اثر پوشش ترکیبی کربوکسی متیل سلولز- صمغ دانه شاهی به همراه اسانس علف چشمه (Nasturtium officinale) بر ماندگاری فیله کپور سرگنده (Aristichthys nobilis ) در شرایط نگهداری سرد
الموضوعات :
سید زمان شاه حسینی
1
,
سید روح الله جوادیان
2
,
سید رسول شاه حسینی
3
1 - گروه شیلات، واحد قائمشهر، دانشگاه آزاد اسلامی، قائمشهر، ایران.
2 - گروه شیلات، واحد قائمشهر، دانشگاه آزاد اسلامی، قائمشهر، ایران.
3 - گروه علوم و صنایع غذایی، واحد نور، دانشگاه آزاد اسلامی، نور، ایران.
الکلمات المفتاحية: فیله, کپور سرگنده, پوشش مرکب, کربوکسی متیل سلولز - صمغ دانه شاهی, اسانس علف چشمه.,
ملخص المقالة :
گوشت ماهی مستعد فساد شیمیایی و آلودگی میکروبی میباشد. لذا استفاده از نگهدارنده با خصوصیات ضد میکروبی و آنتیاکسیدانی ضروری به نظر میرسد. در این پژوهش تاثیر پوشش ترکیبی کربوکسی متیل سلولز - صمغ دانه شاهی حاوی اسانس گیاه علف چشمه بر کیفیت و ماندگاری فیله کپور سرگنده نگهداری شده در یخچال طی مدت زمان 16 روز مورد بررسی قرار گرفت. ابتدا اسانس علف چشمه به روش کلونجر استخراج شد. مقادیر ترکیبات فنلی و فعالیت آنتیاکسیدانی اسانس تعیین شد. مقادیر ترکیبات فنلی برابر با 85/9±57/388 میلی گرم اسید گالیک بر گرم وزن خشک بود. بالاترین میزان فعالیت رادیکال آزاد ABTS در غلظت ppm 1000 مشاهده شد(47/83درصد). همچنین خاصیت آنتیاکسیدانی اسانس علف چشمه اختلافی با آنتیاکسیدان سنتزی BHA (غلظتppm100) نداشت (05/0<P).بنابراین اسانس علف چشمه در دو غلظت ppm500 و 1000 به پوشش ترکیبی اضافه شد. 4 تیمار فیله کپور سرگنده شامل شاهد، پوشش کربوکسی متیل سلولز - صمغ دانه شاهی ، پوشش+ اسانس با غلظت ppm 500، پوشش+ اسانس با غلظت ppm 1000، تولید و به صورت دورهای مورد ارزیابی شیمیایی و میکروبی قرار گرفتند،که شامل بررسی مقادیر عدد پراكسيد (PV)، مقادیر تیوباربیوتیک اسید (TBA)، pH ، مقادیر کلی باکتری و باکتری سرمادوست بود. نتایج مطالعه حاضر که مربوط به ماندگاری فیله کپور سرگنده میباشد، نشان داد تیمارهای حاوی اسانس گیاه علف چشمه، فساد اکسیداسیونی و میکروبی را در فیله ماهی به طور معنيداري نسبت به تیمار شاهد کاهش میدهد و نتایج مشاهده شده در تیمار ترکیبی کربوکسی متیل سلولز - صمغ دانه شاهی + اسانس ppm 1000 نسبت به سایر تیمارها بهتر بوده است و تا پایان دوره نگهداری از محدوده مجاز شیمیایی و میکروبی برخوردار بود. بنابراین به نظر میرسد پوشش مرکب کربوکسی متیل سلولز - صمغ دانه شاهی و اسانس علف چشمه در غلظت ppm 1000 میتواند به عنوان یک نگهدارنده طبیعی در فرآوردههاي دریایی مورد استفاده قرار گیرد.
