ارزیابی کاربرد اسید سالیسلیک بر برخی صفات دو رقم گیاه توت فرنگی(کوئین الیزا و پاروس) در شرایط شوری
الموضوعات : پژوهش نامه کشاورزیابوالفضل لولایی 1 , صدیقه زمانی 2 , شکوفه مشفقی فر 3 , اکبر فتحی 4
1 - کارشناس علوم باغبانی، اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان تهران، ایران
2 - استان گلستان-گرگان-مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی گلستان
3 - دانشجوی دکترا ،اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان تهران، تهران، ایران
4 - دانشجوی دکترای مهندسی کشاورزی، رئیس سازمان جهادکشاورزی استان آذربایجان شرقی، تبریز، ایران
الکلمات المفتاحية: شوری, مرفولوژیکی, توت فرنگی, فیزیولوژیکی, اسیدسالسلیک,
ملخص المقالة :
شوری خاک یکی از تنشهای اصلی گیاهان قلمداد میشود اسیدسالیسیلیک در تنظیم فرآیندهای فیزیولوژیکی مختلف و رشد و نمو گیاه نقش دارد. به این منظور آزمایشی با هدف بررسی کاربرد اسید سالیسیلیک بر برخی صفات گیاه توت فرنگی در شرایط شوری و به صورت فاکتوریل در قالب طر ح پایه بلوک های کامل تصادفی با دو تیمار در 3 تکرار و در مجموع بر روی189 بوته با غلظتهای متفاوت اسیدسالیسیلیک (0،2 و4 میلی مولار) در شرایط تنش شوری با سطوح (0، 5 و 10 دسیمنس) بر روی برخی از خصوصیات مرفولوژیکی(ارتفاع بوته، تعداد و سطح برگ، وزن تر و خشک بوته) و فیزیولوژیکی(مواد جامد محلول و اسیدیته) و عملکرد(تعداد گل در بوته، تعداد میوه، وزن میوه و عملکرد میوه) در سال زراعی 98-1397 در شهرستان آزادشهر استان گلستان در دو رقم توت فرنگی کوئین الیزا و پاروس (Fragaria × ananassa Duch. Cv. Queen Eliza and Paros) اجرا گردید. نتایج تحقیق نشان داد که تنش شوری بطور معنی داری سبب کاهش رشد رویشی و زایشی گیاه شده با افزایش غلظت آن میزان تاثیرگذاری آن بیشتر است و کاربرد اسیدسالیسلیک به طورمعنی داری سبب افزایش رشد این صفات شد. در بین غلظت های مه پاشی شده اسیدسالیسلیک، بالاترین میزان تعداد گل، تعداد میوه، وزن میوه و عملکرد در تیمار 2 میلی گرم در لیتر اسیدسالیسلیک داشت. در برهمکنش این دو تیمار بالاترین میزان کیفیت میوه در تیمار (شوری 5 dS/m × 4 میلی مولار اسیدسالیسلیک) در هر دو رقم مشاهده شد.
_||_