بررسی اثر اشعه گاما بر افزایش زمان ماندگاری گوشت ماهی کپور علفخوار (Ctenopharyngodon idella) در شرایط یخچالی
الموضوعات :غلامرضا شاه حسینی 1 , زهره مشاک 2
1 - .پژوهشکده کشاورزی هسته ای، پژوهشگاه علوم وفنون هسته ای، سازمان انرژی اتمی ایران، کرج
2 - گروه بهداشت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، واحد کرج، دانشگاه آزاد اسلامی
الکلمات المفتاحية: اشعه گاما, ماهی کپور علفخوار, میزان T.V.N, شمارش کلی باکتریایی, درجه حرارت یخچالی,
ملخص المقالة :
راههای مختلفی برای افزایش مدت زمان نگهداری مواد غذایی به کار می رود، که در بین آنها پرتودهی میتواند به عنوان روشی موثر در به تأخیر انداختن فساد در مواد غذایی به ویژه با منشأ آبزیان مطرح باشد. در این مطالعه 50 قطعه ماهی کپور علفخوار(Grass carp) (Ctenopharyngodon idella) 5/1-1 کیلوگرمی جهت پرتودهی گاما با منبع کبالت 60 با دزهای صفر، 5/1، 5/2 و 5/3 کیلوگری استفاده شد و سپس تغییرات بار میکروبی و کل ازت فرار طی روزهای 1، 7 و 14 تحت شرایط نگهداری در یخچال بررسی گردید. نتایج تحقیق فوق نشانگر کاهش قابل توجه میزان T.V.N و باکتریهای مزوفیل هوازی در نمونههای پرتودیده در مقایسه با نمونههای پرتو ندیده بود. در این مطالعه با توجه به اینکه دز 5/3 کیلوگری در مقایسه با سایر دزها موجب کاهش معنیدار مقادیر T.V.N و باکتری های مزوفیل هوازی در مقایسه با استاندارد، در شرایط یخچالی تا روز هفتم گردید، لذا استفاده از آن به عنوان بهترین دز جهت جلوگیری از فساد ماهی کپور علفخوار در مدت زمان هفت روز توصیه میشود.
_||_