1. Abodollahi M, Rezaie M, Farazi G. Original article Influence of chitosan /clay functional bionanocomposite activated with rosemary essential oil on the shelf life of fresh silver carp. International Journal of Food Science. 2014; 82; 811–818.
https://doi.org/10.1111/ijfs.12369.
2. AOAC, 2005. Official Method of Analgsis (17th ed). Washington, DC: Association of Official Analytical chemists.
3. Bagheri R, Izadi Amoli R, Tabari Shahndash N, Shahosseini S. R. Comparing the effect of encapsulated and unencapsulated fennel extracts on the shelf life of minced common kilka (Clupeonella cultriventris caspia) and Pseudomonas aeruginosa inoculated in the mince. food science and nutrition. 2016; 4(2): 216–222.
4. https://doi.org/10.1002/fsn3.275.
5. Bingöl B, Bostan K, Varlık C, Uran H, Üçok Alakavuk D, Sivri N. Effects of Chitosan Treatment on the Quality Parameters of Shrimp (Parapenaeus longirostris) during Chilled Storage. Turkish Journal of Fisheries and Aquatic Sciences. 2015; 15: 821-831. http://doi.org/10.4194/1303-2712-v15_4_05.
6. Burt S. Essentialoils: their antibacterial propertied and potential application in foods-a review. International Food Mashinicrobiology. 2004; 94 (3): 223- 253. https://doi.org/10.1016/j.ijfoodmicro.2004.03.022.
7. Derakhshan Z, Oliveri G, Heydari A, Hosseini M. S, Akrami F, Gheisari H, Kargar S, Karimi E, Ferrante M. 2018. Survey on the effects of electron beam irradiation on chemical quality and sensory properties on quail meat. Food and Chemical Toxicology. 2018; 112: 416-420.
https://doi.org/10.1016/j.fct.2017.12.015.
8. Dick M, Costa T. M. H, Gomaa A, Subirade M, Rios A. D, Flores S. H, Edible film production from chia seed mucilage: Effect of glycerol concentration on its physicochemical and mechanical properties. Carbohydrate Polymers. 2015; 130: 198–205. https://doi.org/10.1016/j.carbpol.2015.05.040.
9. Fatima Z, Tazerouti F, Belkhelfa-Slimani R, Djerdjouri B, Brahim Y, Meklati M. Phytochemical composition of the Algerian Laurus nobilis L. leaves extracts obtained by solvent-free microwave extraction and investigation of their antioxidant activity. Journal of Essential Oil Research. 2016; 22:156-168.
https://doi.org/10.1080/10412905.2015.1129992.
10. Fidan H, Stefanova G, Kostova L, Stankov S, Damyanova S, Stoyanova A, Zheljazkov V. Chemical Composition and Antimicrobial Activityof Laurus nobilis L. Essential Oils from Bulgaria. Molecules. 2019; 24:804-812. https://doi.org/10.3390/molecules24040804.
11. Gomez Estaca J, lopez de Lacy A, Lopez caballero M. E, Gamez. Guillen M. C, Montero P. Biodegradable gelatin- chitosan films incorporated with essential oils as antimicrobial agents for fish preservation. Food microbiology. 2010; 27: ¬889-896. https://doi.org/10.1016/j.fm.2010.05.012.
12. ICMSF, 2005. Microorganisms in foods 6: microbial ecology of food commodities, 2nd edn (1st edn published 1998). Kluwer Academic/Plenum Publishers, New York.
13. Jalali M, Ariiai P, Fattahi E. Effect of alginate/carboxyl methyl cellulose composite coating incorporated with clove essential oil on the quality of silver carp fillet and Escherichia coli O157:H7 inhibition during refrigerated storage. Journal Food Sci Technol. 2016; 53 (7): 757-765. https://doi.org/10.1007%2Fs13197-015-2060-4.
