ارزش تحمل به سرب و اثر آن بر پروتئین و پرولین ریشه و اندام هوایی ارقام کلزا (Brassica napus L.)
الموضوعات : یافته های نوین کشاورزی
1 - باشگاه پژوهشگران جوان دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهواز
2 - باشگاه پژوهشگران جوان دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهواز
الکلمات المفتاحية: کلزا, سرب, مقاومت ملکولی, مرفولوژیکی,
ملخص المقالة :
جهت بررسی مکانیسم دفاعی کلزا در مقابل سرب غلظت های متفاوت سرب (صفر ، 100 ،200 و 400 میکرومول) از فاکتورهای سلولی همچون پروتئین و پرولین در ریشه و اندام هوایی کلزا مورد اندازگیری قرار گرفت. این طرح در شرایط آزمایشگاهی و کشت به روش هیدروپونیک با استفاده از هوگلند انجام شد. طول ریشه بر حسب میلی متر و محتوای پروتئین و پرولین در ریشه و اندام هوایی توسط دستگاه اسپکتوفتومتر (U.V) مدل 200 هیتاچی اندازه گیری شد. بر اساس نتایج حاصل از این پژوهش افزایش غلظت سرب محلول غذایی در هر دو رقم کلزا موجب کاهش طول ریشه شد و با توجه به میانگین طول ریشه ارزش تحمل به سرب در رقم آر.جی.اس 003 بیشتر از رقم هایولا 401 بود. با افزایش غلظت سرب محلول غذایی مقدار پروتئین و پرولین در ریشه در دو رقم نسبت به شاهد افزایش یافت و مقدار پروتئین با افزایش غلظت سرب محلول غذایی در اندام هوایی هیبرید هایولا 401 کاهش و در رقم آر.جی.اس 003 افزایش یافت. آنالیزی آماری نمونه ها با تجزیه توسط نرم افزار SPSS و رسم نمودار با کمک نرم افزار2003 Excel انجام شد.
1- Ajam, Sh. 2005. Effect of planting date and nitrogen fertilizer levels on yield of canola variety Hyola401 in Khuzestan. M.Sc. Thesis of Agriculture. Islamic Azad University. Science and Research Khuzestan Branch.
2- Akhondi, M. 2006. Effect of Drought stress on Prolin and elements on alfalfa (Medicago sativa L.). Journal. Plant and breeding. Vol 4: 115-130.
3- Azizi, M., Soltani, A. and Khavari, S. 1999. Canola, physiology, race, biological technology (translated in persian). First Edition. University of Mashhad Press. 419 Pp
4- Bates, L., Waldern, S. and Treare, R. 2003. Rapid determination of free prolin for water stress studies. Plant and soil. 39:205-207.
5- Erick, M. and Peatk, J. 1999. Kinetics of lead absorption/desorption on goethite:residence time effect, Soil Sci. 164:28-39
6- Hu, S., Lau, K. w. k. and Wu, M. 2001. Cadmium sequestration in Chlamydomonas Reinhardt. Plant Science. 161. 987-996
7- Khayat, M., Rahnama, A. A., Lorzadeh, S. and Lack, S. 2007. Curve of growth, yield and yield components of rapeseed promising genotypes on different sowing conditions Khuzestan (Ahwaz). Msc. Thesis of Agriculture. Islamic Azad University. Science and Research Khuzestan Branch
8- Lowary, O., Rosebrough, H. and Far, N. J. 1999. Protein measurement with the pholin phenol reagent. Journal. Biology. Chemical. 193:256-275
9- Piechalak, A., Tomaszewska, B., Baralkiewicz, A. and Maleckaa, D. 2002. Accumulation and detoxification of lead ions in legumes. Phytochemistry. 60: 153-162.
10- Qorbanli, M. L. 2005. Assessment tolerance and root and shoot protein and prolin, under application the lead, canola varieties. J. Plant and ecosystem. 1(2): 56-67
11- Shariati, Sh. 2000. Rapeseed. First Edition. Department Budget Planning Ministry of Agriculture Press. 125 Pp.
12- Siripornadulsil, S. and Traina, M. 2002. Molecular Mechanisms of praline- Mediated Tolerance to Toxic Heavy Metals in Transgenic Microalgae. The Plant Cell. 14:2837-2847.
13- Verma, D. P. S. 1999. Osmotic stress tolerance in plant: Role of prolin and sulfur metabolism. In Molecular Responses to cold Drought, Heat and Salt Stress in Higher Plant , K. Shinozaki and K. Yamaguchi- shinozaki, eds, pp.153-168
14- Wierzbicka, M. 2006. Lead translocation and location Allium cepa roots. Candian. Journal. Botany. 65:1851- 1860
15- Wilkins, D. A. 2000. A technique for the measurement of lead tolerance in plants. Nature 180, 37-38.