اثر ترکیبات پوست نارنج و فعالیت بدنی بر عملکرد جسمانی و سلامتی
الموضوعات : پژوهش های کاربردی در علوم ورزشی و سلامتسروناز علی عسگری 1 , محمدعلی آذربایجانی 2 , سیروان آتشک 3 , مقصود پیری 4 , صالح رحمتی 5
1 - دانشیار، گروه فیزیولوژی ورزشی، واحد تهران مرکزی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.
2 - استاد، گروه فیزیولوژی ورزشی، واحد تهران مرکزی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
3 - استاد، گروه فیزیولوژی ورزشی، واحد مهاباد، دانشگاه آزاد اسلامی، مهاباد، ایران
4 - دانشیار، گروه فیزیولوژی ورزشی، واحد تهران مرکزی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
5 - استادیار، گروه تربیت بدنی، واحد پردیس، دانشگاه آزاد اسلامی، پردیس، ایران
الکلمات المفتاحية: پوست نارنج, سی نفرین, اکتاپامین, عملکرد جسمانی.,
ملخص المقالة :
هدف پژوهش حاضر بررسی اثر ترکیبات پوست نارنج و فعالیت بدنی بر عملکرد جسمانی و سلامتی است. روش پژوهش توصیفی-تحلیلی بوده و نتایج نشان داد، پوست نارنج به دلیل داشتن ترکیبات آلکالوئیدی شامل سی نفرین و اکتاپامین بهعنوان یکی از گیاهان اثرگذار و پرکاربرد بر عملکرد جسمانی و کنترل وزن مورد توجه محققان قرار گرفته است. سی نفرین بهواسطه فعال کردن گیرندههای β3 آدرنرژیک موجب افزایش لیپولیز شده و فراهمی (FFA) برای بافتهای محیطی بهویژه عضلات اسکلتی، روند اکسیداسیون (FFA) را افزایش و اکسیداسیون کربوهیدراتها را کاهش میدهد. حاصل این تغییرات صرفهجویی در مصرف گلیکوژن عضله بوده و موجب به تعویق افتادن خستگی میگردد. از طرف دیگر، سی نفرین با اثرگذاری بر گیرنده نورومدین U2 موجب کاهش اشتها شده و همزمان با توسعه ترموژنز موجب کاهش وزن میگردد. با وجود اینکه اثر ترکیبات موجود در پوست نارنج بر عملکرد جسمانی و کنترل وزن متناقض است، نیاز به مطالعات بیشتر در خصوص نحوه اثرگذاری این ترکیبات ضروری میباشد.
ضیائی بیگدلی، طاووس؛ پیری، مقصود؛ آذربایجانی، محمدعلی (1401). تاثیر تمرین هوازی و اکتاپامین بر بیان ژنهای مسیر سرتونرژیک، آدرنرژیک و دوپامینرژیک مخچه موشهای صحرایی تیمار شده با روغن حرارت دیده عمیق. علوم اعصاب شفای خاتم، ۱۰(۲)، ص۴۶-۵۶.
Arbo, M.D., Schmitt, G.C., Limberger, M.F. & et al. (2009). Subchronic toxicity of Citrus aurantium L (Rutaceae) extract and p‐synephrine in mice. Regul Toxicol Pharmacol, No. 54, p.114–117.
Beaumont, R.E., Cordery, P., James, L.J. & Watson, P. (2017). Supplementation with a low-dose of octopamine does not influence endurance cycling performance in recreationally active men. J Sci Med Sport, 20(10), p. 952-956.
Bendaha, H., Bouchal, B., El Mounsi, I., Salhi, A., Berrabeh, M., El Bellaoui, M. & Mimouni, M. (2016). Chemical composition, antioxidant, antibacterial and antifungal activities of peel essential oils of citrus aurantium grown in Eastern Morocco. Der Pharm. Lett. No. 8, p. 239–245.
Bendaha, H., Mimouni, M., Karrouchi, K., El Mounsi, I. & Bouchal, B. (2016). Byproducts evaluation: Phytochemical investigation and byproducts evaluation: Phytochemical investigation and antioxidant activity of extracts of Eastern Moroccan (Oujda) Citrus. Rev. Microbiol. Ind. Sanit. Et Environn. No. 10, p. 107–127.
Calapai, G., Firenzuoli, F., Saitta, A., Squadrito, F., Arlotta, M.R., Costantino & G., Inferrera, G. (1999). Antiobesity and cardiovascular toxic effects of Citrus aurantium extracts in the rat: a preliminary report. Fitoterapia, No.70, p. 586–592.
Carpene, C., Galitzky, J., Fontana, E., Algie, C., Lafontan, M. & Berlan, M. (1999). Selective activation of beta3‐adrenoreceptors by octopamine: comparative studies in mammalian fat cells. Naunyn Schmiedebergs Arch Pharmacol, No. 359, p. 310–321.
