ارزیابی قابلیت لاکتوباسیلوسهای جدا شده از خمیرترش آرد کامل گندم در کاهش میزان آفلاتوکسین B1
الموضوعات :علیرضا صادقی 1 , مریم ابراهیمی 2 , مجتبی رئیسی 3
1 - عضو هیات علمی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، دانشکده صنایع غذایی
2 - دانشجو دکتری میکروبیولوژی مواد غذایی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
3 - عضو هیات علمی مرکز تحقیقات سلامت غلات دانشگاه علوم پزشکی گلستان
الکلمات المفتاحية: آفلاتوکسین, لاکتوباسیلوس, خمیرترش,
ملخص المقالة :
هدف از این مطالعه، ارزیابی مقدار آفلاتوکسین B1 و رشد آسپرژیلوس فلاووس تحت تأثیر لاکتوباسیلوس پلانتاروم و لاکتوباسیلوس سیکی جدا شده از خمیرترش آرد کامل گندم بود. پس از تأیید شناسایی جدایههای لاکتیکی مذکور با استفاده از PCR دارای پرایمر اختصاصی، تأثیر این جدایهها بر رشد آسپرژیلوس فلاووس و توانایی آنها در کاهش آفلاتوکسین B1 با کمک آزمون الایزای رقابتی مستقیم مورد بررسی قرار گرفت. همچنین تأثیر زمان گرمخانهگذاری (دمای 37 درجه سانتیگراد به مدت 0، 24 و 48 ساعت) و تیمار حرارتی (اتوکلاو به مدت 15 دقیقه) بر میزان باقیمانده آفلاتوکسین B1 در حضور جدایههای لاکتیکی نیز ارزیابی شد. در پایان دوره شش روزه بررسی تأثیر جدایههای لاکتیکی بر رشد آسپرژیلوس فلاووس، قطر کلنی کپک مذکور در حضور لاکتوباسیلوس پلانتاروم، لاکتوباسیلوس سیکی و نمونه کنترل به ترتیب 87/1، 5/6 و 9 سانتیمتر بود. همچنین درصد باقیمانده آفلاتوکسین B1 پس از گرمخانهگذاری در حضور لاکتوباسیلوس پلانتاروم در زمانهای 0، 24 و 48 ساعت به ترتیب 60/63، 28/50 و 34/45 و در حضور لاکتوباسیلوس سیکی به ترتیب 55/73، 70/71 و 17/63 بود. علاوه بر این، سلول غیر زنده (اتوکلاو شده) این جدایهها در مقایسه با سلول زنده آنها به شکل معنیداری (05/0P<) توانست آفلاتوکسین B1 را کاهش دهد.