اثر دگرآسیبی عصاره آبی گلبرگ زعفران (Crocus sativus L) و فلاونویید کل استخراج شده بر جوانه زنی و رشد یولاف وحشی (Avena fatua L)
الموضوعات : اکوفیزیولوژی گیاهان زراعیسید هاشم اصغری نجیب 1 , علی سروش زاده 2 , علی مختصی بیدگلی 3
1 - دانشکده کشاورزی، گروه زراعت و اصلاح نباتات
2 - دانشیار، گروه زراعت دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس
3 - هیئت علمی- گروه زراعت- دانشگاه تربیت مدرس
الکلمات المفتاحية: دگر آسیبی, طول گیاهچه, فلاونویید, قندهای محلول, علف¬کش طبیعی,
ملخص المقالة :
به منظور بررسی اثر دگرآسیبی عصاره آبی گلبرگ زعفران و فلاونویید کل استخراج شده بر شاخص های جوانه زنی و برخی صفات مورفولوژیک، کلروفیل کل و قندهای محلول گیاهچه یولاف وحشی، آزمایشی در سال 1397 در آزمایشگاه دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس تهران انجام شد. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی در سه تکرار که عامل اول نوع عصاره در دو سطح (عصاره تام و فلاوونوئید کل) و عامل دوم غلظت عصاره ها (آب مقطر، 50، 100 و 150 میلی گرم در لیتر) بود. نتایج حاکی از آن بود که بیشترین طول ساقه، طول ریشه و وزن تر گیاهچه در تیمار عدم مصرف عصاره به¬دست آمد. اعمال تیمار عصاره گلبرگ زعفران باعث کاهش صفات فوق شد به نحوی که کمترین میزان طول ساقه چه، طول ریشه چه و وزن تر کل گیاهچه به ترتیب با میانگین های، 5/2 سانتی متر، 5/1سانتی متر و 0/013 گرم در تیمار فلاوونوئیدهای کل و تیمار 150 میلی گرم عصاره به دست آمد. عصاره تام باعث کاهش میزان کلروفیل کل شد به نحوی که نسبت فلاوونوئید کل 7/92 درصد کمتر بود. با این حال در بین غلظت¬های مورد استفاده تنها 150 میلی گرم عصاره باعث کاهش میزان کلروفیل کل شد و سایر سطوح تفاوت معنی داری با هم نداشتند. میزان مانوز گیاهچه با اعمال عصاره تام کاهش یافت که نسبت به تیمار فلاوونوئید کل 6/7درصد کمتر بود. بیشترین میزان گلوکز در تیمار عدم مصرف عصاره (3/12 میلی گرم بر گرم وزن تر) به دست آمد و افزایش غلظت عصاره منجر به کاهش میزان گلوکز شد. بیشترین عملکرد دانه در غلظت صفر عصاره (150 گرم در متر مربع) به دست آمد. افزایش غلظت عصاره ها منجر به کاهش 23/8، 28/7 و 20/9 درصدی شاخص سطح برگ، ارتفاع بوته و عملکرد زیستی شد. اثرگذاری عصاره فلاوونوئید کل بیشتر از عصاره تام بود. در مجموع، تأثیر بازدارندگی عصاره تام در میزان مانوز و در مورد فلاوونوئید کل، تأثیر کاهندگی عصاره در کلروفیل کل و نسبت ساقه به ریشه بیشتر بود. بیشترین تأثیر بازدارندگی رشدی به ترکیبات فلاونوئیدی مربوط است و وجود سایر ترکیبات در کنار ترکیبات فلاونوئیدی از بازدارندگی آنها می کاهد.
Abbassi, F., and M. Jahani, 2007. Allelopathic effects of saffron corms on seed germination of several important crops. Acta Horticulture. 739: 269-73.
Alvarez-orti, M., L. Gomez-Gomez, A. Rubio, J. Escribano, J. Pardo, F. Jimenez, and J.A. Fernandez. 2004. Development and gene expression in saffron corms. Acta Horticulture. 650: 141-148.
