مروری بر کاربرد روغن های فرار گیاهی به عنوان عوامل ضد میکروبی طبیعی در گوشت و فرآورده های گوشتی
الموضوعات :سیده خدیجه احمدی شیخ شبانی 1 , سیده فاطمه احمدی 2 , عزیزاله فلاح 3
1 - بهداشت و کنترل کیفی مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهرکرد، ایران.
2 - گروه علوم و صنایع غذایی دانشکده کشاورزی و صنایع غذایی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرکرد
3 - گروه بهداشت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران.
الکلمات المفتاحية: گوشت, ترکیبات زیست فعال, بسته بندی ضدمیکروب, روغن های فرار گیاهی, نگهدارنده های طبیعی,
ملخص المقالة :
با افزایش میزان تولید مواد غذایی، نیاز به نگهداری جهت رساندن مواد غـذایی سـالم و بـا کیفیـت بـه دسـت مصـرف کننـدگان احساس میشود. امروزه تحقیقات گستردهای در رابطه با استفاده از ترکیبات ضدمیکروبی طبیعی جهت مقابله با عوامل بیماریزا با منشاء غذایی انجام شده است و مشخص شده است که این ترکیبات جایگزین مناسبی برای ترکیبات ضد-میکروب شیمیایی هستند. روغنهای فرار گیاهی به دلیل دارا بودن ترکیبات پلیفنلی ، دارای خواص ضدمیکروبی مناسبی هستند. گوشت اصلیترین منبع تامین پروتئین با منشا حیوانی است که به دلیل دارا بودن مواد مغذی فراوان، یکی از فساد پذیرترین موادغذایی به شمار میآید. امروزه به کارگیری پوششهای خوراکی حاوی عوامل ضدمیکروبی و آنتیاکسیدانی طبیعی از جمله روغنهای فرار گیاهی ، یکی از روشهای جدید نگهداری به شمار میرود که پتانسیل مناسبی جهت جلوگیری از میکروارگانیسمهای بیمـاریزا و همچنین افزایش مدت ماندگاری محصولات گوشتی را دارا بوده و قادر به افزایش مدت ماندگاری و حفظ ظاهر طبیعی گوشت و فراوردههای گوشتی میباشند. جالب توجه است که فیلمهای فعال حاوی روغنهای فرار گیاهی یک راه حل سازگار با محیط زیست در صنعت گوشت ارائه میکنند. به طور کلی بسته بندی فعال مواد غذایی فناوری مناسبی را برای بهبود کیفیت گوشت و کاهش ضایعات در صنایع غذایی نشان داده است. این مطالعه با هدف مروری بر اثرات ضدمیکروبی روغنهای مختلف گیاهی و همچنین تاثیر همافزایی روغنهای فرار گیاهی با همدیگر بر افزایش عمر ماندگاری گوشت و فرآوردههای گوشتی انجام گرفته است.
_||_