، اهر، ایران
الکلمات المفتاحية: اثر ضد میکروبی, عصارههای هیدروالکلی اسطوخودوس, باکتریهای پاتوژن,
ملخص المقالة :
اسطوخودوس با نام علمی Lavadul angustifelia از تیره نعناعیان میباشد که از عصاره و اسانس این گیاه در طب سنتی استفاده فراوانی میشود. این مطالعه با هدف بررسی اثرات ضد باکتری عصارههای الکلی و آبی گیاه اسطوخودوس بر روی برخی باکتریهای پاتوژن صورت گرفت ابتدا عصارههای الکلی و آبی گیاه اسطوخودوس با روش سوکسله تهیه شده و سپس غلظتهای 100 تا 39/0درصد از این عصاره تهیه و تاثیر آنها بر روی سویههای استاندارد باکتریهای باسیلوس سوبتیلس ، استرپتوکوکوس موتانس ، لیستریا منوسیتوژن ، یرسینیا اینتروکولیتیکا و سالمونلا اینتریتیدیس با روش انتشار از چاهک مورد بررسی قرار گرفت . حداقل غلظت ممانعت کننده از رشد و غلظت کشندگی عصارهها بر روی باکتریهای مورد مطالعه به روش میکروتیتر پلیت با احیاء رنگ رزازورین اندازه گیری شد.یافتهها نشان دادند که عصاره الکلی و آبی گیاه اسطو خودوس اثر باز دارندگی و مهار کنندگی قابل ملاحظهای بر روی هر پنج باکتری مورد آزمایش دارند و هر چقدر میزان غلظت عصارههای الکلی و آبی افزایش یابد اثر باز دارندگی نیز بیشتر میشود . همچنین هر دو عصاره ( آبی و الکلی ) بر روی باکتریهای گرم مثبت تاثیر بیشتری داشتند بطوری که بیشترین تاثیر بر باکتری باسیلوس سوبتیلس و کمترین بر روی باکتری سالمونلا اینتریتیدیس مشاهده شد. شدت باز دارندگی و کشندگی عصاره الکلی از عصاره آبی بیشتر بود عصارههای اسطو خودوس ، اثرات مهار کنندگی قابل ملاحظهای بر باکتری های پاتوژن به خصوص باکتریهای گرم مثبت دارند از این رو میتوان از آنها در مبارزه با بیماریهای ناشی از باکتریها استفاده کرد .
_||_