Amini, S., M. Azizi, M.R. Joharchi, M. Shafei, F. Moradinezhad, and Y. Fujii. 2014. Determination of allelopathic potential in some medicinal and wild plant species of Iran by dish pack method. Theoretical and Experimental Plant Physiology. 26(3-4): 189-199.
Anonymous. 2010. ISTA International rules for seed testing. International Seed Testing Association (ISTA).
Augustine, A., E. Uduenevwo Francis, and A. Uche Ivy. 2013. Biochemical assessment of the effect of aqueous leaf extract of euphorbia heterophylla linn on hepatocytes of rats. IOSR Journal of Environmental Science, Toxicology and Food Technology. 3(5): 37-41.
Azizi, E., L. Alimoradi, M. Jahani Kondori, and A. Siahmargouei. 2013. Evaluation of allelopathic effects of saffron extract on germination and early growth of Gipsophylla pilosa and Rapistrum rugosum. Journal of Plant Environental Physiology. 8(2): 1-12. (In Persian).
Barkhordari, K., A. Sorooshzadeh, and A. Mokhtassi-Bidgoli. 2018. Allelopathic effect of extraction solution of leaves and corms of saffron (Crocus sativus) in phenological stages on seed germination of jimson weed (Datura stramonium). Modares Journal of Biotechnology. 9(2): 233-239 (In Persian).
Cruz-Ortega, R., A. Lara-Núñez, and A.L. Anaya, 2007. Allelochemical stress can trigger oxidative damage in receptor plants: Mode of action of phytotoxicity. Plant Signaling Behav. 2: 269-270.
Dganaguiraman, M., and R. Vaidyanathan. 2005. Physiological responses of Eucalyptus globus leaf leachate on seedling physiology of rice, sorghum and blackgram. International Journal of Agriculture. 7:34-38.
Dubiso, M., K.A. Gilles, J.K. Hamilton, P.A. Rebers and F. Smith. 1965. Colorimetric method for determination of sugars and related substances. Annual Chemical. 28:350-356.
El-khawas, S., and M. Shahata. 2005. The allelopathic potentialities of Acacia nilotica and Eucalyptus rostrata on monocot (Zea mays L.) and dicot (Phaseolus vulgaris L.) plants. Biotechnology. 4:23-34.
Gnanavel, I. 2015. Eco-friendly weed control options for sustainable agriculture. Scientific Integrate. 3: 37-47.
Goli, S.A.H., F. Mokhtari, and M. Rahimmalek. 2012. Phenolic compounds and antioxidant activity from saffron (Crocus sativusL.) petal. Journal of Agricultural Science. 4(10): 175-181.
Hamidi, R., D. Mazaheri, and H. Rahimian Mashhadi. 2010. Effect of wide barley (Hordeum spontaneum Koch) leaf and culm extracts on seed germination and seedling growth of winter wheat (Triticum aestivum L.). Weed Research Journal. 2(2):19-28. (In Persian).
Jabran, K. 2017. Manipulation of allelopathic crops for weed control. First Ed. New York: Springer International Publishing. pp.77-85.
Joung, K.A., and I.M. Chung, 2000. Allelopathic potential of rice hulls on germination and seedling growth of barnyard grass. Agronomy Journal. 92: 1162-1167.
Kobayashi, K. 2004. Factors affecting phytotoxic activity of allelochemicals in soil. Weed Biology and Management. 4: 1-7.
Lee, J., N. Joshi, R. Pasini, R.C. Dobson, J. Allison, and T. Leustek, 2016. Inhibition of Arabidopsis growth by the allelopathic compound azetidine-2-carboxylate is due to the low amino acid specificity of cytosolic prolyl-tRNA synthetase. Plant Journal. 88: 236-246.
Lichtenthaler, H.K. 1987. Chlorophylls and carotenoids: Pigments of photosynthetic biomembranes. Methods in Enzymology. 148: 350- 382.