Carpene', M.A., Testar, X. & Carpene', C. (2014). High doses of synephrine and octopamine activate lipolysis in human adipocytes, indicating that amines from Citrus might influence adiposity, In: Hayat K. (Ed.), Citrus (pp. 141–168). Hauppauge, NY USA: Nova Science Publishers Inc. Chapter 8.
de Lima, L.P. & de Paula Barbosa, A. (2021). A review of the lipolytic effects and the reduction of abdominal fat from bioactive compounds and moro orange extracts. Heliyon, 7(8), p. e07695.
De Oliveira, A.L., Comar, J.F., de Sa‐Nakanishi, A.B., Peralta, R.M., Bracht, A. (2014). The action of p‐synephrine on hepatic carbohydrate metabolism and respiration occurs via both Ca (2+)‐mobilization and cAMP production. Mol Cell Biochem, No. 388, p.135–147.
Gougeon, R., Harrigan, K., Tremblay, J.F., Hedrei, P., Lamarche, M., Morais, J.A. (2005). Increase in the thermic effect of food in women by adrenergic amines extracted from citrus aurantium. Obesity Research,13(7), p.1187–1194.
Guo, L.X., Chen, G., Yin, Z.Y., Zhang, Y.H., Zheng, X.X. (b 2019). p-Synephrine exhibits anti-adipogenic activity by activating the Akt/GSK3β signaling pathway in 3T3-L1 adipocytes. J Food Biochem, 43(11), p. e13033.
Gutiérrez-Hellín, J. & Del Coso, J. (2016b). Acute p-synephrine ingestion increases fat oxidation rate during exercise. Br J Clin Pharmacol, 82(2), p. 362-8.
Gutiérrez-Hellín, J. & Del Coso, J. (2018). Dose-Response Effects of p-Synephrine on Fat Oxidation Rate During Exercise of Increasing Intensity. Phytother Res, 32(2), p. 370-374.
Gutiérrez-Hellín, J. & Del Coso, J. (b2018). Effects of p-Synephrine and Caffeine Ingestion on Substrate Oxidation during Exercise. Med Sci Sports Exerc, 50(9), p.1899-1906.
Gutiérrez-Hellín, J., Aguilar-Navarro, M., Ruiz-Moreno, C., Muñoz, A., Amaro-Gahete, F.J., Posada-Ayala, M., López-Samanes, Á., Del Coso, J., Varillas-Delgado, D. (2022). Effect of p-Synephrine on Fat Oxidation Rate during Exercise of Increasing Intensity in Healthy Active Women. Nutrients, 14(20), p. 4352.
Gutiérrez-Hellín, J., Ruiz-Moreno, C. & Del Coso, J. (2020). Acute p-synephrine ingestion increases whole-body fat oxidation during 1-h of cycling at Fatmax. Eur J Nutr, 59(7), p. 3341-3345.
Gutiérrez-Hellín, J., Salinero, J.J., Abían-Vicen, J., Areces, F., Lara, B., Gallo, C., Puente, C. & Del Coso, J. (2016a). Acute consumption of p-synephrine does not enhance performance in sprint athletes. Appl Physiol Nutr Metab, 41(1), p. 63-9.
Güven, C., Taşkin, E., Kaya, S.T. & Sevgiler, Y. (2018). The potential anti-diabetic effects of some plant species. Nat. Eng. Sci. No. 3, p.147–158.
Han, H.Y., Lee, S.K., Choi, B.K., Lee, D.R., Lee, H.J. & Kim, T.W. (2019). Preventive Effect of Citrus aurantium Peel Extract on High-Fat Diet-Induced Non-alcoholic Fatty Liver in Mice. Biol Pharm Bull. 42(2), p. 255-260.
Jafari Amoli, F., Hosseini, S.A., Azarbayjani, M.A. & Farzanegi Arkhazloo, P. (2019). The Anti-inflammatory Effects of Aerobic Training and Octopamine Consumption in the Heart Tissue of Rats Fed Deep-Fried Oil. Jorjani Biomed J. 7(4), p.11-19
Kaats, G.R. & Stohs, S.J. (2017). Increased eating control and energy levels associated with consumption of a bitter orange (p‐synephrine) extract chew—a randomized placebo-controlled study. Nutr Diet Suppl, No. 9, p. 29–35.
Khan, H., Nabavi, S.M., Sureda, A., Mehterov, N., Gulei, D., Berindan-Neagoe, I., Taniguchi, H. & Atanasov, A.G. (2018). Therapeutic potential of songorine, a diterpenoid alkaloid of the genus Aconitum. Eur. J. Med. Chem. No. 153, p. 29–33.
