تاثیر متغیرهای پخت سودا بر تولید خمیرکاغذ از ساقه کنف
الموضوعات :فرهاد زینلی* 1 , فراز اسدی ملک جهان 2 , علی کاظمی تبریزی 3 , جلال شاخص 4
1 - دانشآموخته دکتری رشته صنایع چوب و کاغذ، باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان، واحد کرج، دانشگاه آزاد اسلامی، کرج، ایران.
2 - دانشجوی دکتری رشته صنایع چوب و کاغذ، گروه صنایع چوب و کاغذ، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات، تهران، ایران.
3 - دانشجوی دکتری رشته صنایع چوب و کاغذ، باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان، واحد کرج، دانشگاه آزاد اسلامی، کرج، ایران.
4 - دانشجوی دکتری رشته صنایع چوب و کاغذ، باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان، واحد کرج، دانشگاه آزاد اسلامی، کرج، ایران.
الکلمات المفتاحية: عدد کاپا, ساقه کنف, بازده خمیرکاغذ, خمیرسازی سودا,
ملخص المقالة :
مطالعه رفتارهای شیمیایی در فرآیند خمیرسازی تحت شرایط محیطی مختلف به خصوص در گونههای غیرچوبی از اهمیت ویژه ای برخوردار است، به طوری که شرایط خمیرسازی با استفاده از مدل های تهیه شده برای دست یابی به خمیرکاغذی با مشخصات دلخواه به راحتی تعیین خواهد گشت. در این مطالعه، خمیرسازی سودا به عنوان یکی از متداول ترین فرآیندهای پخت منابع غیرچوبی برای تهیه خمیرکاغذ از کل ساقه کنف مورد بررسی قرار گرفت. شرایط متغیر پخت شامل دمای پخت 160 و 165 درجه سانتی گراد، قلیاییت فعال 18، 23 و 28 درصد و زمان پخت 90، 105، 120، 135، 150، 165 و 180 دقیقه بود. نتایج نشان داد که محدوده بازده خمیرکاغذهای تولیدی 47 تا 69 درصد و محدوده عدد کاپای آنها 29 تا 67 بودند. آنالیز آماری نتایج نشان داد که اثرات مستقل زمان پخت، مقدار قلیا و دمای پخت بر بازده و عدد کاپای خمیرکاغذ معنیدار بوده، درحالی که اثر متقابل آنها روی عدد کاپا و بازده خمیرکاغذ معنیدار نبوده است. بر اساس نتایج به دست آمده، سریع ترین و کندترین روند تغییرات عدد کاپا و بازده خمیرکاغذ به ترتیب مربوط به پخت های 23 درصد قلیایت در دمای 160 درجه سانتی گراد و 18 درصد قلیایت در دمای 165 درجه سانتی گراد بودند.