اثر کشندگی اسانس زیره سیاه، اسطوخودوس، رزماری، زیره سیاه، بومادران و زینیان روی شته معمولی گندم
الموضوعات : بوم شناسی گیاهان زراعیحمیده زمانی 1 , سلیمان جمشیدی 2 , حبیب اله خدابنده 3
1 - دانشجوی سابق ارشدحشرهشناسی کشاورزی
واحد میانه
دانشگاه آزاد اسلامی
میانه، ایران
2 - باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان واحد میانه
دانشگاه آزاد اسلامی
میانه، ایران
3 - عضو هیأت علمی گروه گیاهپزشکی
واحد میانه
دانشگاه آزاد اسلامی
میانه، ایران
الکلمات المفتاحية: مهار زیستی, آفت کشهای طبیعی, حداقل غلظت کشندگی, زیست سنجی, کنترل طبیعی,
ملخص المقالة :
در این پژوهش، خاصیت شته کشی اسانس گیاهان دارویی زیره سیاه، اسطوخودوس، رزماری، بومادران و زنیان روی شته معمولی گندم مطالعه شد. استخراج اسانس گیاهان ذکر شده با استفاده از روش تقطیر با آب انجام و رقت های 2 ،4 ،6 ،8 ،10 و 12 در هزار از آنها تهیه شد. شته های جمع آوری شده از مزارع گندم و سورگوم جارویی از منطقه میانه به گندم های کاشته شده در گلخانه انتقال داده شد. رقت های تهیه شده از اسانس ها در هر تکرار روی 10 شته کامل بی بال ریخته شد. میزان مرگ و میر 2، 4، 6، 8، 10، 12 و 24 ساعت بعد از اعمال تیمارها ثبت شد و طی یک طرح آزمایش کاملاً تصادفی داده ها تجزیه و تحلیل گردید. تمامی اسانس های گیاهی اثر کشنده بر شته معمولی گندم داشتند. در غلظت 12 در هزار زنیان و بومادران کشندگی نهایی بیشتری نشان دادند در حالی که رزماری در غلظت 2 در هزار پس از گذشت 24 ساعت از بقیه کشنده تر بود. مقایسه غلظت کشنده 50% اسانس های گیاهی پس از 24 ساعت نشان داد که اسانس زنیان در مقایسه با چهار گیاه دیگر اثر بیشتری در مهار شته معمولی گندم داشت و اسانس بومادران، زیره سیاه، اسطوخودوس تقریباً به یک انداره و در نهایت رزماری در رده های بعدی قرار گرفتند. اسانس های گیاهی مورد بررسی می توانند به عنوان آفت کش طبیعی جایگزین مناسبی برای سموم شیمیایی مدنظر قرار گیرند.
_||_