بررسی خواص فیزیکی و ضد میکروبی فیلمهای نانوبیوکامپوزیت امولسیونی بر پایۀ کربوکسیمتیلسلولز- نانو نقره
الموضوعات :شفق کریمی 1 , بابک قنبرزاده 2 , خالد عرب 3
1 - 1- دانشجوی دکتری، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکدۀ کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران.
2 - 2- استاد، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکدۀ کشاورزی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران.
3 - 3- دانشجوی دکتری، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکدۀ کشاورزی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران.
الکلمات المفتاحية: نانو نقره, کربوکسیمتیلسلولز, فیلم نانوبیوکامپوزیت, ویژگی ضد میکروبی,
ملخص المقالة :
در این پژوهش، فیلم های امولسیونی بر پایۀ کربوکسی متیل سلولز (CMC) به روش قالب ریزی، تهیه شد و اثرات نانو ذرات نقره، بر روی خواص فیزیکی و ضدمیکروبی آنها مورد بررسی قرار گرفت. حلالیت در آب و میزان جذب رطویت فیلم ها با افزایش غلظت نانو ذرات در سه سطح ٥/٠%، ١% و ٢% کاهش یافت. به منظور بررسی خواص مکانیکی از آزمون کشش استفاده شد و نتایج نشان داد با افزایش غلظت نانو ذرات از صفر به ٢%، استحکام کشش نهایی (UTS) به ترتیب از MPa ٤/١٠٢ به MPa٩٠ کاهش و کرنش تا نقطۀ شکست از ٣٦/٥٨% به ٥١/٦٤% افزایش یافت. حضور١ این نانو ذرات در ساختار بیوپلیمر، شفافیت و روشنایی فیلم ها را کاهش داده و میزان تیره گی و زردی آنها افزایش یافت. جهت بررسی ویژگی های ضد باکتریایی فیلم های حاوی ٥/٠% نانو نقره، آزمون شمارش میکروبی به روش کشت در پلیت انجام شد. این نانوذرات فعالیت ضد میکروبی قوی در برابر باکتری های گرم مثبت (استافیلوکوکوس اورئوس) و گرم منفی (اشرشیا کلای) نشان دادند. به طوریکه بعد از ٢٤ ساعت، ٥٧% از تعداد باکتری های اشرشیاکلای و٣٣/٣٣% از باکتریهای استافیلوکوکوس اورئوس نسبت به نمونۀ شاهد کاهش پیدا کردند.