بررسی عوامل موثر بر تمایل مصرفکنندگان به خرید و رفتار خرید بیانشده نسبت به موادغذایی ارگانیک با نقش تعدیلکننده دفعات خرید
الموضوعات :مهدی پنیریان 1 , سید رضا جلال زاده 2 , عباسعلی حاجی کریمی ساری 3
1 - کارشناسي ارشد مدیریت بازرگانی، دانشکده مدیریت و مالی، دانشگاه خاتم، تهران، ایران
2 - استادیار گروه مدیریت، دانشكده مديريت و مالي، دانشگاه خاتم، تهران، ايران
3 - دانشیار گروه مدیریت، دانشكده مديريت و مالي، دانشگاه خاتم، تهران، ايران
الکلمات المفتاحية: آگاهی سلامت, هویت شخصی, تمایل به خرید, رفتار خرید بیان شده, دفعات خرید,
ملخص المقالة :
هدف: داشتن فهم بهتر از مقصد دیدگاهی مصرفکنندگان میتواند به بازاریابان کمک کند تا ارتباط عمیقتری با خریداران برقرار نمایند و در نتیجه سهم بازار خود را افزایش دهند. ضرورت پردازش به ابعاد مختلف رفتار مصرفکنندگان محصولات غذایی ارگانیک در سراسر ایران باتوجه به تقاضای رو به افزایش این محصولات در سطح کشور و تعداد کم مطالعات رفتار مصرفکننده احساس میشود. بنابراین هدف اصلی پژوهش حاضر، بررسی عوامل موثر بر تمایل مصرفکنندگان به خرید و رفتار خرید بیانشده نسبت به موادغذایی ارگانیک با نقش تعدیلکننده دفعات خرید میباشد.
روششناسی: جامعه آماری پژوهش حاضر شامل مردم شهر اصفهان و مصرفکنندگان موادغذایی ارگانیک این شهر از دی ماه سال 1401 تا خرداد ماه سال 1403 است. برای انتخاب نمونه با استفاده از روش نمونهگیری تصادفی ساده، از فرمول کوکران استفاده شده است که براساس این فرمول به دلیل بزرگ بودن جامعه آماری، تعداد نمونه آماری 384 نفر برآورد گردید. این پژوهش از نظر نوع هدف کاربردی و از نظر نوع ماهیت، توصیفی-پیمایشی است. همچنین برای تجزیه و تحلیل دادهها و بررسی فرضیات این پژوهش از نرمافزار PLS استفاده شده است.
یافتهها: نتایج پژوهش حاکی از آن است که تمایل به خرید بر رفتار خرید بیانشده بیشترین تاثیر را دارد.
نتیجهگیری: بنابراین پیشنهاد میگردد فروشندگان موادغذایی ارگانیک با افزایش آگاهی مردم نسبت به نگرانی موادغذایی، سلامتی و همچنین شناخت کافی از لحاظ هویتی و شخصی، مورد تمایلات افراد را افزایش داده و به وسیله این امر موجب افزایش دفعات خرید آنان شوند.
1. آندرواژ، لیلا، جلیلی، سحر، و زنجانی، سمانه. (1399). بررسی عوامل موثر بر نگرش و قصد خرید مصرفکنندگان موادغذایی ارگانیک: مدل معادلات ساختاری. آموزش بهداشت و ارتقای سلامت ایران، 8(1 )، 35-44.
2. بابا اکبری ساری، محمد، اسدی، علی، اکبری، مرتضی، فخارزاده، سیداحمد، و سوختانلو، مجتبی. (1387). بررسی نگرش مصرفکنندگان و عوامل موثر بر پذیرش محصولات کشاورزی ارگانیک. تحقیقات اقتصاد و توسعه کشاورزی ایران (علوم کشاورزی ایران)، 39(1)، 133-144.
3. پزشکی نجف آبادی، فرشته، و الحسینی المدرسی، سیدمهدی. (1396). بررسی نیات مصرف محصولات غذایی ارگانیک با استفاده از نظریه رفتار برنامه ریزی شده. راهبردهای بازرگانی، 24 (دوره جدید)(10 )، 35-46.
4. کرباسی، علیرضا، و شیبانی، ملیحه. (1401). عوامل موثر بر قصد خرید موادغذایی ارگانیک در شرایط همه گیری ویروس کرونا (کووید 19). اقتصاد کشاورزی و توسعه، 30(118 )، 107-139.
5. Anupam Singh, Priyanka Verma (2017). Factors influencing Indian consumers' actual buying behaviour towards organic food products.
6. Amfo, B., Ansah, I. G. K., & Donkoh, S. A. (2019). The effects of income and food safety perception on vegetable expenditure in the Tamale Metropolis, Ghana. Journal of Agribusiness in Developing and Emerging Economies, 9(3), 276–293.
7. Bojanowska, A., & Urbanska, B. (2021). Individual values and well-being: The moderating role of personality traits. International Journal of Psychology, 56(5), 698–709. doi: 10.1002/ijop.12751.
8. Chawla, A., & Kelloway, E. (2004). Predicting openness and commitment to change. Leadership & Organization Development Journal, 485-498
9. Chamorro, Antonio, Banegil Tomas M (2016). "Green Marketing Philosophy: A Study of Spanish Firms with Ecolables", Corporate Social Responsibility and Environmental Management, Vol.13. pp. 11-24.
10. Do Paço, A. M. &Raposo, M. L. B. (2018), “Determining the characteristics to profile the “green“consumer: an exploratory approach” International Review on Public and Non-profit Marketing, 5, pp.129–140.
11. Goyal, K., Kumar, P., & Verma, K. (2021). Food adulteration detection using Artificial Intelligence: A systematic review. Archives of Computational Methods in Engineering, 1-30.
12. Gupta, A., & Arora, N. (2017). Understanding determinants and barriers of mobile shopping adoption using behavioral reasoning theory. Journal of Retailing and Consumer Services, 1-7.
13. Irianto, H. (2015). Consumers’ Attitude and Intention towards organic Food Purchase: An Extension of Theory of Planned Behavior in Gender Perspective. International Journal of Management, Economics and Social Sciences,Vol.4, No.1, PP. 31-17
14. Levontin, L., & Bardi, A. (2019). Using personal values to understand the motivational basis of amity goal orientation. Frontiers in Psychology, 9(JAN). doi: 10.3389/fpsyg.2018.02736
15. Mansori, S., Sambasivan, M., & Md-Sidin, S. (2015). Acceptance of novel products: the role of religiosity, ethnicity and values. Marketing Intelligence & Planning, 39-66
16. Michael Angela Bearth, Christina Hartman (2022). The impacts of diet-related health consciousness, food disgust, nutrition knowledge, and the Big Five personality traits on perceived risks in the food domain.
17. Susskind, A. M., Miller, V. D., & Johnson, J. (1998). Downsizing and Structural Holes: Their Impact on Layoff Survivors’ Perceptions of Organizational Chaos and Openness to Change. Communication Research, 30-65
18. Saba, A. and Messina, F. (2003). Attitudes towards organic foods and risk/benefit perception associated with pesticides. Food Quality and Preference,Vol.14, No.8.
19. Tarkiainen, A. & Sundqvist, S. (2005). Subjective norms, attitudes and intentions of Finnish consumers in buying organic food, British Food Journal,Vol.107, No.11, PP. 808-822.
20. Voon, J.P., Ngui, K.S. and Agrawal, A. (2011). Determinants of willingness to purchase organic food: an exploratory study using structural equation modeling, International Food and Agribusiness Management Review,Vol.4, No.2, PP. 103-120.