اثر بقایای پنبه، ذرت، گندم و یونجه بر غلظت آمونیوم و نیترات خاک
الموضوعات : بوم شناسی گیاهان زراعی
کامبیز پوری
1
(
دانش آموخته کارشناسی ارشد دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
)
بهنام کامکار
2
(
دانشیار گروه زراعت دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
)
سیدعلیرضا موحدی نائینی
3
(
دانشیار گروه زراعت دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
)
الکلمات المفتاحية: کیفیت بقایای گیاهی, معدنی شدن, منابع نیتروژن, نسبت کربن به نیتروژن,
ملخص المقالة :
این تحقیق به منظور تعیین اثر بقایای گیاهی چند گیاه زراعی بر میزان نیتروژن معدنی خاک، در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در چهار تکرار و شش تیمار شامل چهار نوع بقایای گیاهان پنبه، ذرت، گندم و یونجه، کود اوره به میزان 90 کیلوگرم در هکتار و شاهد اجرا شد. در مراحل مختلف نمو شامل پنجهزنی، ساقهروی، آبستنی، گردهافشانی و رسیدگی فیزیولوژیک، میزان نیترات و آمونیوم خاک اندازهگیری شد. میزان نیترات + آمونیوم آزاد شده از بقایای یونجه و گندم با اختلاف فاحش در نسبت کربن به نیتروژن به ترتیب برابر 7/74 و 2/68 کیلوگرم در هکتار بود. اختلاف نیترات + آمونیوم آزاد شده از بقایای گیاهی در مقایسه با تیمار کود اوره معنیدار نبود. در اندازهگیریهای مرحلهای کمترین میزان نیترات + آمونیوم خاک در مرحله گردهافشانی و بیشترین آن در مرحلهی رسیدگی فیزیولوژیک بهدست آمد. نیترات + آمونیوم آزاد شده از بقایای گیاهی و کود اوره در مقایسه با تیمار شاهد معنیدار نبود. با توجه به نتایج، معدنیشدن نیتروژن بقایای گیاهی رابطهی نزدیکی با افزایش دما نشان داد. به طور کلی، در صورت توجه به انطباق زمان معدنی شدن نیتروژن با مرحلهی نیاز گیاه، بقایای گیاهی میتواند جایگزین مناسبی برای بخشی از کود به عنوان منبع تأمینکنندهی نیتروژن باشد.
14. Sheikh-Hoosseini AR, Nourbakhsh F (2007) The effect of soil and plant residues on net nitrogen mineralization. Pajouhesh & Sazandegi 75: 127-133.
_||_