کاربرد فناوری نانو در فرآوری، ایمنی و بستهبندی موادغذایی
الموضوعات : فصلنامه کیفیت و ماندگاری تولیدات کشاورزی و مواد غذایی
1 - استادیار، گروه شیمی، واحد سوادکوه، دانشگاه آزاد اسالمی، سوادکوه، ایران
الکلمات المفتاحية: نانوفناوری, موادغذایی, فراوری, ایمنی, بستهبندی,
ملخص المقالة :
نانوتکنولوژی بهعنوان یک فناوری جدید و امیدوارکننده در بسیاری از زمینهها ازجمله پزشکی، کشاورزی و صنایع غذایی معرفی شده است. برای صنایع غذایی، فناوری نانو بهعنوان یک فناوری نوظهور در زمینه فرآوری، ایمنی و بستهبندی موادغذایی از اهمیت زیادی برخوردار است. بهعنوانمثال، نانوتکنولوژی در فرآوری موادغذایی برای افزایش کیفیت کلی غذا ازجمله طعم، مزه، قابلیت جذب و افزایش عمر مفید محصول کمک میکند. با افزایش زمان ماندگاری و افزایش کیفیت بستههای خوراکی با استفاده از فناوری لایه نازک، فاسد شدن موادغذایی به تأخیر میافتد. با توجه به ایمنی موادغذایی، نانوتکنولوژی برای شناسایی عوامل بیماریزا و سموم در محصولات غذایی استفاده میشود. ازنظر بستهبندی، فناوری نانو با جلوگیری از تجزیه و از بین رفتن مواد مغذی، ایمنی و درنتیجه ماندگاری طولانیتر موادغذایی را تضمین میکند. بستهبندی فعال علاوه بر محافظت در برابر شرایط محیطی، نقش مهمی در حفظ موادغذایی دارد. علاوه بر این، فناوری نانو بهطور گسترده در بستهبندی موادغذایی بهعنوان یک ضدمیکروب و برای تولید بستهبندی هوشمند استفاده میشود. بااینحال، نانوذرات ممکن است خطر سمیت بالقوهای برای سلامت انسان داشته باشند؛ بنابراین، ایجاد یک سیستم نظارتی کافی برای مدیریت خطرات بالقوه مرتبط با کاربردهای فناوری نانو توصیه میشود. سازمان همکاری و توسعه اقتصادی توصیه میکند که از دستورالعملهای تست استاندارد برای ارزیابی خطر نانومواد برای ایمنی شیمیایی استفاده شود. این بررسی، استفاده از فناوری نانو در فراوری، ایمنی و بستهبندی موادغذایی را پوشش میدهد.