بررسی منافع و موانع پذیرش سیستم تجزیه تحلیل خطر در نقاط کنترل بحرانی در صنایع غذایی مشهد
الموضوعات : فصلنامه علمی -پژوهشی تحقیقات اقتصاد کشاورزی
هانی حمزه کلکناری
1
(دانشجوی کارشناسی ارشد رشته اقتصاد کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد)
محمد قربانی
2
(استاد گروه اقتصاد کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد)
محمد مهدی وریدی
3
(استادیار گروه صنایع غذایی، دانشگاه فردوسی مشهد.)
ناصر شاهنوشی فروشانی
4
(استاد گروه اقتصاد کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد.)
الکلمات المفتاحية: مشهد, موانع, مزیتها, ایمنی مواد غذایی, HACCP,
ملخص المقالة :
با توجه به این که مهمترین اصل در روند تولید و فرآوری مواد غذایی، سلامت محصول است، یکی از کارآمدترین روشها برای تضمین سلامت و کنترل کیفیت غذا، بهکارگیری روش نوین تجزیه و تحلیل خطر نقاط کنترل بحرانی (HACCP) در مراکز تهیه و توزیع مواد غذایی است. با توجه به این مهم، در این مطالعه منافع و چالشهای فراروی عملیاتی شدن سیستم HACCP با استفاده از اطلاعات میدانی50 پرسشنامه از واحدهای تولیدی در مشهد به روش نمونهگیری تصادفی طبقهبندی شده و مصاحبه حضوری با مدیران و مسئولان فنی کارخانهها در سال 1393 بررسی شده است. نتایج حاصل نشان داد که شاخص کل منافع حاصل از پذیرش سیستم HACCP برابر 805/0 میباشد که شاخص ایمنی محصول تولیدی با مقدار 92/0 از دیدگاه مدیران واحدهای تولیدی از همه مهمتر بود. بعد از آن شاخصهای فنی- تولیدی، بازار و تجارت و اقتصاد تولید قرار گرفتند. همچنین شاخص کل موانع اجرای سیستم HACCP نیز 64/0 محاسبه شد که از دیدگاه مدیران اساسیترین موانع برای پذیرش سیستم HACCP، عدم پشتیبانی مالی دولت، محدودیتهای تغییر خط تولید، و محدودیتهای بودجهای میباشند. با توجه به یافتهها، پشتیبانی مالی از سوی دولت و دادن وامهای کمبهره به واحدها و افزایش اندک قیمت محصول تولیدی صنایع دارای گواهینامه سیستم HACCP به برنامهریزان این عرصه پیشنهاد شده است.
طبقهبندی JEL : I12، I15
_||_