14. Jan Khan N, Khan Z, Sukhcharn S. Stinging nettle (Urtica dioica L.): a reservoir of nutrition and bioactive components with great functional. Journal Of Food Measurement. 2017; 11:423–433. https://doi.org/10.1007/s11694-016-9410-4.
15. Javadian S. R, Shahoseini S. R, Ariaii P. The effects of liposomal encapsulated thyme extract on the quality of fish mince and Escherichia coli O157: H7 inhibition during refrigerated storage. Journal of Aquatic Food Product Technology. 2017; 26 (1): -115-123.
https://doi.org/10.1080/10498850.2015.1101629.
16. Khalighi-Sigaroodi F, Ahvazi M, Ebrahimzadeh H, Rahimifard N. Chemical Composition of the Essential Oil and Antioxidant Activities, Total Phenol and Flavonoid Content of the Extract of Nepeta pogonosperma. Journal of Medicinal Plants. 2013; 12 (48):185-198. http://dorl.net/dor/20.1001.1.2717204.2013.12.48.10.7.
17. Khodja Y, Dahmoune F, Bachir bey M, Madani K, Khetta B. Conventional method and microwave drying kinetics of Laurus nobilis leaves: effects on phenolic compounds and antioxidant activity. Journal Food Technology. 2020; ¬23: ¬216-229.
https://doi.org/10.1590/1981-6723.21419.
18. Kivrak Ş, Göktürk T, Kivrak İ. Assessment of Volatile Oil Composition, Phenolics and Antioxidant Activity of Bay (Laurus nobilis) Leaf and Usage in Cosmetic Application. Journal science Metabolite. 2017; 4(2):¬148–148. DOI: 10.21448/ijsm.323800.
19. Mahdavi V, Hosseini E, Sharifian A. Effect of edible chitosan film enriched with anise (Pimpinella anisum L.) essential oil on shelf life and quality of the chicken burger. Food science and nutrition. 2018; 6 (2): 269- 279. doi: 10.1002/fsn3.544.
20. Moawad R, Abdelmonem El-Banna H, Saleh Mohamed O, Aboelsood Ibrahim V. Improving the Quality and Shelf-life of Refrigerated Japanese Quail (Coturnix coturnix japonica) Carcasses by Oregano/Citrate Dipping. Journal of Biological Sciences. 2018; 18: 389-398. DOI: 10.3923/jbs.2018.389.398.
21. No H. K, Meyers S. P, Prinyawiwatkul W, Xu Z. Applications of chitosan for improvement of quality and shelf life of foods: A review. Journal of Food Science. 2007; 72: 87- 100. DOI: 10.1111/j.1750-3841.2007.00383.x.
22. Ojagh S, Rezaei M, Razavi S, Hosseini S. Effect of chitosan coatings enriched with cinnamon oil on the quality of refrigerated rainbow trout. Food Chemistry. 2010; 1: 193-198. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2009.10.006.
23. Ordoñez A. AL, Gomez J. D, Vattuone M. A, lsla M. I. 2006. Antioxidant activities of sechiumedule(Jacq) Swartz extracts. Food Chemistry. 2006; 97:452-458. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2005.05.024.
24. Rashidaie Abandansarie S. S, Ariaii P, Charmchian Langerodi M. Effects of encapsulated rosemary extract on oxidative and microbiological stability of beef meat during refrigerated storage. Food Science & Nutrition. 2019; 7: 3969- 3978.
https://doi.org/10.1002/fsn3.1258.
25. Sathivel S, Liu Q, Huang J, Prinyawiwatkul W. 2007. The influence of chitosan glazing on the quality of skinless pink salmon (Oncorhynchus gorbuscha) fillets during frozen storage. Journal of Food Engineering. 2007; 83: 366–373. https://doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2007.03.009.
26. Shah M. A, Bosco S. J. D, Mir S. A. Plant extract as natural antioxidants in meat and meat products. Meat Science. 2014; 98(1): pp. 21-33. https://doi.org/10.1016/j.meatsci.2014.03.020.
