بررسی الگوی مقاومت دارویی در باکتریهای اشریشیا کلی و استافیلوکوکوس اورئوس جدا شده از پنیرهای سنتی شهرستان جلفا
الموضوعات : فصلنامه کیفیت و ماندگاری تولیدات کشاورزی و مواد غذاییزهرا نیکبخت 1 , درنا رفیقی 2 , جاوید تقی نژاد 3
1 - گروه میکروبیولوژی، واحد علوم پزشکی تهران ، دانشکده علوم نوین، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
2 - گروه میکروبیولوژی، واحد علوم تحقیقات، دانشکده علوم پایه، دانشگاه آزاد اسلامی،تهران، ایران
3 - گروه میکروبیولوژی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران
الکلمات المفتاحية: استافیلوکوکوس اورئوس, اشریشیاکلی, مقاومت دارویی, پنیر سنتی, جلفا,
ملخص المقالة :
پنیر سنتی از محبوبترین انواع پنیر در مناطق غربی ایران است. آلودگی پنیر به میکروارگانیسمهای بیماریزا میتواند سلامت انسان را به خطر انداخته و موجب ضررهای اقتصادی قابلتوجهی گردد. هدف از مطالعه حاضر، بررسی حضور باکتریهای اشریشیاکلی و استافیلوکوکوس اورئوس و تعیین الگوی مقاومت آنتیبیوتیکی آنها در پنیرهای سنتی تولید شده در شهرستان جلفا بود. 60 نمونه پنیر سنتی بهصورت تصادفی از مغازههای شهرستان جلفا، جمعآوری شد. برای بررسی حضور میکروارگانیسمهای موردنظر طبق استانداردهای ملی موادغذایی، از محیط گیولیتی کانتونی براث، بردپارکر، بلاد آگار و مولر هینتون آگار و همچنین برای تأیید گونه باکتری از تستهای تشخیصی و بیوشیمیایی استفاده شد. الگوی مقاومت آنتیبیوتیکی نسبت به شش آنتیبیوتیک تعیین شد. نتایج نشان داد که تمامی نمونهها آلوده به استافیلوکوکوس اورئوس و اشریشیاکلی بودند. همچنین، در جدایههای استافیلوکوکوس اورئوس، بیشترین حساسیت آنتیبیوتیکی مربوط به آمیکاسین با 67/66 درصد و مقاومت دارویی به سفکسیم با 75 درصد بود. در مورد اشریشیاکلی، بیشترین حساسیت آنتیبیوتیکی مربوط به آمیکاسین با 100 درصد و بیشترین میزان فراوانی مقاومت در این باکتری به آزیترومایسین با 25 درصد، گزارش شد. نتایج مطالعه حاضر نشان داد که وضعیت پنیرهای سنتی در شهرستان جلفا بسیار نامطلوب بوده و آگاهی صحیح در زمینه استفاده از فرآوردههای سنتی در پیشگیری از بروز مشکلات بهداشتی و درمانی ازجمله بیماریهای گوارشی بسیار ضروری میباشد.
1. Zheng XiaoJi, Z. X., Liu Fei, L. F., Ren QuanLu, R. Q., Li BaoKun, L. B., Li KaiXiong, L. K., & Zhuge Bin, Z. B. Comparative analysis of volatile compounds in Kazak cheeses from different regions of Xinjiang by SPME-GC-MS. 2018: 83-89.
2. Song, Y., Sun, Z., Guo, C., Wu, Y., Liu, W., Yu, J., & Zhang, H. Genetic diversity and population structure of Lactobacillus delbrueckii subspecies bulgaricus isolated from naturally fermented dairy foods. Scientific reports, 2016: 6(1), 22704.
3. Zheng, X., Liu, F., Li, K., Shi, X., Ni, Y., Li, B., & Zhuge, B. Evaluating the microbial ecology and metabolite profile in Kazak artisanal cheeses from Xinjiang, China. Food research international, 2018: 111, 130-136.
4. Carrascosa, C., Millán, R., Saavedra, P., Jaber, J. R., Raposo, A., & Sanjuán, E. Identification of the risk factors associated with cheese production to implement the hazard analysis and critical control points (HACCP) system on cheese farms. Journal of dairy science, 2016: 99(4), 2606-2616.
5. Dzieciol, M., Schornsteiner, E., Muhterem-Uyar, M., Stessl, B., Wagner, M., & Schmitz-Esser, S. Bacterial diversity of floor drain biofilms and drain waters in a Listeria monocytogenes contaminated food processing environment. International Journal of Food Microbiology, 2016: 223, 33-40.
6. Kousta, M., Mataragas, M., Skandamis, P., & Drosinos, E. H. Prevalence and sources of cheese contamination with pathogens at farm and processing levels. Food control, 2010: 21(6), 805-815.
7. Calzada Gómez, J., & Olmo, A. D. High pressure processing of cheese: Lights, shadows and prospects. Departamento de Tecnología de los alimentos. 2020:100; 104558.
