استخراج و اندازه گیری بتاکاربولین ها و بررسی خواص آنتی اکسیدانی عصاره برگ و دانه گیاه اسپند (P.harmala) زاهدان
الموضوعات :سعیده فهیمی 1 , شهربانو عریان 2 , رامش احمدی 3 , اکرم عیدی 4
1 - گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات، تهران ، ایران
2 - 1. گروه زیست شناسی، دانشگاه علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
2. گروه علوم جانوری، دانشکده علوم زیستی، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران
3 - هیئت علمی دانشگاه أزاد اسلامی واحد قم
4 - گروه زیست شناسی، دانشگاه علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
الکلمات المفتاحية: ترکیبات فنولی, کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا (HPLC), اسپند (p.harmala), بتاکاربولین ها,
ملخص المقالة :
بتاکاربولین ها نوعی آلکالوئید دارای ایندول هستند که براحتی از سد خونی مغزی عبور کرده و غلظت نوروترانسمیترها را تغییر می دهند همچنین طیفی از اثرات نوروفیزیولوژیکی و سمی از جمله اثر بر دمای بدن، تشنج، فعالیت های ضد افسردگی، اتساع عروقی، اثرات ضد تجمعی پلاکت ها و اثر بر اشتها را اعمال می کنند. هدف از این تحقیق، استخراج و اندازه گیری بتاکاربولین ها و نیز ترکیبات فنولی اسپند جمع آوری شده از زاهدان می باشد. برای این منظور در فصل بهار، این گیاه از اطراف زاهدان جمع آوری گردید و عصاره متانولی برگ و دانه به روش سوکسله استخراج شد و در ادامه آنالیزهای فیتوشیمیایی مختلف بر روی عصاره ها صورت گرفت. این آنالیزهای کمی و کیفی شامل شناسایی آنتوسیانین ها، فلاونوئید ها، تانن ها، آنتراکینون ها، تست آنتی اکسیدانی عصاره، آنالیز FT-IR عصاره، آنالیز کمی و کیفی HPLC عصاره و آلکالوئید ها بودند. نتایج بدست آمده نشان داد که اگرچه خواص آنتی اکسیدانی عصاره متانولی برگ (به علت حضور مقادیر بیشتر ترکیبات پلی فنلی و فلاونوئیدها ) نسبت به عصاره متانولی دانه بالاتر است اما میزان بتاکاربولین ها در عصاره دانه این گیاه (p.harmala) بیشتر است.
_||_