27. Shahosseini, S. R, Safari R, Javadian, S. R. Evaluation antioxidant effects of Pullulan edible coating with watercress extract (Nasturtiumn officinale) on the chemical corruption of fresh beluga sturgeon fillet during storage in a refrigerator. Iranian Scientific Fisheries Journal. 2021; 30 (2), pp. 123-146.
http://dorl.net/dor/20.1001.1.10261354.1400.30.2.1.8.
28. Shakour N, Khoshkhoo Z, Akhondzadeh Basti A, Khanjari A. Mahasti Shotorbani P. Investigating the properties of PLA-nanochitosan composite films containing Ziziphora Clinopodioides essential oil and their impacts on oxidative spoilage of Oncorhynchus mykiss¬ fillets.¬ Food¬Science¬&¬Nutrition. 2021; 9: 1–13. https://doi.org/10.1002/fsn3.2053.
29. Shan B, Cai Y, Brooks J. D, Corke H. Antibacterial properties and major bioactive components of cinnamon stick (Cinnamomum burmannii): activity against foodborne pathogenic bacteria. Food Chemistry. 2007; 55 (14): 5484-5490.
https://doi.org/10.1021/jf070424d.
30. Tometri S. S, Ahmady M, Ariaii P. Extraction and encapsulation of Laurus nobilis leaf extract with nano-liposome and its effect on oxidative, microbial, bacterial and sensory properties of minced beef. Journal of Food Measurement and Characterization. 2020; 26: 156-187. https://doi.org/10.1007/s11694-020-00578-y.
31. Valipour F, Ariaii P, Khademi D, Nemati M. Effect of chitosan edible coating enriched with eucalyptus
essential oil and α-tocopherol on silver carp fillets quality during refrigerated storage. Journal of Food Safety. 2017; 37(1): 122-137.
https://doi.org/10.1111/jfs.12295.
32. Yanar Y. Quality Changes of Hot Smoked Catfish (Clarias Gariepinus) During Refrigerated storage. Journal of Muscle Foods. 2007; 18: 391-400.
https://doi.org/10.1111/j.1745-4573.2007.00094.x.
Journal of Innovation in Food Science and Technology , Vol 17, No 3, Autumn 2025
Homepagr: https://sanad.iau.ir/journal/jfst E-ISSN: 2676-7155
(Original Research Paper)
Evaluation of the Effect of Carboxymethyl Cellulose- Lepidium sativum Seed Gum with Nasturtium officinalis Essential Oil on the Fillet Bighead Carp (Aristichthys nobilis) Shelf Life During Refrigerated Storage
Seyyed Zaman Shah Hosseini1, Seyyed Rohollah Javadian1*, Seyyed Rasoul Shah Hosseini 2
1- Department of Fisheries, Qaemshahr Branch, Islamic Azad University, Qaemshahr, Iran.
2- Department of Food Science and Technology, Nour Branch, Islamic Azad University, Nour. Iran.
