بررسی اثر مهارکننده سویههای انترو کوکوس دورانس جدا شده از دانههای کفیر بر پنج باکتری پاتوژن عامل مسمومیت غذایی
الموضوعات :متین شفیعی 1 , یاسمین شفیعی 2 , شهلا سلطانی نژاد 3
1 - مرکز سلامت و تندرستی، آموزش و پرورش استان کرمان، کرمان، ایران
2 - گروه بیولوژی و کنترل ناقلین بیماریها، دانشگاه علوم پزشکی، کرمان، ایران
3 - گروه میکروبیولوژی، واحد جیرفت، دانشگاه آزاد اسلامی، جیرفت، ایران
الکلمات المفتاحية: کفیر, پروبیوتیک, فعالیت ضدباکتریایی, انتروکوکوس دورانس, پاتوژنهای غذایی,
ملخص المقالة :
کفیر یک نوشیدنی تخمیری پروبیوتیک با خواص ضد میکروبی قوی است که از دانههای کفیر حاصل میشود. این مطالعه با هدف جداسازی و شناسایی سویههای باکتریایی موجود در کفیر و ارزیابی فعالیت ضدباکتریایی آنها علیه پنج پاتوژن مهم غذایی شامل باسیلوس سرئوس، استافیلوکوکوس اورئوس، لیستریا مونوسیتوژنز، اشریشیا کلی و سالمونلا انتریکا انجام شد. پس از کشت نمونهها در محیط MRS آگار و خالصسازی، ۳۴ جدایه گرم مثبت به دست آمد. از میان آنها، چهار سویه برتر با بیشترین فعالیت آنتاگونیستی انتخاب و مورد شناسایی مولکولی قرار گرفتند. نتایج تعیین توالی ژن S rRNA16 نشان داد که این سویهها متعلق به گونه انتروکوکوس دورانس هستند و با شمارههای دسترسی MT032372 ، MT032373، MT032374 وMT032375 ، در بانک ژن ثبت شدند. این سویهها فاقد فعالیت پروتئولیتیکی بودند، اما دارای فعالیت آمیلولیتیکی و توانایی تولید متابولیتهای ضدباکتریایی قوی بودند. افزایش زمان تخمیر از ۲۴ به ۷۲ ساعت منجر به افزایش معنادار قطر هالههای مهار رشد در محدوده ۱۰ تا ۲۳ میلیمتر شد. یافتهها نشان میدهد که سویههای انتروکوکوس دورانس جدا شده از کفیر پتانسیل بالایی برای استفاده به عنوان عوامل بیوکنترل در صنایع غذایی و تولید محصولات پروبیوتیک دارند.
1. Azizi NF, Kumar MR, Yeap SK, Abdullah JO, Khalid M, Omar AR, et al. Kefir and its biological activities. Foods. 2021;10(6):1210.
2. Kök-Taş T, Seydim AC, Özer B, Guzel-Seydim ZB. Effects of different fermentation parameters on quality characteristics of kefir. Journal of dairy science. 2013;96(2):780-9.
3. Garofalo C, Osimani A, Milanović V, Aquilanti L, De Filippis F, Stellato G, et al. Bacteria and yeast microbiota in milk kefir grains from different Italian regions. Food microbiology. 2015;49:123-33.
4. de Lima Barros SÉ, dos Santos Rocha C, de Moura MSB, Barcelos MP, da Silva Hage-Melim LI. Potential beneficial effects of kefir and its postbiotic, kefiran, on child food allergy. Food & Function. 2021;12(9):3770-86.
5. Dadashi S, Boddohi S, Soleimani N. Preparation, characterization, and antibacterial effect of doxycycline loaded kefiran nanofibers. Journal of Drug Delivery Science and Technology. 2019;52:979-85.
6. Dietrich R, Jessberger N, Ehling-Schulz M, Märtlbauer E, Granum PE. The food poisoning toxins of Bacillus cereus. Toxins. 2021;13(2):98.
7. Hennekinne J-A, De Buyser M-L, Dragacci S. Staphylococcus aureus and its food poisoning toxins: characterization and outbreak investigation. FEMS microbiology reviews. 2012;36(4):815-36.
8. Savelyeva E, Kolesov D, Khvatov I. Food Poisoning and its prevention on the example of Listeria Monocytogenes. Journal of Global Pharma Technology. 2020;12(06).
9. Mokhtar A, Karmi M. Surveillance of food poisoning Escherichia coli (STEC) in ready-to-eat meat products in Aswan, Egypt. Egyptian Journal of Veterinary Sciences. 2021;41-50.
