بررسی تاثیر برخی از عصارههای گیاهی بر روی بیماری ساق زخم توتون
الموضوعات :سید افشین سجادی 1 , هدی عاصمی 2 , محمدرضا نجفی 3 , غلامرضا مرادی 4
1 - محقق، بخش گیاهپزشکی مرکز تحقیقات و آموزش تیرتاش، بهشهر، ایران
2 - محققین گروه گیاهپزشکی، مرکز تحقیقات و آموزش تیرتاش، بهشهر، ایران
3 - محققین گروه گیاهپزشکی، مرکز تحقیقات و آموزش تیرتاش، بهشهر، ایران
4 - محقق گروه شیمی مرکز تحقیقات و آموزش تیرتاش، بهشهر، ایران
الکلمات المفتاحية: توتون, عصاره گیاهی, <, Rhizoctonia solani>, ,
ملخص المقالة :
عامل بیماری ساق زخم توتون، Rhizoctonia solani از عوامل مهم بیماری زای توتون است، که در تمام نقاط دنیا پراکنده بوده و می تواند موجب خسارت محصول در کشور های تولید کننده توتون گردد. یکی از روش های نوین کنتـرل بیماری های گیاهـی استفاده از عصاره های گیـاهی است. این طرح با هدف بررسی فعالیت ضد قارچی عصاره های گیاهی بر روی قارچ عامل ساق زخم توتون در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 7 تیمار و 4 تکرار در مرکز تحقیقات و آموزش تیرتاش در سال 1393 اجرا شد. تیمارها شامل عصاره های نعناع گربه ای، توتون ارقام بارلی21، کا326 و باسما 2-178 با غلظت دو در هزار، نیکوتین با غلظت یک در هزار، قارچ کش تیوفانات متیل با غلظت 25 گرم در 100 لیتر آب و شاهد محلول پاشی با آب بود. نتایج تجزیه واریانس داده ها نشان داد که اثر عصاره های گیاهی بر درصد کنترل قارچ عامل ساق زخم توتون در سطح احتمال 1 بین تیمار های مورد استفاده اختلاف معنی داری داشته است. مقایسه میانگین تیمار ها نشان داد که قارچ کش تیوفانات متیل، عصاره های نعناع گربه ای و توتون رقم بارلی21 به ترتیب با 95/84، 32/78 و 3/73 درصد کنترل بیش ترین تأثیر را در کنترل بیماری داشتند. بنابراین، عصاره گیاهان نعناع گربه ای و توتون می توانند به عنوان قارچ کش طبیعی جهت کنترل قارچ عامل بیماری ساق زخم توتون مورد کاربرد قرار گیرند.
_||_