Received:01/07/2023 Accepted: 20/08/2023
DOI: 10.71810/jfst.2024.1004752
Abstract
Fish meet is prone to both microbial and chemical spoilage.Therefore, it is desirable to use a preservative with both antioxidant and antimicrobial properties..In this study, the effect of Carboxymethyl Cellulose- Lepidium sativum seed gum with Nasturtium officinalis essential oil on the shelf life of Bighead carp (Aristichthys nobilis) fillet during a 16-day refrigeration period was investigated. First, the essential oil of Nasturtium officinalis was extracted by Cloninger method. The phenolic compounds of Nasturtium officinalis essential oil were equal to 388.57±9.85 mg / g gallic acid compounds were. The highest free radical scavenging activity was observed at 1000 ppm (83.47%). The levels of antioxidant activity at this concentration did not siggnifacnt different with synthetic antioxidant BHA (concentration 100 ppm) (P <0.05). Therefore, Nasturtium officinalis essential oil was added to the composite coating at two concentrations of 500 and 1000 ppm. 4 treatments fillet Bighead carp including control, Carboxymethyl Cellulose- Lepidium sativum seed gum coating, Carboxymethyl Cellulose- Lepidium sativum seed gum coating + essential oil with 500 ppm concentration, Carboxymethyl Cellulose- Lepidium sativum seed gum coating + essential oil At a concentration of 1000 ppm were produced. were analyzed by Chemical and microbial parameters such as peroxide value (PV), thiobarbithic acid (TBA), total viable counts (TVC) and total psychrotrophic counts (TPC). The results of shelf life of Bighead carp showed that, the treatments with essential oil Nasturtium officinalis slowed down the upward trend of oxidation and microbial indices compared to the control treatment, and these changes in treatment Carboxymethyl Cellulose- Lepidium sativum seed gum coating + essential oil with At a concentration of 1000 were less than other treatments and until the end of the storage period of the range of chemical and microbial index were acceptable. Therefore, it seems that the combined coating of Carboxymethyl Cellulose- Lepidium sativum seed gum and essential oil of Nasturtium officinalis can be used as a natural preservative in and Seafood products.
Keywords: Fillet, Bighead Carp (Aristichthys nobilis), Composite Coating, Carboxymethyl Cellulose- Lepidium Sativum Seed Gum, Nasturtium officinalis Essential Oil.
*Corresponding Author: ro.javadian@gmail.com
E-ISSN: 2676-7155 سایت مجله: https://sanad.iau.ir/journal/jfst
(مقاله پژوهشی)
اثر پوشش ترکیبی کربوکسی متیل سلولز- صمغ دانه شاهی به همراه اسانس
علف چشمه (Nasturtium officinale) بر ماندگاری فیله کپور سرگنده (Aristichthys nobilis ) در شرایط نگهداری سرد
سید زمان شاه حسینی 1، سیدروح ا...جوادیان 1*، سید رسول شاه حسینی 2
1- گروه شیلات، واحد قائمشهر، دانشگاه آزاد اسلامی، قائمشهر، ایران.
