تاثیر سطوح مختلف پودر زیره سیاه کوهی بر عملکرد برخی فراسنجههای خونی و ریخت شناسی بافت روده بلدرچین ژاپنی
الموضوعات : مجله پلاسما و نشانگرهای زیستیفرشید خیری 1 , مهرداد عباس پور 2
1 - مرکز تحقیقات گیاهان دارویی ادویه ای و عطری، واحدشهرکرد، دانشگاه آزاداسلامی، شهرکرد، ایران.
2 - مرکز تحقیقات گیاهان دارویی ادویه ای و عطری، واحدشهرکرد، دانشگاه آزاداسلامی، شهرکرد، ایران.
الکلمات المفتاحية: Japanese quail, blood parameters, black cumin, فراسنجههای خونی, بلدرچین ژاپنی, زیره سیاه کوهی, ریخت شناسی بافت روده, Intestine Histopathology,
ملخص المقالة :
زمینه و هدف: زیره یکی از کهن ترین گیاهان دارویی در طب سنتی است که برای درمان و پیشگیری از اختلالات و مشکلات گوارشی استفاده میشود. تحقیق حاضر به منظور بررسی تاثیر استفاده از سطوح مختلف پودر زیره سیاه کوهی بر عملکرد، برخی فراسنجههای خونی و ریخت شناسی بافت ایلئوم روده بلدرچین ژاپنی نر اجرا شد.مواد و روش ها: در این آزمایش تعداد 400 قطعه بلدرچین ژاپنی جنس نر در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار تیمار، پنج تکرار و تعداد 20 قطعه بلدرچین در هر تکرار از سن 14 تا 42 روزگی انجام شد. پودر زیره سیاه در چهار سطح صفر (شاهد)، 0.5، 1 و 1.5 درصد در جیره پایه به کار برده شد.نتایج: در کل دوره آزمایش بلدرچینهای تغذیه شده با سطوح مختلف پودر زیره سیاه از نظر عملکرد هیچ تفاوت معنیداری با تیمار شاهد نداشتند. مقدار آلبومین سرم خون تحت تاثیر جیره دارای 1 و 5/1 درصد پودر زیره سیاه افزایش معنیداری (p<0.05) داشت. کلسیم و پروتئین سرم خون تحت تاثیرجیره دارای 5/1 درصد پودر زیره سیاه افزایش معنیداری (p<0.05) یافت. میزان فسفر و گلوکز سرم خون در تیمار حاوی 5/0 درصد پودر زیره سیاه در جیره به ترتیب کاهش و افزایش معنیداری (p<0.05) نسبت به تیمار شاهد داشت. میزان تری گلیسیرید سرم خون در تیمارهای استفاده کننده از پودر زیره سیاه نسبت به تیمار شاهد به صورت معنیداری (p<0.05) کاهش یافت. ریخت شناسی بافت ایلئوم روده در تیمارهای آزمایشی با تیمار شاهد اختلاف معنیدار نداشت.نتیجه گیری: با توجه به نتایج به دست آمده افزودن پودر زیره سیاه در سطح 0.5 درصد در جیره بلدرچین ژاپنی سبب بهبود صفات مربوط به عملکرد و صفات کیفی اجزای لاشه نسبت به سایر تیمارها بود.
_||_