اثر اختلاط آرد قوی و ضعیف بر شاخص رِئولوژیکی و کیفی آرد و نان تولیدی
الموضوعات : فصلنامه کیفیت و ماندگاری تولیدات کشاورزی و مواد غذاییسکینه واثقی 1 , مریم ولی نژاد 2
1 - گروه کشاورزی و منابع طبیعی،دانشگاه آزاد اسلامی سوادکوه،سوادکوه،ایران
2 - استادیار گروه کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه آزاد اسلامی واحد سوادکوه
الکلمات المفتاحية: کیفیت آرد, اختلاط آرد, آرد ضعیف, آرد قوی,
ملخص المقالة :
آرد و نان سهم زیادی از سفره و رژیم غذایی ایرانیان را تشکیل میدهد؛ اما ضعیف بودن گندمهای تولیدی کشور، از مشکلات همیشگی صنعت آرد و نان میباشد که عامل مشکلات فراوانی در این صنعت شده است و اختلاط آرد همواره بهعنوان راهکار اصلی اجرا میشود. در تحقیق حاضر، اختلاط آرد قوی با آرد ضعیف در نسبتهای مختلف و اثر آن بر شاخصهای مختلف کیفی آرد و نان تولیدی، بررسی گردید. ابتدا نمونههاي آرد 18 درصد از واريته گندم سرداري كه از ارقام ضعيف گندم میباشد، تهيه و به نسبتهاي 20-80، 30-70، 50-50، 70-30 و 80-20 درصد با آرد 18 درصد با نمونه گندم قوي رقم 19-80N اختلاط شده و شاخصهاي رئولوژيكي و كيفي (شامل درصد گلوتن مرطوب، درصد گلوتن خشك، انديس گلوتن، آزمون زلني، فالينگ نامبر، درصد خاكستر، درصد رطوبت، اندازهگيري رنگ آرد با تكنيك پردازش تصوير) بررسي شد. نتایج نشان داد که تیمار اختلاط 70 درصد آرد ضعیف با 30 درصد آرد قوی، به دلیل بالا بودن کلیه شاخصهای مربوط به آرد و نان شامل: درصد گلوتن خشک و مرطوب، اندیس گلوتن، عدد زلنی و فالینگ، درصد خاکستر و رطوبت و پروتئین، بافت، عطر و بو، قابلیت جویدن، تخلخل، شکل ظاهر و شاخصهای رنگ نان، نسبت به سایر اختلاطها و نیز عدم اختلاف معنیدار نسبت به اختلاطهای با درصد آرد قوی بالاتر، میتواند بهعنوان بهترین اختلاط پیشنهاد گردد.