2-گروه علوم و صنایع غذایی، واحد نور، دانشگاه آزاد اسلامی، نور، ایران.
تاریخ دریافت: 10/04/1402 تاریخ پذیرش: 29/05/1402
DOI: 10.71810/jfst.2024.1004752
چکیده
گوشت ماهی مستعد فساد شیمیایی و آلودگی میکروبی میباشد. لذا استفاده از نگهدارنده با خصوصیات ضد میکروبی و آنتیاکسیدانی ضروری به نظر میرسد. در این پژوهش تاثیر پوشش ترکیبی کربوکسی متیل سلولز - صمغ دانه شاهی حاوی اسانس گیاه علف چشمه بر کیفیت و ماندگاری فیله کپور سرگنده نگهداری شده در یخچال طی مدت زمان 16 روز مورد بررسی قرار گرفت. ابتدا اسانس علف چشمه به روش کلونجر استخراج شد. مقادیر ترکیبات فنلی و فعالیت آنتیاکسیدانی اسانس تعیین شد. مقادیر ترکیبات فنلی برابر با 85/9±57/388 میلی گرم اسید گالیک بر گرم وزن خشک بود. بالاترین میزان فعالیت رادیکال آزاد ABTS در غلظت ppm 1000 مشاهده شد(47/83درصد). همچنین خاصیت آنتیاکسیدانی اسانس علف چشمه اختلافی با آنتیاکسیدان سنتزی BHA (غلظتppm100) نداشت (05/0<P).بنابراین اسانس علف چشمه در دو غلظت ppm500 و 1000 به پوشش ترکیبی اضافه شد. 4 تیمار فیله کپور سرگنده شامل شاهد، پوشش کربوکسی متیل سلولز - صمغ دانه شاهی ، پوشش+ اسانس با غلظت ppm 500، پوشش+ اسانس با غلظت ppm 1000، تولید و به صورت دورهای مورد ارزیابی شیمیایی و میکروبی قرار گرفتند،که شامل بررسی مقادیر عدد پراكسيد (PV)، مقادیر تیوباربیوتیک اسید (TBA)، pH ، مقادیر کلی باکتری و باکتری سرمادوست بود. نتایج مطالعه حاضر که مربوط به ماندگاری فیله کپور سرگنده میباشد، نشان داد تیمارهای حاوی اسانس گیاه علف چشمه، فساد اکسیداسیونی و میکروبی را در فیله ماهی به طور معنيداري نسبت به تیمار شاهد کاهش میدهد و نتایج مشاهده شده در تیمار ترکیبی کربوکسی متیل سلولز - صمغ دانه شاهی + اسانس ppm 1000 نسبت به سایر تیمارها بهتر بوده است و تا پایان دوره نگهداری از محدوده مجاز شیمیایی و میکروبی برخوردار بود. بنابراین به نظر میرسد پوشش مرکب کربوکسی متیل سلولز - صمغ دانه شاهی و اسانس علف چشمه در غلظت ppm 1000 میتواند به عنوان یک نگهدارنده طبیعی در فرآوردههاي دریایی مورد استفاده قرار گیرد.
واژه های کلیدی: فیله، کپور سرگنده، پوشش مرکب، کربوکسی متیل سلولز - صمغ دانه شاهی، اسانس علف چشمه.
*مسئول مکاتبات: ro.javadian@gmail.com
1- مقدمه
ماهی نقش بسیار مهمی را در رژیم غذایی بسیاری از جوامع درکشورهای توسعه یافته و درحال توسعه تشکیل میدهد. گوشت آبزیان به دلیل داشتن پروتئینهای با قابلیت هضم بالا و ترکیب مناسب از اسیدآمینههای ضروری مثل لیزین و متیونین برای تغذیه انسان بسیار مفیدند (6). گوشت ماهی به دلیل ترکیب بیولوژیکی آن بسیار فساد پذیر است. فساد عضله ماهی ناشی از تغییرات ایجاد شده طی واکنشهای شیمیایی از قبیل اکسیداسیون چربی، واکنشهای ناشی از آنزیمهای طبیعی ماهی (اتولیز) و فعالیت متابولیکی میکروارگانسیمها است. اتولیز ماهی منجر به تشکیل پپتیدها و اسیدهای آمینه آزاد میشود که به عنوان اجزای مناسب برای رشد میکروبها و تولید آمینهای بیوژن عمل میکنند و ایمنی گوشت ماهی را تحت تاثیر قرار میدهند (19). بنابراین استفاده از موادی مناسب با فعالیت آنتیباکتریایی و آنتیاکسیدانی به منظور بهبود کیفیت، افزایش عمر ماندگاری ماهی و درعین حال جلوگیری از ضررهای اقتصادی ضروری و مفید میباشد. استفاده از آنتی اکسیدان و نگهدارندههای میکروبی یکی از مهمترین روشهای جلوگیری از فساد اکسیداتیو و باکتریایی ماهی و محصولات
