تاثیر عصارههای گیاهی و بستهبندی بر کیفیت میکروبی و فعالیت آنتیاکسیدانی ریحان
الموضوعات :نرجس منصوری 1 , محمد مقدم 2 , فاطمه کاظمی 3 , معصومه بحرینی 4 , حسین آرویی 5
1 - دانش اموخته کارشنای ارشد، دانشگاه فردوسی مشهد
2 - گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد
3 - دانشیار، دانشکده کشاورزی گروه علوم باغبانی
4 - استادیار، دانشکده علوم گروه زیست شناسی، دانشگاه فردوسی
5 - گروه علوم باغبانی و مهندسی فضای سبز، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران.
الکلمات المفتاحية: چای سبز, بستهبندی, انتروباکتریاسه, کلیفرم, آویشن خراسانی,
ملخص المقالة :
سبزیجات در معرض آلودگی به عوامل بیماریزا هستند. لذا جهت برطرف نمودن آلودگیها و افزایش ماندگاری سبزیها، استفاده از ترکیبات طبیعی با بستهبندی مناسب، ضروری است. در این مطالعه به بررسی ترکیبات طبیعی گیاهی در کاهش بارمیکروبی و تاثیر آنها بههمراه دو نوع بستهبندی زیپپلاست و سلفون بر میزان فنل کل و فعالیت آنتیاکسیدانی ریحان پرداخته شد. عصارههای آبی-الکلی چایسبز و آویشنخراسانی به روش مسراسیون تهیه شد. نمونههای برگ ریحان به مدت 5 دقیقه در غلظتهای 10، 20 و 40 درصد عصارهها و همچنین آب و اتانل 20 درصد (شاهد) قرار گرفتند. سپس در بستهبندی سلفون و زیپپلاست در انباری با رطوبت نسبی 85 درصد و دمای هفت درجه سانتیگراد گذاشته شدند. کاهش بارمیکروبی ریحان بعد از تیمار با غلظتهای ذکر شده هر دو عصاره، اندازهگیری شد. میزان فنل کل و فعالیت آنتی اکسیدانی ریحان نیز در طول دوره انبارداری در چهار دوره بررسی شد. تیمار چای سبز 40 درصد باعث کاهش جمعیت انتروباکتریاسه به میزان 48/4 لگاریتم در نمونههای ریحان شد. عصاره 40 درصد آویشن خراسانی و چای سبز توانستند جمعیت باکتریهای کلیفرم را به صفر برسانند. در بررسی میزان فنل کل در طول دوره انبارداری، تیمار 10 درصد عصاره آویشنخراسانی در بستهبندی زیپپلاست و در بررسی فعالیت آنتیاکسیدانی، تیمار 10 درصد هر دو عصاره در بستهبندی زیپپلاست دارای کمترین تغییرات، نسبت به ریحان تازه برداشت شده بودند. در مجموع، عصاره چایسبز و آویشنخراسانی به عنوان ترکیبات طبیعی با خواص ضدمیکروبی بالا به همراه بسته بندی زیپپلاست میتوانند برای افزایش ماندگاری و کاهش آلودگی سبزی ریحان مورد توجه قرار گیرند.
_||_