10. Hosseininezhad B, Berizi E, Nader M, Mazloomi SM, Hosseinzadeh S, Ebrahimi L, et al. Prevalence of Salmonella contamination in consumed eggs in Iran: A systematic review and meta-analysis study on published studies from 1996 to 2018. Veterinary World. 2020;13(12):2743.
11. Adiloğlu AK, Gönülateş N, Işler M, Senol A. The effect of kefir consumption on human immune system: a cytokine study. Mikrobiyoloji bulteni. 2013;47(2):273-81.
12. Apalowo OE, Adegoye GA, Mbogori T, Kandiah J, Obuotor TM. Nutritional characteristics, health impact, and applications of kefir. Foods. 2024;13(7):1026.
13. Abdullah D, Khomeini K, Vani AT, Dewi NP, Yustisia PA. IN VIVO study of kefir gel probiotics on wound healing. Nusantara Hasana Journal. 2022;2(1):119-27.
14. Wszolek M, Kupiec‐Teahan B, Skov Guldager H, Tamime A. Production of kefir, koumiss and other related products. Fermented milks. 2006:174-216.
15. Ghane M, Babaeekhou L, Najafabadi BM, Mirmostafa MS. Lactic acid bacteria from kefir grains: Potential probiotics with antagonistic activity against multidrug resistant Gram-negative bacteria. Malaysian Journal of Microbiology. 2021;17(4).
16. Pugliese A, Ulzurrun MJ, Coluccio Leskow F, de Antoni G, Kakisu EJ. Microbiological and chemical characterization of fermented quinoa beverages obtained with kefir microorganisms. 2023.
17. Ghane M, Babaeekhou L, Ketabi SS. Antibiofilm activity of kefir probiotic lactobacilli against uropathogenic Escherichia coli (UPEC). Avicenna journal of medical biotechnology. 2020;12(4):221.
18. Kıvanç M, Yapıcı E. Kefir as a probiotic dairy beverage: determination lactic acid bacteria and yeast. International Journal of Food Engineering. 2015;1(1):55-60.
19. Güler MA, Çetin B, Albayrak B, Meral‐Aktaş H, Tekgündüz KŞ, Kara M, et al. Isolation, identification, and in vitro probiotic characterization of forty novel Bifidobacterium strains from neonatal feces in Erzurum province, Türkiye. Journal of the Science of Food and Agriculture. 2024;104(7):4165-75.
20. Silva KR, Rodrigues SA, Filho LX, Lima ÁS. Antimicrobial activity of broth fermented with kefir grains. Applied biochemistry and biotechnology. 2009;152(2):316-25.
21. Kim D-H, Jeong D, Kim H, Kang I-B, Chon J-W, Song K-Y, et al. Antimicrobial activity of kefir against various food pathogens and spoilage bacteria. Korean journal for food science of animal resources. 2016;36(6):787.
22. Rahimzadeh G, Bahar M, Mozafari N, Salehi M. Antimicrobial activity kefir on Pseudomonas aeruginosa. 2011.
23. Donkor ON, Henriksson A, Vasiljevic T, Shah NP. Proteolytic activity of dairy lactic acid bacteria and probiotics as determinant of growth and in vitro angiotensin-converting enzyme inhibitory activity in fermented milk. Le Lait. 2007;87(1):21-38.
24. Tingirikari JMR, Sharma A, Lee H-J. Kefir: a fermented plethora of symbiotic microbiome and health. Journal of Ethnic Foods. 2024;11(1):35.
25. González‐Orozco BD, García‐Cano I, Escobar‐Zepeda A, Jiménez‐Flores R, Álvarez VB. Metagenomic analysis and antibacterial activity of kefir microorganisms. Journal of Food Science. 2023;88(7):2933-49.
26. Saleem K, Ikram A, Saeed F, Afzaal M, Ateeq H, Hussain M, et al. Nutritional and functional properties of kefir. International Journal of Food Properties. 2023;26(2):3261-74.
27. Ströher JA, Oliveira WdC, de Freitas AS, Salazar MM, da Silva LdFF, Bresciani L, et al. A global review of geographical diversity of kefir microbiome. Fermentation. 2025;11(3):150.
28. Shafie SR, Hew JX, Sulaiman N. Proximate composition and atimicrobial activity of Kefir produced from cow’s and Almond milk: Proximate composition and antimicrobial activity of kefir mixtures. Journal of Tropical Life Science. 2023;13(2):287-96.