Kianmehr, P., Azarbayjani, M.A., Peeri, M. & Farzanegi, P. (2020). Synergic effects of exercise training and octopamine on peroxisome proliferator-activated receptor-gamma coactivator -1a and uncoupling protein 1 mRNA in heart tissue of rat treated with deep frying oil. Biochem Biophys Rep, No. 22, p. 100735.
Kianmehr, P., Azarbayjani, M.A., Peeri, M. & Farzanegi, P. (2022). The effects of aerobic exercise training with octopamine supplementation on cardiomyocyte apoptosis induced by deep-frying oil: The role of caspase and procaspase 3. Clin Nutr ESPEN. 49, p. 529-535.
Mahato, N., Sinha, M., Sharma, K., Koteswararao, R. & Cho, M.H. (2019). Modern extraction and purification techniques for obtaining high purity food-grade bioactive compounds and value-added co-products from Citrus wastes. Foods. 8(11), p. 523. https://doi.org/10.3390/foods8110523
Ratamess, N.A., Bush, J.A., Kang, J., Kraemer, W.J., Stohs, S.J., Nocera, V.G., Leise, M.D., Diamond, K.B. & Faigenbaum, A.D. (2015). The effects of supplementation with P-Synephrine alone and in combination with caffeine on resistance exercise performance. J Int Soc Sports Nutr. 17(12), p.35. DOI: 10.1186/s12970-015-0096-5
Ratamess, N.A., Bush, J.A., Kang, J., Kraemer, W.J., Stohs, S.J., Nocera, V.G., Leise, M.D., Diamond, K.B., Campbell, S.C., Miller, H.B. & Faigenbaum, A.D. (2016). The Effects of Supplementation with p-Synephrine Alone and in Combination with Caffeine on Metabolic, Lipolytic, and Cardiovascular Responses during Resistance Exercise. J Am Coll Nutr. 35(8), p. 657-669.
Sellami, M., Slimeni, O., Pokrywka, A., Kuvačić, G.D., Hayes, L., Milic, M. & Padulo, J. (2018). Herbal medicine for sports: a review. J Int Soc Sports Nutr., 15(15).
Shawky, E. (2014). Determination of synephrine and octopamine in bitter orange peel by HPTLC with densitometry. J Chromatogr Sci., 52(8).
Stohs, S.J. & Preuss, H.G. (2011a). The safety of bitter orange (Citrus aurantium) and its primary protoalkaloid p‐synephrine. HerbalGram. 89, p. 34–39.
Stohs, S.J. (2015). Physiological functions and pharmacological and toxicological effects of p‐octopamine. Drug and Chemical Toxicology, No.38, p.106–112.
Stohs, S.J., Preuss, H.G. & Shara, M. (2011b). The safety of Citrus aurantium (bitter orange) and its primary protoalkaloid p‐synephrine. Phytother Res., 25, p.1421–1428.
Stohs, S.J., Preuss, H.G. & Shara, M. (2011c). A review of the receptor‐binding properties of p‐synephrine as related to its pharmacological effects. Oxid Med Cell Longev. DOI: 10.1155/2011/482973
Stohs, S.J., Preuss, H.G., Keith, S.C., Keith, P.L., Miller, H. & Kaats, G.R. (2011). Effects of p-synephrine alone and in combination with selected bioflavonoids on resting metabol-ism, blood pressure, heart rate and self-reported mood changes. International Journal of Medical Sciences, No. 8, p. 295–301.
Suntar, I., Khan, H., Patel, S., Celano, R., Rastrelli, L. (2018). An Overview on Citrus aurantium L.: Its Functions as Food Ingredient and Therapeutic Agent. Oxid Med Cell Longev. https://doi.org/10.1155/2018/7864269
Takagi, M., Kimura, K., Nakashima, K.I., Hirai, T. & Inoue, M. (2018). Induction of beige adipocytes by naturally occurring β3-adrenoceptor agonist p-synephrine. Eur. J. Pharmacol, No. 836, p. 67–74. https://doi.org/10.1016/j.ejphar.2018.08.011
Zhang, L., Xu, X., Jiang, T., Wu, K., Ding, C., Liu, Z., Zhang, X., Yu, T. & Song, C. (2018). Citrus aurantium Naringenin Prevents Osteosarcoma Progression and Recurrence in the Patients Who Underwent Osteosarcoma Surgery by Improving Antioxidant Capability. Oxid Med Cell Longev., https://doi.org/10.1155/2018/8713263
Zheng, X., Guo, L., Wang, D. & Deng, X. (2014). p-Synephrine: a novel agonist for neuromedin U2 receptor. Biol Pharm Bull, 37(5), p.764-70.