شیوع استافیلوکوکوس اورئوس در گوشت و فراورده های گوشتی
الموضوعات :فاطمه نونهال 1 , ابراهیم رحیمی 2 , اسماعیل عطای صالحی 3
1 - دانش آموخته کارشناسی ارشد مهندسی صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، واحد قوچان، دانشگاه آزاد اسلامی، قوچان، ایران
2 - گروه صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، واحد شهرکرد، دانشگاه آزاد اسلامی، شهرکرد، ایران
3 - گروه صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، واحد قوچان، دانشگاه آزاد اسلامی، قوچان، ایران
الکلمات المفتاحية: گوشت, استافیلوکوکوس اورئوس, فرآوردههای گوشتی,
ملخص المقالة :
استافیلوکوکوس اورئوس بهعنوان دومین یا سومین عامل مهم بیماریزای غذا زاد در جهان محسوب میشود. توانایی رشد و تولید انتروتوکسینهای مقاوم به حرارت در طیف وسیعی از مواد غذایی، استافیلوکوکوس را جزء یکی از مهمترین عوامل مسمومیتزای مواد غذایی قرار داده است. مطالعه حاضر با هدف بررسی میزان شیوع استافیلوکوکوس گوشت و فرآوردههای گوشتی عرضه شده در اصفهان انجام شد. از تابستان تا زمستان سال 1391 در مجموع 450 نمونه شامل گوشت گاو (80 نمونه)، گوشت چرخ شده (80 نمونه)، گوشت گوسفند (80 نمونه)، گوشت بز (80 نمونه)، گوشت شتر (50 نمونه)، همبرگر (40 نمونه) و کباب لقمه (40 نمونه) به شکل تصادفی ساده از قصابیها و سوپرمارکتهای شهرستانهای اصفهان جمعآوری و جهت بررسی حضور استافیلوکوکوس اورئوس مورد آزمایش قرار گرفتند. در مجموع آلودگی به استافیلوکوکوس اورئوس در 234 (6/55 %) نمونه در گوشت و فرآوردههای گوشتی مشاهده شد. میانگین تعداد باکتری استافیلوکوکوس اورئوس در نمونههای مثبت 102× 3/8 بود. نتایج نشان داد اگر چه درصد آلودگی نمونهها زیاد بوده است ولی تعداد باکتریهای موجود در نمونهها پایین و خطر بالقوهای برای سلامت مصرف کننده ندارد. جهت مطالعات اپیدمیولوژیکی در خصوص مسمومیتهای استافیلوکوکوسی به مطالعات بیشتری نیاز است تا بتوان مدیریت کارآمدی در تولید مواد غذایی در جهت کاهش بیماریها اعمال کرد.