Maguire, J.D. 1962. Speed of germination–aid in selection and evaluation for seedling emergence and vigour. Crop Science. 2: 176-177.
Malik, M.S. 2004. Effects of aqueous leaf extracts of Eucalyptus globus on germination and seedling growth of potato, maize and bean. Allelopathy Journal. 14: 213-220.
Mardani, H., J. Maninang, K.S. Appiah, Y. Oikawa, M. Azizi, and Y. Fujii, 2019. Evaluation of biological response of lettuce (Lactuca sativa L.) and weeds to safranal allelochemical of saffron (Crocus sativus) by using static exposure method. Molecules. 24: 1788.
Mardani, H., T. Sekine, M. Azizi, M. Mishyna, and Y. Fujii, 2015. Identification of safranal as the main allelochemical from saffron (Crocus sativus). Natural Product Community. 10: 775-777.
Muscolo, A., M.R. Panuccio, and M. Sidari, 2001. The effect of phenols on respiratory enzymes in seed germination, respiratory enzyme activities during germination of Pinus laricio seeds treated with phenols extracted from different forest soils. Plant Growth Regulation. 35: 31-35.
Nichols, M.A., and W. Heydecker. 1968. Two approaches to the study of germination data. International Seed Testing Association. 33: 531-540.
Ohno, T.K., L.M. Doolan, M. Zibilske, E. Liebman, R. Gallandt, and C. Berube, 2000. Phytotoxic effects of red clover amended soils on wild mustard seedling growth. Agriculture, Ecosystems and Environment. 78: 187-192.
Pazoki, A., M.K. Kariminejad, and A. Foladi Targhi. 2017. Effect of corm density on yield and qualitative traits of saffron (Crocus sativus L.) under different urea and biological fertilizers in Shahr-e-Rey region. Journal of Crop Ecophysiology. 11 (2): 315-330. (In Persian).
Pudełko, K., L. Majchrzak, and D. Naro˙zna. 2014. Allelopathic effect of fibre hemp (Cannabis sativa L.) on monocot and dicot plant species. Indusrtial Crops Product. 56: 191-199.
Rahaiee, S., S. Moini, M. Hashemi, and S.A. Shojaosadati, 2015. Evaluation of antioxidant activities of bioactive compounds and various extracts obtained from saffron (Crocus sativus L.): A review. Journal of Food Science and Technology. 52: 1881-1888.
Senizza, B., G. Rocchetti, S. Ghisoni, M. Buscon, M. Mozos Pascual, J.A. Fernandez, L. Lucini, and M. Trevisan. 2019. Identification of phenolic markers for saffron authenticity and origin: An untargeted metabolomics approach. Food Research International. 75: 23-36.
Vosooghi S, M. Mahmoudabady, A. Neamati, and H. Aghababa, 2013 Preventive effects of hydroalcoholic extract of saffron on hematological parameters of experimental asthmatic rats. Avicenna Journal Phytomed. 3(3):279-287.
Xia, J., D.I. Broadhurst, M. Wilson, and D.S. Wishart. 2013. Translational biomarker discovery in clinical metabolomics: an introductory tutorial. Metabolomics. 9(2): 280-299.
Xiang, J.J., N. Chen, H. Li, X. Zhang, B. Yang, and L.Q. Huang. 2021. Analysis of flavonoids from saffron floral bio-residues. China Journal of Chinese Materia Medica. 46(6): 1438-1449.
Zeinali, E., A. Soltani, S. Galeshi, and S.J. Sadati. 2010. Cardinal temperatures, response to temperature and range of thermal tolerance for seed germination in wheat (Triticum aestivum L.) cultivars. Elektronik Journal Crop Production. 3(3): 23-42. (In Persian).
Zeka, K., K.C. Ruparelia, M.A. Continenza, D. Stagos, F. Vegliò, and R.R. Arroo. 2015. Petals of Crocus sativus L: as a potential source of the antioxidants crocin and kaempferol. Fitoterapia. 107: 128-134.