اثر ضد اکسیدانی عصاره بومادران (Achillea wilhelmsii ) بر ماندگاری فیله ماهی نمک سود شده قزل الای رنگین کمان(Onchorhynchusmy kiss) طی دوره نگهداری
الموضوعات : فصلنامه کیفیت و ماندگاری تولیدات کشاورزی و مواد غذاییفرزانه باقری 1 , مهدی بابازاده 2
1 - دانش آموخته کارشناسی ارشد، گروه علوم و صنایع غذایی، واحد سوادکوه، دانشگاه آزاد اسلامی، سوادکوه، ایران
2 - استادیار، گروه کشاورزی و منابع طبیعی، واحد سوادکوه، دانشگاه آزاد اسلامی، سوادکوه، ایران
الکلمات المفتاحية: ماندگاری, بومادران, ماهی,
ملخص المقالة :
امروزه توجه محققین به سمت استفاده از نگهدارنده های طبیعی به جای ترکیبات شیمیایی ، جلب شده است.در این مطالعه، تأثیرات عصاره گیاه بومادران بر زمان نگهداری و کیفیت ماهی قزل آلا طی دوره نگهداری بررسی شد.تیمارهای مورد مطالعه از تیمار شاهد ( فاقد هرگونه پوشش یا عمل اوری با آب نمک) ،تیمار نمک سود ملایم بدون پوشش عصاره، تیمار پوشش عصاره بدون عمل آوری با نمک ،تیمار نمک سود و دارای پوشش عصاره بوده است. تغییرات pH در هر تیمار، طی دوره 12 روزه نگهداری نشان داد که تا رو ششم نگهداری، تفاوت معناداری در تیمارهای آزمایشی دیده نشد لیکن با افزایش زمان در روزهای نهم و دوازدهم مقدار عددی افزایش یافت همچنین مقدار پراکسید(PV) در ماهی حاوی عصاره بومادران با گذشت زمان سیر نزولی پیدا کرد. میزان شاخص تیوباربیتیوریک اسید (TBA ) در طی زمان نگهداری به طور معنی داری در نمونه ی شاهد نسبت به نمونه تیمار نمک و عصاره افزایش یافت بطوریکه این مقدار در نمونه شاهد در پایان دوره نگهداری به بیشترین حد خود رسیده که تفاوت معناداری (p<0.05) را نسبت به نمونه ماهی حاوی عصاره و نمک نشان داد . همچنین مقدار TVN در نمونه مورد مطالعه با گذشت زمان بطور معناداری در تیمار شاهد (P<0.05) افزایش یافت از روز 6 به بعد اختلاف معناداری بین نمونه شاهد و نمونه حاوی ترکیب عصاره بومادران و نمک مشاهده شد (P<0.05) عصاره گیاه بومادران در غلظت 1% بر روی نمونه های ماهی در حفظ کیفیت مطلوب آنها و افزایش مدت زمان نگهداری تأثیر به سزایی داشت.
1- Taghizadeh gh, Rezaee m. Application of gelatin coating incorporated with cinna-mon essential oil on shelf life of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) fillet in refri-gerated storage.journal of innovation in Food Science and Technology. 2019; 11(1): 23-38. [In Persian]
2- Binsi PK, Ninan G, Ravishankar CN. Effect of curry leaf and clove bud essential oils on textural and oxidative stability of chill stored sutchi catfish fillets. ICAR-Central Institute of Fisheries Technology. 2017 Jun; 48(3): 258-266.
3- Kondjoyan A, Sicard J, Cucci P. Audo-nnet F. Elhayel H. Lebert A. Scislowski V. Predicting the Oxidative Degradation of Raw Beef Meat during Cold Storage Using Numerical Simulations and Sensors-Prosp-ects for Meat and Fish Foods.Journals Foods . 2022 Apr 14; 11(8): 11-39.
4- Bagheri R, Aghaebrahimi M, Tvafi V. 2016. Plant extracts application in meat and meat products.The first international congress and 24th national congress scien-ces and food industries of Iran.25 sep-Tehran-Iran.
5- Jeddi S, Yeganeh S, Jafarpour SA, Nas-eri M. Effect of Chitosan Coating incorp-orated with Marjoram Essential oil (Origa-num vulgare L) on Rainbow Trout (Onc-orhynchus mykiss) Shelf life During Refr-igerated Storage. Journal of Innovation in Food Science and Technology. 2019 Feb; 28(3): 153-167. [In Persian]
6- Alizadeh AZ, Mehdizadeh T, Tajik H, Azizkhani M. Shelf life extension of refrig-erated, vacuum-packed rainbow trout dipp-ed in an alginate coating containing an ethanolic extract and/or the essential oil of Mentha Aquatica. Chemical Papers. 2019 May; 73(10): 2541-2550. [In Persian]
7- Taheri E, Shirzadian Khorramabad R, Sharifi sirchi Gh, Sabouri A, Abbaszadeh Kh. Investigation of Genetic and Photoche-mical diversities of yarrow (Achillea wilh-elmsii) in Iran. Modern Genetics Jour-nal.2016; 11(3): 367-376. [In Persian]
8- The State of World Fisheries and Aqua-culture (SOFIA) FAO 2022
9- Majdinasab M. Sepidname M. Negahda-rifar M. Detection of fish spoilage during the storage using a simple colorimetric pa-per sensor. Food Science and Technolo-gy. 2018; 15(4): 293-302. [In Persian]
10- Goulas AE, Kontominas MG, Combin-ed effect of light salting, modified atmos-phere packaging and oregano essential oil on the shelf-life of sea bream (Sparus aur-ata).Biochemical and sensory attributes Journal of Food Chemistry. 2007; 100(1): 287-296.
11- AOAC INTERNATIONAL publishes globally-respected standards that provide scientists and laboratories with consensus-driven, verified processes for food safety testing.
12- Iran Nation Standard.eatable oil and lipid. Proxid and Tiobarbiotic acid measu-reing. 2017;4179.
13-Elavarasan k, Naveen Kumar v, Shama-sundar BA. Antioxidant and Functional Properties of Fish Protein Hydrolysates from Fresh Water Carp (Catla catla) as Influenced by the Nature of Enzyme. Food processing and preservation. 2014; 38(3): 1207-1214.
14- Amiri H, Meshkini S. Antifungal effe-cts of Achillea officinolis and Matricaria chamomilla plant extracts on control infec-tion of rainbow trout eggs by Saprolegnia parasitica. Journal of Veterinary Microbi-ology. 2019; 15(1): 97-107. [In Persian]
15- MardMoradian N, Rahmanifarah K, Hoseini SM, SehatNia B. Evaluation of different edible film effect on rainbow trout fillet stability.Journal of Fisheries (Iranian Journal of Natural Resources). 2017; 69(4): 417-429. [In Persian]
16- Reyhani Pool S, Jafarpour SA. Effect of edible active film of chitosan containing fish protein hydrolysate (FPH) on chemical and microbial properties of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) fillets during the refrigerated storage. Iranian Food Science and Technology. 2020; 16(4): 493-505. [In Persian]
17- Faiza A, Rahim H. 2018. Monitoring and Evaluation of Fish Quality Standard Compliance. IOP Conference Series: Earth and Environmental Science. The 3rd Inter-national conference of the Transdisciplin-ary Research on Environmental Problems in Southeast Asia 11-12 August Gorontalo-Indonesia. 589.
_||_