بررسی تاثیرحذف یونجه در جیرهغذایی برخصوصیات لاشه برههای پرواری نژاد افشاری
الموضوعات : مجله فرآوری و ایمنی مواد غذاییزهرا محبوبی 1 , ناصر کریمی 2 , عباس جهان بخشی 3
1 - دانشجوی دکتری دانشگاه آزاد اسلامی ورامین - پیشوا
2 - استادیار گروه تغذیه دام و طیور، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی ورامین - پیشوا
3 - استادیار، گروه علوم دامی-ژنتیک و اصلاح نژاد، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی ورامین- پیشوا
الکلمات المفتاحية: یونجه, خصوصیات لاشه, عملکرد رشد, بره افشاری,
ملخص المقالة :
به منظور بررسی تاثیر حذف یونجه درجیره غذایی بر خصوصیات لاشه بره های پرواری نژاد افشاری، آزمایشی با استفاده از 36 رأس بره نر نژاد افشار با میانگین وزن زنده 9/1 ± 53/32 کیلوگرم و میانگین سن63/6 ± 93روزگی به مدت 90 روز بر اساس آزمایش فاکتوریل در پایه طرح کاملاً تصادفی2×2 انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل تیماریک: جیره پروار حاوی 80 درصد کنسانتره و 20 درصد علوفه (10درصد کاه گندم و10 درصد یونجه خشک)، تیمار دوم: جیره پروار حاوی 80 درصد کنسانتره و20 درصد علوفه (20 درصد کاه گندم و صفر درصد یونجه خشک)، تیمار سوم: جیره پروارحاوی 90 درصد کنسانتره و10 درصد علوفه (5 درصد کاه گندم و 5 درصد یونجه خشک) و تیمار چهارم: جیره پروارحاوی 90 درصد کنسانتره و10 درصد علوفه (10درصد کاه گندم و صفر درصد یونجه خشک) بود. جیره های آزمایشی بر اساس جداول استاندارد غذایی (2007) NRC تنظیم شده و مواد خوراکی تشکیل دهنده جیره ها و ارزش غذایی آنها مشابه بود. ماده خشک مصرفی و افزایش وزن روزانه برای تیمار چهار به طور معنی داری بیشتر از تیمارهای دیگر بود. تیمار چهار به لحاظ عددی ضریب تبدیل غذایی کمتری (1/6) در مقایسه با سه تیمار دیگر داشت. میانگین وزن پایانی بره ها، وزن لاشه گرم و سرد در بین تیمارهای آزمایشی تفاوت معنی داری نشان دادند. بر اساس نتایج به دست آمده حذف یونجه هیچ مشکل تولیدی را در این دام ها ایجاد نکرد. افزایش کنسانتره و حذف یونجه در جیره باعث بالا رفتن مصرف خوراک و افزایش وزن روزانه و در مجموع وزن نهایی بالاتری در بره های پرواری می گردد و همچنین باعث بهبود ضریب تبدیل خوراک، عملکرد رشد و درصد لاشه گردید.
_||_