تاثیر سطوح مختلف تریپتوفان سنتتیک در جیره غذایی بر عملکرد رشد و پروفیل اسیدهای آمینه لاشه بچه ماهی قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss)
الموضوعات :مهدی شمسایی مهرجان 1 , فرهاد فرودی 2 , سیدپژمان حسینیشکرابی* 3 , فاطمه عربی 4 , نگار محمدی 5
1 - دانشیار گروه شیلات، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.
2 - استادیار گروه علوم دامی، واحد ورامین، دانشگاه آزاد اسلامی، ,ورامین، ایران.
3 - استادیار گروه شیلات، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.
4 - دانشآموخته کارشناسیارشد گروه شیلات، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.
5 - دانشجوی دکتری گروه شیلات، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.
الکلمات المفتاحية: تریپتوفان, قزلآلای رنگینکمان, اسید آمینه, رشد, کیفیت لاشه,
ملخص المقالة :
در این مطالعه تاثیر مقادیر مختلف اسید آمینه سنتتیک تریپتوفان در جیره بر برخی شاخصهای رشد و کیفیت لاشه بچه ماهی قزلآلای رنگین کمان مورد بررسی قرار گرفت. به این منظور تعداد 120 عدد ماهی قزل آلای رنگین کمان (میانگین وزن اولیه 4/0±5/6 گرم) به صورت تصادفی در سه تیمار هر یک با چهار تکرار توزیع و با جیره های غذایی حاوی صفر (جیره شاهد)، 0/2 و 0/4 درصد تریپتوفان به مدت 8 هفته تغذیه شدند. نتایج نشان داد افزودن تریپتوفان در سطوح 0/2 و 0/4 درصد به شکل معنیداری سبب افزایش وزن، ضریب رشد ویژه، رشد روزانه و بقا نسبت به گروه شاهد شد (p <0.05). کمترین مقدار ضریب تبدیل غذایی (04/01±0/1) و بیشترین مقدار نسبت بازده پروتئین (02/48±0/2) در تیمار 4/0 درصد تریپتوفان به دست آمد. فراسنجه های افزایش طول و فاکتور وضعیت فاقد اختلاف معنیدار میان تیمارها بودند (p <0.05). بیشترین میزان پروتئین خام (21/1±62/61 درصد) در تیمار 0/4 درصد تریپتوفان مشاهده شد که با تیمارهای شاهد و 0/2 درصد تریپتوفان دارای اختلاف معنیدار بود (p <0.05). مقدار رطوبت میان تیمارها فاقد اختلاف معنیدار بود (p <0.05). در خصوص ترکیبات اسیدهای آمینه لاشه، بیشترین مقادیر متیونین (02/0±59/1 درصد)، متیونین+سیستئین (03/15±0/2 درصد)، ترئونین (01/35±0/2 درصد)، ایزولوسین (04/37±0/2 درصد)، لوسین (06/0±20/4 درصد) و والین (03/0±81/2 درصد) در تیمار 4/0 درصد تریپتوفان اندازه گیری شد (p <0.05). به طور کلی، یافته های این پژوهش نشان داد که اغلب فراسنجه های رشد قزل آلای رنگین کمان با اضافه کردن مقادیر مختلف تریپتوفان نسبت به گروه شاهد افزایش می یابد، هر چند لاشه بچه ماهیان در تیمار 0/4 درصد از غنای اسیدهای آمینه و پروتئین خام بالاتری برخوردار بود.