بررسی اثرات ضد میکروبی عصاره و اسانس بادرنجبویه و اسطوخدوس با آنتی بیوتیک بر برخی باکتریهای مواد غذایی
الموضوعات :مهرداد عطایی کچویی 1 , الهام فخری 2 , فاطمه خداوردی پور 3
1 - گروه گیاهان دارویی، دانشکده غذا و دارو، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد شهرکرد، شهرکرد، ایران
2 - دانش آموخته کارشناسی ارشدفیزیولوژی و اصلاح گیاهان دارویی، ادویه ای و عطری، دانشکده کشاورزی، واحدشهرکرد، دانشگاه آزاداسلامی،
3 - دانش آموخته کارشناسی ارشد میکروبیولوژی، دانشکده علوم پایه، واحد شهرکرد، دانشگاه آزاد اسلامی، شهرکرد، ایران
الکلمات المفتاحية: بادرنجبویه, اسطوخدوس , عصاره , اسانس , اثرات ضد میکروبی,
ملخص المقالة :
افزایش مقاومتهای دارویی علیه باکتریها و افزایش میزان دوز مصرفی داروهای متداول و آنتیبیوتیکها و همچنین عوارض ناشی از این داروها موجب شده است تا در سالهای اخیر توجه بیشتری به عوامل طبیعی مثل گیاهان دارویی که دارای عوارض کمتری هستند جلب شود. از این جهت در این پژوهش بعد از تهیه عصاره الکلی و اسانس از گیاهان بادرنجبویه، و اسطوخدوس این گیاهان، رقتهای متوالی از آنها جهت به دست آوردن حداقل غلظت مهار رشد(MIC) و حداقل باکتری کشی (MBC) در برابر باکتریهای شیگلا فلکسنری (Shigella Flexnerl)، سالمونلا تیفی موریوم(Salmonella typhimuriom)، اشرشیاکلای (Esherichia coli ) و استافیلوکوکوس اورئوس(Staphylococcus aureus) تهیه گردید. همچنین با استفاده ازروش انتشار دیسک، هاله مهار رشد باکتری نیز اندازه گیری و مورد مقایسه قرار گرفت. بر اساس نتایج به دست آمده قطر هاله در اسانسها بیشتر از عصارهها بود و نمونهها نسبت به باکتری گرم مثبت استافیلوکوکوس اورئوس حساسیت بیشتری نشان دادند. میزان MIC وMBC برای هر کدام از اسانسها و عصارهها در برابر هر کدام از 4 باکتری مورد آزمایش به روش میکرودایلوشن اندازه گیری شد ونتایج حاکی از پایین بودن میزان غلظت MIC و MBC دراسانسها نسبت به عصارهها بود. آنالیز ترکیبات هر کدام از اسانسها و عصارهها توسط دستگاه GC-MS انجام شد که اسانسها نسبت به عصارهها دارای ترکیبات بیشتری که همین دلیل برخواص ضد آنتیبیوتیکی بیشتر آنها میباشد. لذا نتایج تحقیق حاضر، مشخص کرد که اسانس و عصاره بادرنجبویه و اسطوخدوس اثرات ضد باکتریایی دارند؛ بنابراین میتوانند بعنوان فراوردههای گیاهی طبیعی جهت کنترل عفونتهای باکتریایی مورد استفاده قرار گیرند.