بررسی خواص احیاکنندگی و ضد میکروبی عصاره اتانولی گیاه اکالیپتوس علیه باکتریهای عفونی جدا شده از منابع بالینی و دامی
الموضوعات : پاتوبیولوژی مقایسه ایسامان مهدوی، صبا حاجعظیمیان، علیرضا عیسیزاده، مرضیه باباشپور، رامین شیشهگر . 1
1 - .
الکلمات المفتاحية: اکالیپتوس, عصاره اتانولی, ضدمیکروبی, آنتیاکسیدانی,
ملخص المقالة :
به دلیل مقاومت روزافزون باکتریهای بیماریزا به آنتیبیوتیکهای رایج، محققین در پی یافتن عوامل ضدمیکروبی با منشا گیاهی به عنوان داروهای جایگزین میباشند.آنتیاکسیدانها از عوامل اصلی خنثیکننده رادیکالهای آزاد میباشند، که از شیوع بیماریهای مزمن و تخریب بسیاری از مواد غذایی جلوگیری میکنند. پس از تهیه عصاره اتانولی برگ گیاه اکالیپتوس به روش ماسراسیون، اثر ضدمیکروبی آن به روش حداقل غلظت بازدارندگی(MIC) و حداقل غلظت کشندگی(MBC) بر روی باکتریهای استافیلوکوکوس ارئوس و اشریشیاکلی جدا شده از عفونتهای دستگاه ادراری تناسلی زنان و مواد غذایی وسالمونلا پولوروم و سالمونلا گالیناروم جدا شده از طیور تعیین شد. اثرات آنتیاکسیدانی و قدرت احیاکنندگی عصاره اتانولی اکالیپتوس به روش 2، 2-دی فنیل-1- پیکریل هیدرازیل (DPPH) برررسی شد. کمترین تا بیشترین اثر ضدمیکروبی عصاره اتانولی اکالیپتوس بهترتیب بر روی باکتریهای سالمونلا پولوروم، اشریشیاکلی، استافیلوکوکوس ارئوس و سالمونلا گالیناروم مشاهده شد. در غلظتهای یکسان، اثر آنتیاکسیدانی و قدرت احیاکنندگی عصاره گیاه اکالیپتوس کمتر از آنتیاکسیدان سنتزی(هیدروکسی تولوئن بوتیله شده) BHT گزارش شد(05/0>p). عصاره اتانولی برگ گیاه اکالیپتوس در غلظتهای بالا، دارای اثرات ضدباکتریایی و آنتیاکسیدانی و قدرت احیاکنندگی میباشد و میتواند در صنعت داروسازی برای درمان دارویی و ضدعفونیکنندهها جهت کنترل بیماریهای انسانی و دامی و نیز بعنوان نگهدارندههای غذایی مورد استفاده قرار گیرد. هدف از این پژوهش بررسی خواص آنتیاکسیدانی و ضد میکروبی عصاره اتانولی گیاه اکالیپتوس علیه باکتریهای عفونی جدا شده از منابع بالینی و دامی میباشد.