استخراج عصاره برهموم و ارزیابی خواص فیزیکوشیمیایی، آنتیاکسیدانی و ضدمیکروبی آن به عنوان نگهدارنده طبیعی در موادغذایی
الموضوعات :رقیه حاتمی 1 , هدا جعفری زاده مالمیری 2 , افشین جوادی 3 , نویده انرجان 4
1 - گروه علوم و صنایع غذایی، واحد ممقان، دانشگاه آزاد اسلامی، ممقان، ایران
2 - گروه مهندسی شیمی، دانشگاه صنعتی سهند، تبریز، ایران
3 - گروه بهداشت مواد غذائی، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران
4 - گروه بهداشت مواد غذایی، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران
الکلمات المفتاحية: آنتی اکسیدان, بره موم, ضدمیکروبی, عصاره اتانولی, اولتراسونیک,
ملخص المقالة :
هدف از این پژوهش عصارهگیری برهموم با استفاده از روشهای خیساندن در اتانول20 و 70 درصد و اثر اولتراسوند در اتانول20درصد، و ارزیابی خواص فیزیکوشمیایی، آنتیاکسیدانی و ضدمیکروبی آنها به عنوان نگهدارنده طبیعی جهت استفاده در صنایع غذایی میباشد. ویژگیهای فیزیکوشیمیایی، میزان ترکیبات فنلی و فلاونوئیدی، خاصیت آنتیاکسیدانی و ضدمیکروبی عصارهها اندازهگیری شد. نتایج نشان داد که بیشترین میزان ترکیبات فنلی (19/94 میلیگرمبرگرم)، فلاونوئید (46/89 میلی-گرمبرگرم) و خاصیت آنتیاکسیدانی با روش DPPH (63/92درصد) در عصارههای اولتراسونیک و کمترین میزان ترکیبات فنلی (85/87میلیگرمبرگرم)، فلاونوئید (20/82میلیگرمبرگرم) و خاصیت آنتیاکسیدانی (87/85درصد) در روش خیساندن در اتانول20درصد میباشد. همچنین نتایج بررسی خاصیت ضدمیکروبی با روش مهاری انتشار از چاهک نشان داد حساسترین باکتری، استافیلوکوکوساورئوس (قطر هاله20 میلیمتر) در مقابل عصاره اولتراسونیک بود. در ارتباط با مهار باکتری سودوموناس-آئروژنز تفاوت معنی داری بین عصارهها نبود (05/0<p) و هیچ یک از عصارهها قدرت ضدباکتریایی علیه باکتری سودوموناس-آئروژنز نداشتند. بیشترین قدرت مهار کاندیداآلبیکنس ( قطر هاله 36 میلیمتر) با عصارهاولتراسونیک بود و در بررسی رشد آسپرژیلوسنایجر پس از سپری شدن 8 روز، کمترین میزان رشد با عصاره اولتراسونیک(9 میلیمتر) و پس از آن عصاره اتانول70درصد (10 میلیمتر) به دست آمد. بر این اساس میزان ترکیبات فنلی، فلاونوئیدی، آنتیاکسیدانی و ضد میکروبی استخراج شده در عصاره اتانولی 70 درصد بیشتر از عصاره اتانول20درصد بود و در روش اولتراسوند بر اساس تکنولوژی هردل در مدت زمان کم، میزان زیادی از ترکیبات فعال در حلال اتانول 20 درصد استخراج گردید.
_||_