تاثیر مراحل فنولوژیک بر کیفیت علوفه چند گونه مرتعی در منطقه جلگهای ساری
الموضوعات : مجله علمی- پژوهشی اکوفیزیولوژی گیاهیمحمدرضا طاطیان 1 , رضا تمرتاش 2 , حسین آقاجان تبار عالی 3 , سیدجابر نبوی 4
1 - عضو هیئت علمی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
2 - عضو هیئت علمی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
3 - عضو هیئت علمی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
4 - دانش آموخته کارشناسی ارشد مرتعداری دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
الکلمات المفتاحية: فنولوژی, کیفیت علوفه, پروتئین خام,
ملخص المقالة :
تعیین کیفیت علوفه از عوامل مهم در مدیریت صحیح مراتع است. گونههای مرتعی در مکانها و زمانهای مختلف، کیفیت علوفه ای متفاوتی دارند . در ارزیابی مراتع و برنامه ریزی برای تهیه مواد مغذی مورد نیاز دام بسته به فصل چرا و محاسبه ظرفیت چرایی، آگاهی از کیفیت علوفه گیاهان غالب منطقه ضروری است. این پژوهش در منطقه جلگه ای ساری انجام شده و کیفیت علوفه ای چهار گونه مرتعی شامل یونجه معمولی ( (Medicago sativa L.، اسپرس (Onobrychis sativa L.)، شبدرسفبد (Trifolium repens L.) و یونجه یکساله حلزونی (Medicago scutellata L.) بررسی شده است. نمونه برداری از گونه ها در سه مرحله رشد رویشی، گلدهی و بذردهی صورت پذیرفت و سپس به منظور تعیین شاخص های کیفیت علوفه که شامل پروتئین خام ((CP، دیواره سلولی منهای همی سلولز(ADF)، ماده خشک گوارشپذیر (DMD) و انرژی متابولیسمی (ME) بودند، مورد تجزیه شیمیایی قرار گرقتند. نتایج نشان داد که تأثیر مرحلة رشد فنولوژیکی بر شاخصهای ADF و DMD مشخصتر از سایر شاخصها بود، به نحوی که درصد ADF در گونههای اسپرس و شبدر سفید در مراحل انتهایی رشد نسبت به ابتدایی آن افزایش و میزان DMD نیز در این گونهها کاهش معنیدار نشان داد. به طور کلی گونه شبدر سفید در شروع دوره رشد و گلدهی غذایی بالاتری نسبت به سایر گونهها داشت.
_||_