بررسی تاثیر کلسیم در بهبود اثرات سوء ناشی از شوری ورمیکمپوست در تولید نشاء خیار (Cucumis Sativus).
الموضوعات : پژوهش نامه کشاورزیکاظم علی خواجه 1 , محمد خواجه حسینی 2
1 - کارشناس ارشد اگرواکولوژی و کارشناس سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی
2 - دانشیار دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد
الکلمات المفتاحية: شوری, بستر کشت, نیترات کلسیم,
ملخص المقالة :
شوری، مخصوصاً در مناطق خشک و نیمه خشک یکی از مسائل عمده کشاورزی در سراسر دنیا محسوب می شود. ورمی کمپوست دارای مقادیر بالایی از پتاسیم، فسفر و سدیم است که منجر به افزایش شوری می شود. شوری زیاد عامل محدود کننده مصرف این ماده است. یون کلسیم اثرات قابل توجهی در فرایندهای فیزیولوژیک گیاهان داشته و پارامترهای مورفولوژیک و بیوشیمیایی گیاهانی که تحت تنش شوری (NaCl) قرار گرفته اند را بهبود می بخشد .به منظور بررسی تاثیر کلسیم بر بهبود آسیب های ناشی از شوری ورمی کمپوست به عنوان محیط کشت در تولید نشاء خیار، آزمایشی به صورت طرح کاملا تصادفی در پاییز 1393 در گلخانه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد صورت گرفت. در این آزمایش از نیترات کلسیم 99% به عنوان منبع کلسیم استفاده شد. تیمارهای آزمایش عبارت بود از تیمار شاهد ورمی کمپوست بدون کلسیم، تیمار 10 میلی مولار کلسیم به صورت محلول با بذر قبل از کاشت، تیمار 25 میلی مولار کلسیم و تیمار 75 میلی مولار کلسیم همراه با محیط کشت. نتایج حاصل از این آزمایش نشان داد که حضور کلسیم تاثیر معنی داری در بهبود اثرات شوری دارد و تیمار 10 میلی مولار کلسیم بیشترین اثرات مثبت را بر ویژگی های رشدی نشاء خیار در محیط کشت ورمی کمپوست داشت. کاربرد مناسب یون کلسیم حساسیت گیاهان به شوری را پایین آورده و پارامترهای مورد نظر را به خوبی بهبود می بخشد، بنابراین استفاده از گیاهان زراعی با کارایی کاربرد کلسیم بالا، می تواند به کاهش هزینه های اقتصادی در مقابل شوری کمک کند.
_||_