بررسی اثر ضد باکتریایی عصاره های آبی و الکلی اسطوخودوس (Lavandula angustifalia) بر روی برخی از باکتریهای پاتوژن
محورهای موضوعی : کاربرد شیمی در محیط زیستمهدی قیامی راد 1 , علیرضا لطفی 2
1 - استادیار گروه میکروب شناسی دانشکده علوم پایه دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهر. اهر - ایران
2 - گروه میکروب شناسی دانشکده علوم پایه واحد اهر دانشگاه آزاد اسلامی، اهر، ایران
کلید واژه: اثر ضد میکروبی, عصارههای هیدروالکلی اسطوخودوس, باکتریهای پاتوژن,
چکیده مقاله :
اسطوخودوس با نام علمی Lavadul angustifelia از تیره نعناعیان میباشد که از عصاره و اسانس این گیاه در طب سنتی استفاده فراوانی میشود. این مطالعه با هدف بررسی اثرات ضد باکتری عصارههای الکلی و آبی گیاه اسطوخودوس بر روی برخی باکتریهای پاتوژن صورت گرفت ابتدا عصارههای الکلی و آبی گیاه اسطوخودوس با روش سوکسله تهیه شده و سپس غلظتهای 100 تا 39/0درصد از این عصاره تهیه و تاثیر آنها بر روی سویههای استاندارد باکتریهای باسیلوس سوبتیلس ، استرپتوکوکوس موتانس ، لیستریا منوسیتوژن ، یرسینیا اینتروکولیتیکا و سالمونلا اینتریتیدیس با روش انتشار از چاهک مورد بررسی قرار گرفت . حداقل غلظت ممانعت کننده از رشد و غلظت کشندگی عصارهها بر روی باکتریهای مورد مطالعه به روش میکروتیتر پلیت با احیاء رنگ رزازورین اندازه گیری شد.یافتهها نشان دادند که عصاره الکلی و آبی گیاه اسطو خودوس اثر باز دارندگی و مهار کنندگی قابل ملاحظهای بر روی هر پنج باکتری مورد آزمایش دارند و هر چقدر میزان غلظت عصارههای الکلی و آبی افزایش یابد اثر باز دارندگی نیز بیشتر میشود . همچنین هر دو عصاره ( آبی و الکلی ) بر روی باکتریهای گرم مثبت تاثیر بیشتری داشتند بطوری که بیشترین تاثیر بر باکتری باسیلوس سوبتیلس و کمترین بر روی باکتری سالمونلا اینتریتیدیس مشاهده شد. شدت باز دارندگی و کشندگی عصاره الکلی از عصاره آبی بیشتر بود عصارههای اسطو خودوس ، اثرات مهار کنندگی قابل ملاحظهای بر باکتری های پاتوژن به خصوص باکتریهای گرم مثبت دارند از این رو میتوان از آنها در مبارزه با بیماریهای ناشی از باکتریها استفاده کرد .
Lavender with the scientific name Lavadul angustifelia belongs to the mint family, and the extract and essence of this plant are widely used in traditional medicine. This study was conducted with the aim of investigating the antibacterial effects of alcoholic and aqueous extracts of lavender on some pathogenic bacteria. First, alcoholic and aqueous extracts of lavender were prepared by Soxhlet method, and then concentrations of 100 to 0.39% of this extract were prepared and their effect on standard strains of bacteria Bacillus subtilis, Streptococcus mutans, Listeria monocytogenes, Yersinia enterocolitica and Salmonella enteritidis determined by well diffusion method. The minimum inhibitory concentration (MIC) and minimum bactericidal concentration (MBC) of the extracts on the studied bacteria were measured by the micro-titer plate method with the reduction of resazurin dye. The results showed that the alcoholic and aqueous extracts of Lavander have a significant inhibitory effect on all five tested bacteria. By increasing the concentration of the extracts, their effect on the studied bacteria increased. Also, both extracts (aqueous and alcoholic) had a greater effect on gram-positive bacteria, so that both Lavender extracts showed the greatest effect on Bacillus subtilis and the least effect on Salmonella enteritidis. The inhibitory and lethality effects of the alcoholic extract was higher than that of the aqueous extract. Alcoholic and aqueous extracts of Lavandula angustifalia have significant inhibitory effects on the growth of pathogenic bacteria, especially gram-positive bacteria, so they can be used to against diseases caused by these bacteria.
_||_