تاثیر سطوح مختلف پودر زیره سیاه کوهی بر عملکرد برخی فراسنجههای خونی و ریخت شناسی بافت روده بلدرچین ژاپنی
محورهای موضوعی : مجله پلاسما و نشانگرهای زیستیفرشید خیری 1 , مهرداد عباس پور 2
1 - مرکز تحقیقات گیاهان دارویی ادویه ای و عطری، واحدشهرکرد، دانشگاه آزاداسلامی، شهرکرد، ایران.
2 - مرکز تحقیقات گیاهان دارویی ادویه ای و عطری، واحدشهرکرد، دانشگاه آزاداسلامی، شهرکرد، ایران.
کلید واژه: Japanese quail, blood parameters, black cumin, فراسنجههای خونی, بلدرچین ژاپنی, زیره سیاه کوهی, ریخت شناسی بافت روده, Intestine Histopathology,
چکیده مقاله :
زمینه و هدف: زیره یکی از کهن ترین گیاهان دارویی در طب سنتی است که برای درمان و پیشگیری از اختلالات و مشکلات گوارشی استفاده میشود. تحقیق حاضر به منظور بررسی تاثیر استفاده از سطوح مختلف پودر زیره سیاه کوهی بر عملکرد، برخی فراسنجههای خونی و ریخت شناسی بافت ایلئوم روده بلدرچین ژاپنی نر اجرا شد.مواد و روش ها: در این آزمایش تعداد 400 قطعه بلدرچین ژاپنی جنس نر در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار تیمار، پنج تکرار و تعداد 20 قطعه بلدرچین در هر تکرار از سن 14 تا 42 روزگی انجام شد. پودر زیره سیاه در چهار سطح صفر (شاهد)، 0.5، 1 و 1.5 درصد در جیره پایه به کار برده شد.نتایج: در کل دوره آزمایش بلدرچینهای تغذیه شده با سطوح مختلف پودر زیره سیاه از نظر عملکرد هیچ تفاوت معنیداری با تیمار شاهد نداشتند. مقدار آلبومین سرم خون تحت تاثیر جیره دارای 1 و 5/1 درصد پودر زیره سیاه افزایش معنیداری (p<0.05) داشت. کلسیم و پروتئین سرم خون تحت تاثیرجیره دارای 5/1 درصد پودر زیره سیاه افزایش معنیداری (p<0.05) یافت. میزان فسفر و گلوکز سرم خون در تیمار حاوی 5/0 درصد پودر زیره سیاه در جیره به ترتیب کاهش و افزایش معنیداری (p<0.05) نسبت به تیمار شاهد داشت. میزان تری گلیسیرید سرم خون در تیمارهای استفاده کننده از پودر زیره سیاه نسبت به تیمار شاهد به صورت معنیداری (p<0.05) کاهش یافت. ریخت شناسی بافت ایلئوم روده در تیمارهای آزمایشی با تیمار شاهد اختلاف معنیدار نداشت.نتیجه گیری: با توجه به نتایج به دست آمده افزودن پودر زیره سیاه در سطح 0.5 درصد در جیره بلدرچین ژاپنی سبب بهبود صفات مربوط به عملکرد و صفات کیفی اجزای لاشه نسبت به سایر تیمارها بود.
Introduction & Objective: cumin is one of the most ancient medicinal plants in traditional medicine which is used for treatment and prevention of gastrointestinal disorders and disorders .in order to investigate the effect of different levels of cumin (bunium persicum) powder on performance of some blood parameters and morphological characteristics of ileum of Japanese quailMaterials & methods: In this experiment, 400 male Japanese quails were randomly assigned to four treatments, five replicates and 20 quails in each replicate from 14 to 42 days of age. The black cumin powder was applied at four levels (0.5, 1 and 1.5 %) at four levelsResults: There was no significant difference between the levels of black cumin and the control treatment (p< 0.05). Serum albumin was significantly increased under the diet supplemented with 1 and 1.5 % of black cumin powder (p < 0.05 ) .Blood serum calcium and protein levels were significantly increased under the diet containing 1.5 % of black cumin powder (p < 0.05 ).The amount of phosphorus and glucose in the diet containing 0.5 % of the black cumin powder in the diet decreased and significantly (p < 0.05 ) increased in comparison with the control .The triglyceride concentration in the treatment group was significantly lower than the control treatment (p < 0.05).Conclusion: Morphology of ileum in experimental treatments was not significantly different from control treatment. According to the results, adding black cumin powder at 0.5 % level in Japanese quail diet improved the performance and quality of carcass traits compared to other treatments.
_||_