8. Rolim, F. R., Neto, O. C. F., Oliveira, M. E. G., Oliveira, C. J., & Queiroga, R. C. Cheeses as food matrixes for probiotics: In vitro and in vivo tests. Trends in Food Science & Technology, 2020: 100, 138-154.
9. Martinez-Rios, V., & Dalgaard, P. Prevalence of Listeria monocytogenes in European cheeses: A systematic review and meta-analysis. Food Control, 2018: 84, 205-214.
10. Possas, A., Bonilla-Luque, O. M., & Valero, A. From cheese-making to consumption: Exploring the microbial safety of cheeses through predictive microbiology models. Foods, 2021: 10(2), 355.
11. Cadavez, V. A., Rodrigues, V., & Gonzales-Barron, U. A. Microbiological safety of goat milk and cheese: evidences from a meta-analysis. Sustainable Goat Production in Adverse Environments: Volume I: Welfare, Health and Breeding, 2017: 379-390.
12. Jordan, K., Hunt, K., Lourenco, A., & Pennone, V. Listeria monocytogenes in the food processing environment. Current Clinical Microbiology Reports, 2018: 5, 106-119.
13. André, M. C. D., Campos, M. R. H., Borges, L. J., Kipnis, A., Pimenta, F. C., & Serafini, A. B. Comparison of Staphylococcus aureus isolates from food handlers, raw bovine milk and Minas Frescal cheese by antibiogram and pulsed-field gel electrophoresis following SmaI digestion. Food Control, 2008: 19(2), 200-207.
14. Schön, K., Schornsteiner, E., Dzieciol, M., Wagner, M., Müller, M., & Schmitz-Esser, S. Microbial communities in dairy processing environment floor-drains are dominated by product-associated bacteria and yeasts. Food Control, 2016: 70, 210-215.
15. Tiwari, U., Walsh, D., Rivas, L., Jordan, K., & Duffy, G. Modelling the interaction of storage temperature, pH, and water activity on the growth behaviour of Listeria monocytogenes in raw and pasteurised semi-soft rind washed milk cheese during storage following ripening. Food control, 2014: 42, 248-256.
16. Tamma, P. D., Harris, P. N., Mathers, A. J., Wenzler, E., & Humphries, R. M. Breaking down the breakpoints: rationale for the 2022 Clinical and Laboratory Standards Institute revised piperacillin-tazobactam breakpoints against Enterobacterales. Clinical Infectious Diseases, 2023: 77(11), 1585-1590.
17. Yoon, Y., Lee, S., & Choi, K. H. Microbial benefits and risks of raw milk cheese. Food Control, 2016: 63, 201-215.
18. Salek, M. A., Forouhesh, T. H., Ansari, H., Ravadgar, B., Noorani, V. A., & Ghassemi, M. A Survey on Bacterial Contamination on One-Hundred Unpasteurized Cheese Samples and Pasteurized Cheese as Control and Stability of Commonly Contaminating Bacteria to Different Salt Concentration.2001: 293-299. [In Persian]
19. Shadan, M. R., & Khoshabi, F. A Survey on Microbial Contamination on Traditional Cheeses in Zahedan Province. Zahedan. J Res Med Sci, 2003: 4(1), 33-41. [In Persian]
20. Al-Tahiri, R. A comparison on microbial conditions between traditional dairy products sold in Karak and same products produced by modern dairies.2005: 345-348.
21. Nusrat, J., Ifra, T. N., & Mrityunjoy, A. Detection of methicillin-resistant Staphylococcus aureus within raw milk and cheese samples. International Food Research Journal, 2015: 22(6), 2629.
22. Azizkhani, M., & Tooryan, F. Contamination of Traditional Cheese in Mazandaran Province to Methicillin-resistant Staphylococcus aureus. Journal of Mazandaran University of Medical Sciences, 2018: 28(163), 47-56. [In Persian]
23. Sri Prabakusuma, A., Zhu, J., Shi, Y., Ma, Q., Zhao, Q., Yang, Z., & Huang, A. Prevalence and antimicrobial resistance profiling of Staphylococcus aureus isolated from traditional cheese in Yunnan, China. 3 Biotech, 2022:12, 1-15.
24. Khalifezadeh, S., Sadeghi, Z. M., & Nahaee, M. R. Prevalence and antibiotics susceptibility of Staphylococcus aureus in traditional Kouzeh cheese at Saqqez retails. 2015:1-9. [In Persian]
25. Hamzeh, P. S., Vaziri, S., & Molaef, A. E. Survey on the contamination rate and determination of antibiotic resistance of Staphylococcus aureus, Escherichia coli and Salmonella strains isolated from traditional cheeses distributed in Mahabad, Iran. 2019:465-475. [In Persian]
26. Molla Abaszadeh, H., & Haji Sheikhzadeh, B. Surveying the contamination rate, sensibility and antimicrobial resistance patterns in staphylococcus aureus isolated from traditional cheese consumed in Qotur of khoy province. Journal of Advanced Biomedical Sciences, 2014:4(2), 209-217. [In Persian]