طراحی فرهنگسرای آبادان با رویکرد معماری ارگانیک
الموضوعات :محمد حسین عابدی 1 , سمیرا صداقتی 2
1 - استادیار گروه معماری،دانشکده معماری،واحد دامغان، دانشگاه آزاد اسلامی، دامغان، ایران
2 - دانش آموخته دانشگاه آزاد اسلامی دامغان
الکلمات المفتاحية: فرهنگ, معماری, معماری ارگانیک, معماری سازگار با محیط زیست, فرهنگسرای آبادان,
ملخص المقالة :
گنجاندن اصول معماری ارگانیک در طراحی مراکز فرهنگی باعث ارتقای پایداری، طراحی انسان محور، ادغام با بافت محلی، انعطافپذیری، سازگاری، جذابیت و زیبایی محیطی را به همراه دارد. با پذیرش این اصول در این پژوهش سعی شده است که به طراحی فرهنگسرای آبادان برای ایجاد فضایی برای رخدادهای فرهنگی، زنده نمودن مكاني مرده و فراموش شده و تبديل آن به مركزيتي آموزشی و فرهنگی بوده است که رابطهی انسان، طبیعت و معماری را با فرم و کالبدی ارگانیک به نمایش میگذارد. روش تحقیق به صورت توصیفی- تحلیلی و استنباطی است. نمونه مورد مطالعه، فرهنگسرای آبادان است. روش گردآوری داده و اطلاعات به صورت کتابخانهای و میدانی بوده است. در این پژوهش با روش علمی و به صورت کیفی و با استفاده از تجارب کارهای پیشین و اصول علمی معماری ارگانیک به طراحی فرهنگسرای آبادان پرداخته شده است. یافتههای پژوهش حاکی از آن است که یکی از ویژگیهای معماری ارگانیک، تعامل سازنده بین ساختار ساختمانی و محیط زیست است؛ بنابراین در طراحی فرهنگسرای آبادان، از جنبههای طبیعی و محیطی منطقه بهرهبرداری شد و با استفاده از عناصری مانند منابع نور طبیعی، انتقال هوای طبیعی، استفاده از مواد ساختمانی قابل بازیافت و سازگار با محیط زیست و ادغام با توپوگرافی محیط اطراف، فرهنگسرای آبادان طراحی گردید. این اقدامات علاوه بر ایجاد هماهنگی ظاهری با محیط زیست، برای حفظ منابع طبیعی و محیط زیست نیز مؤثر خواهد بود. همچنین در طراحی فرهنگسرای آبادان از موادی مانند چوب، سنگ، خشت و مصالح طبیعی دیگر پیشنهاد شده است. این مواد طبیعی نه تنها زیبایی ظاهری به ساختمان میبخشند، بلکه باعث حفظ محیط زیست و کاهش آلودگی محیطی نیز میشوند. در نتیجه با پذیرش این اصول، فرهنگسرای آبادان میتواند فضایی ایجاد کند که ارتباط عمیقی با طبیعت دارد و تجربیات غنی را برای بازدیدکنندگان فراهم میکند و به رفاه کلی افراد و جوامع کمک میکند.
احمدمرادی، سلیمان و فرشته پاشائی کمالی. (1396). طراحی فرهنگسرای شهدا وتاثیر آن بر احیای مناطق کردنشین (مورد مطالعه: پیرانشهر). مطالعات فرهنگ و هنر، 2 (3): 32-54. اخوت، هانیه. (1388). تحلیل مفهومی، کارکردی و زیباشناختی عناصر محیطی آب و گیاه با تأکید بر جنبه کالبدی باغ های ایرانی. فصلنامه علوم و تکنولوژی محیط زیست 16 (93): 487 - 500. بدیهی، شیدا و اختر کاوان. (1400). روند شکل گیری سبک معماری ارگانیک از مبانی نظری تا کالبد معماری. پژوهشهای مرمت و معماری ایرانی اسلامی 4 (10): 27-45. بگوردی، مصطفی. (1402). معماری ایرانی، معماری ارگانیک، 6 (9). درخشان، شادی و بهروز جانیپور. (1396). امکان سنجی احداث فرهنگسرا در افزایش همبستگی اجتماعی با استفاده از مدل swot (مورد مطالعه محله کرناسیان شهر دزفول). پژوهش نوین علوم جغرافیایی، معماری و شهرسازی 1 (5): 17-32. شریفی، ملیحه و نسیبه صدفی. (1398). بهره گيری از طبيعت و اصول معماری ارگانيک با رويکرد به مفاهيم معماری سنتی ایران (نمونه موردی بازار و مراکز خرید). فصلنامه علوم و تکنولوژی محیط زیست 21 (10): 229 - 242. شریفی، ملیحه و نسیبه صدفی. (1398). بهره گیری از طبیعت و اصول معماری ارگانیک با رویکرد به مفاهیم معماری سنتی ایران ( نمونه موردی : بازار و مراکز خرید ). علوم و تکنولوژی محیط زیست، 21(10): 231-244. شولتس، کریستیان نوربرگ. (1392). وجود، فضا و معماری. با ترجمه ویدا نوروزبرازجانی. تهران: انتشارات پرهام نقش. فخر طباطبائی، سید مجمد. (1375). برخورد سیستمی با طبیعیت زنده. تهران: انتشارات شرکت سهامی. فریدنى، مشایخ . (1392). گزارش علمی، هندسه و فضای معماری ارگانیک. صفه، 23(2): 57-66. كالينز، پيتر. (1375). تاريخ تئوري معماري و دگرگوني آرمانهاي معماري مدرن، چاپ اول. تهران: نشر قطره. مشایخ فریدنی، سعید. (1392). گزارش علمی، هندسه و فضای معماری ارگانیک. صفه 23 (2): 57-66.
معینی، سیدمحمود، پوریا مرادی و پانیز اوبایی. (1397). معماری ارگانیک و فرانک لوید رایت. کنگره بین المللی علوم مهندسی و توسعه شهری پایدار.
نقره کار، عبدالحمید، حیدر جهانبخش و مهدی حمزهنژاد. (1376). انسان، طبیعت، معماری. تهران: انتشارات دانشگاه پیام نور.
نویفرت، ارنست. (1400). اطلاعات معماری (شومیز). با ترجمه امیر سرمد نهری. تهران: انتشارات سیمای دانش.
وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی. (1402). فرهنگسرای نیاوران. 7 (8). https://budget.farhang.gov.ir/fa/budgettamalok/buildinginformation/niavaranculturalcenter.
یادگاری، زهره، شایان حجتپناه و محمد معهود. (1397). امکان سنجی طراحی و احداث فرهنگسرا به منظور ارتقای هویت فرهنگی با بهره گیری از اصول توسعه پایدار شهری (مطالعه موردی: شهر دزفول). کنفرانس بین المللی دیزاین، معماری، معماری داخلی، طراحی صنعتی، تهران، ایران.
loyd Wright, Frank . (1954). The Natural House. New York: Bramhall House
. Aecom. (2023). Guangzhou, China. 8 21. https://aecom.com/projects/guangzhou-cultural-center
. Mario, Manieri-Elia, and Louis H. Sullivan. (1996). Louis Henry Sullivan. Princeton Architectural Press
. Nara-cc.jp. (2023). NARA Prefectural Convention Center. 4 12. www.nara-cc.jp
. Thomas, George E, Jeffrey A. Cohen, Michael J. Lewis, and Frank Furness. (1996). the complete works. Princeton Architectural Press.