بهینه¬سازی غلظت ملاتونین و زمان نگهداری بر ویژگی¬های کیفی پسته بادامی با استفاده از روش سطح پاسخ
الموضوعات : Food Science and Technology
علی اسدیان اردکانی
1
,
عبدالمجید میرزاعلیان دستجردی
2
,
احمد شاکر اردکانی
3
,
منصوره شمیلی
4
1 - دانشجوی دکترای تخصصی، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه هرمزگان، بندرعباس، ایران
2 - دانشیار، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه هرمزگان، بندرعباس، ایران
3 - دانشیار، پژوهشکده پسته، موسسه تحقیقات علوم باغبانی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رفسنجان، ایران
4 - دانشیار، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه هرمزگان، بندرعباس، ایران
الکلمات المفتاحية: آنتی¬اکسیدان¬های آنزیمی, پسته بادامی, روش سطح پاسخ, ملاتونین,
ملخص المقالة :
پسته تازه بسیار فسادپذیر است و عمر ماندگاری محدودی دارد. در این تحقیق، پسته تازه رقم بادامی با استفاده از روش آماری سطح پاسخ در قالب طرح مرکب مرکزی تحت تیمار با ملاتونین (6/0-0 درصد) قرار گرفت و به مدت 40 روز در دمای محیط نگهداری شد. ضرایب تبیین بالا، ارزش p معنیدار و عدم برازش غیرمعنیدار برای پاسخهای مورد بررسی نشاندهنده برازش خوب مدلها بود. نتایج نشان داد که تیمار ملاتونین بهطور مؤثری میزان افت وزنی را در پسته کاهش داد و سفتی مغز پسته را حفظ کرد. اگرچه میزان پوسیدگی میوه پسته با افزایش دوره انباری افزایش یافت ولی تیمار ملاتونین باعث کاهش این شاخص گردید. با افزایش ملاتونین، میزان فنل کل مغز پسته افزایش یافت. افزايش فعالیت آنتياکسیداني وابسته به افزايش ترکیبات فنلي بود و اثر متقابل ملاتونین× زمان انباری اثر سینرژیستی بر میزان فعالیت آنتیاکسیدان پسته داشت. تیمار ملاتونین فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدانی کاتاز، سوپراکسید دیسموتاز و آسکوربات پراکسیداز را افزایش داد. با افزایش دوره انبارمانی میزان پراکسید و آلودگی میکروبی پسته افزایش یافت، اگرچه این افزایش تحت تأثیر ملاتونین کمتر بود (p˂0.05). کمترین میزان آنتیاکسیدانهای آنزیمی و غیر آنزیمی و بیشترین پوسیدگی، رشد باکتری و عدد پراکسید در تیمار 13 یا شاهد (ملاتونین: زمان 0: 40) ثبت شد. این نتایج تأثیر تیمار ملاتونین را بر حفظ ویژگیهای کیفی و افزایش انبارمانی پسته تأیید کرد. نمونه بهینه با 5/0 درصد ملاتونین و 22 روز انبارمانی و میزان مطلوبیت 57/0 معرفی شد. ازآنجاکه مقادیر تجربی به مقادیر پیشبینیشده نزدیک بودند (p˃0.05)، اعتبارسنجی مدل مورد تأیید قرار گرفت.
