اثر بقایای پنبه، ذرت، گندم و یونجه بر غلظت آمونیوم و نیترات خاک
محورهای موضوعی : بوم شناسی گیاهان زراعیکامبیز پوری 1 , بهنام کامکار 2 , سیدعلیرضا موحدی نائینی 3
1 - دانش آموخته کارشناسی ارشد دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
2 - دانشیار گروه زراعت دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
3 - دانشیار گروه زراعت دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
کلید واژه: کیفیت بقایای گیاهی, معدنی شدن, منابع نیتروژن, نسبت کربن به نیتروژن,
چکیده مقاله :
این تحقیق به منظور تعیین اثر بقایای گیاهی چند گیاه زراعی بر میزان نیتروژن معدنی خاک، در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در چهار تکرار و شش تیمار شامل چهار نوع بقایای گیاهان پنبه، ذرت، گندم و یونجه، کود اوره به میزان 90 کیلوگرم در هکتار و شاهد اجرا شد. در مراحل مختلف نمو شامل پنجهزنی، ساقهروی، آبستنی، گردهافشانی و رسیدگی فیزیولوژیک، میزان نیترات و آمونیوم خاک اندازهگیری شد. میزان نیترات + آمونیوم آزاد شده از بقایای یونجه و گندم با اختلاف فاحش در نسبت کربن به نیتروژن به ترتیب برابر 7/74 و 2/68 کیلوگرم در هکتار بود. اختلاف نیترات + آمونیوم آزاد شده از بقایای گیاهی در مقایسه با تیمار کود اوره معنیدار نبود. در اندازهگیریهای مرحلهای کمترین میزان نیترات + آمونیوم خاک در مرحله گردهافشانی و بیشترین آن در مرحلهی رسیدگی فیزیولوژیک بهدست آمد. نیترات + آمونیوم آزاد شده از بقایای گیاهی و کود اوره در مقایسه با تیمار شاهد معنیدار نبود. با توجه به نتایج، معدنیشدن نیتروژن بقایای گیاهی رابطهی نزدیکی با افزایش دما نشان داد. به طور کلی، در صورت توجه به انطباق زمان معدنی شدن نیتروژن با مرحلهی نیاز گیاه، بقایای گیاهی میتواند جایگزین مناسبی برای بخشی از کود به عنوان منبع تأمینکنندهی نیتروژن باشد.
This study was conducted to investigate the effects of crop residues on mineral nitrogen rates of soil using four crop residues of cotton, maize, wheat and alfalfa, urea treatment (90 kg/ha) and control based on completely randomized block design with four replications. N fertilizer (urea) was added to residues, in terms of C/N ratio and calculation of nitrogen factor, before incorporating them into the soil to eliminate immobilization. Values of nitrate and ammonium were measured in different stages including tillering, stem elongation, booting, anthesis and physiological ripening. Total N released from alfalfa and wheat residues were 74.66 and 68.23 kg/ha, respectively. Total N mineralized from crop residues was not significant compared with urea treatment. In stage by stage analyses, the lowest and the highest values of total N were obtained in anthesis and booting stages, respectively. Total mineralized N released from crop residues and urea treatment was not significant. Totally, results revealed that if the trend of N releasing time from residues was matched with crop demand pattern, crop residues could be considered as an appropriate source for providing nitrogen.
14. Sheikh-Hoosseini AR, Nourbakhsh F (2007) The effect of soil and plant residues on net nitrogen mineralization. Pajouhesh & Sazandegi 75: 127-133.
_||_