بررسی قدرت ضدباکتری پپتیدهای زیست فعال حاصل از هیدرولیز آنزیمی پروتئین کنجاله دانه کدو
الموضوعات :الهام نورمحمدی 1 , علیرضا صادقی ماهونک 2 , دینا شهرام پور 3 , مرتضی خمیری 4
1 - دانش آموخته دکترای علوم و صنایع غذایی، دانشکده صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران.
2 - دانشکده صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران.
3 - دانشجوی دکتری علوم و صنایع غذایی، دانشکده صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران.
4 - دانشکده صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران.
الکلمات المفتاحية: ضدباکتری, هیدرولیز آنزیمی, ضداکسایش, کنجاله دانه کدو,
ملخص المقالة :
در این پژوهش اثر پپتیدهای زیست فعال حاصل از هیدرولیز آنزیمی پروتئین کنجاله دانه کدو به عنوان ترکیبات ضدمیکروب طبیعی مورد ارزیابی قرار گرفت. به این منظور پروتئین کنجاله دانه کدو توسط سه آنزیم پپسین، تریپسین و آلکالاز هیدرولیز شد. تیمارهای بهینه از نظر قدرت مهار رادیکال DPPH انتخاب و قدرت ضدمیکروبی عصاره تام و رقیق شده (2/1، 4/1، 8/1 و 16/1) تیمارها بر علیه اشریشیا، استافیلوکوکوس اورئوس، باسیلوس سرئوس و لیستریا مونوسایتوژنز با روش میکرودایلوشن ارزیابی گردید. سپس پپتیدهای تهیه شده توسط 1% پپسین، 30 درجه سانتیگراد و 2 ساعت هیدرولیز (P3012)، 1% پپسین، 35 درجه سانتیگراد و 5/3 ساعت هیدرولیز (P35135)، 1% آلکالاز، 50 درجه سانتیگراد و 5/3 ساعت هیدرولیز (A50135)، 2% آلکالاز، 50 درجه سانتیگراد و 5/3 ساعت هیدرولیز (A50235)، 1% تریپسین، 35 درجه سانتیگراد و 5 ساعت هیدرولیز(T3551) و 1% تریپسین، 45 درجه سانتیگراد و 5 ساعت هیدرولیز (T4551) به عنوان نمونه های ضداکسایش بهینه انتخاب شدند. عصاره تام نمونه های P3012، T4551 و A50135 دارای قدرت بازدارندگی مناسبی بر علیه باکتری های مورد بررسی بودند و عصاره تام نمونه T3551 اثر بازدارندگی بر هیچکدام از باکتری ها نشان نداد. حداقل غلظت مهارکنندگی P35135 بر علیه باسیلوس 2/1، اشریشیا 8/1 و لیستریا 16/1و همین ویژگی در A50235 بر علیه استافیلوکوکوس و باسیلوس 4/1 و برای لیستریا 8/1 بود. با توجه به نتایج از تکنیک هیدرولیز آنزیمی می توان به عنوان روشی مؤثر در تولید ترکیبات ضداکسایش و ضدمیکروب طبیعی استفاده کرد.
_||_