دریایی میباشد. در این ارتباط آنتیاکسیدانها و ترکیبات نگهدارنده سنتزی سالهاست که برای کنترل فساد مواد غذایی مورد استفاده قرار میگیرند. امروزه مصرفکنندگان خواهان مصرف فرآوردههایی با منشاء طبیعی و با حداقل فرآوری هستند، یک رویکرد ایمن و قابل قبول برای افزایش ایمنی و ماندگاری مواد غذایی، استفاده از اسانسهای گیاهی میباشد(28). علف چشمه با نام علمی Nasturtium officinale میباشد. ترکیب اصلی اسانس این گیاه شامل فنلهایی مثل تیمول و کارواکرول میباشد. اسانسها حاوی ترکیبات موثری هستند که نحوه عملکرد آن ها در سلول باکتری اختصاصی است. اثر بازدارندگی اسانسها در شرایط آزمایشگاهی در برابر باکتریهای عامل فساد گوشت و ماهی و نیز افزایش زمان ماندگاری ماهی مطالعه شده است (29). با وجود پتانسیل بالای اسانسهای گیاهی، استفاده آن ها در حفظ کیفیت مواد غذایی عمدتا به دلیل عطر و مشکلات شدید سمی آن ها محدود میباشد. برای به حداقل رساندن دوزهای مورد نیاز، یکی از گزینههای جالب استفاده از روکش و فیلمهای خوراکی به عنوان حامل این ترکیبات طبیعی میباشد. پوششهای خوراکی اخیراً به دلیل نتایج امیدوارکننده، مورد توجه بیشتری در زمینه حفظ مواد غذایی قرار گرفتهاند (30). کربوکسی متیل سلولز (CMC)مشتق شده از سلولز است و در آب گرم و سرد محلول است و پراکندگی شفاف و بی رنگ، با طعم خنثی، ویسکوزیته محلول کم تا زیاد و قابلیت تشکیل فیلم خوب دارد. به دلیل خواص مفید آن از جمله کاهش جذب روغن، به طور گستردهای در فرمولاسیون مواد غذایی استفاده میشود (18، 30). هر چند پوششهای خالص کربوکسی متیل سلولز به تنهایی خواص مکانیکی، بازدارندگی نسبت به رطوبت، و ویژگیهای ظاهری مناسبی نشان نمیدهد. همچنین قیمت بالای کربوکسی متیل سلولز در مقایسه با سایر پلیمرهای زیستی، باعث یافتن راه حل مناسب برای این پوششها شده است. اختلاط کربوکسی متیل سلولز با سایر پلیمرها یا صمغها میتواند روش مناسبی به منظور بهبود ویژگیهای آن به شمار رود (29). به همین ترتیب در این پژوهش کربوکسی متیل سلولز با صمغ دانه شاهی ترکیب میشود. شاهی از خانواده کروسیفرا با نام علمی Lepidiurn sativum، گیاهی کوچک، علفی، بدون کرک و یک ساله با ارتفاع ۵۰ سانتیمتر است. قسمتهای مختلف این گیاه، مانند دانهها و برگها حاوی مواد شیمیایی مختلف (فلاونوئیدها، گلیکوزیدها، آلکالوئیدها و پلیکتیدها) و ویتامینها، مواد معدنی، پروتئینها، چربیها و کربوهیدراتها میباشد. صمغ دانهشاهی یک هیدروکلوئید جدید، استخراج شده از دانههای گیاه شاهی است که در سالهای اخیر به خاطر رفتار خاص رئولوژیکی و راحتی استخراج، محققان سعی در به کار بردن آن به عنوان عامل تغلیظ کننده و ژل کننده در صنعت غذا داشتهاند (7). با
توجه به مطالب بیان شده، هدف از این پژوهش بررسی اثرات آنتیاکسیدانی و ضد میکروبی پوشش ترکیبی
کربوکسی متیل سلولز - صمغ دانه شاهی و اسانس علف چشمه جهت افزايش عمر نگهداري فیله کپور سرگنده طی دوره نگهداری است.
2-مواد و روش ها
2-1-مواد اولیه
علف چشمه از ییلاقات شهرستان آمل ازتوابع استان مازندران تهيه، بعد از تأیید نام علمی از سوی گروه كشت و توسعه انستيتو گياهان دارويي(گروه زارعت آقای دکتر محمودی) قسمتهاي زائد آن جدا و بلافاصله پس از شستشو خشك شد .سپس در آون تحت خلأ با درجه حرارت 50 درجه سانتیگراد به مدت 45 دقیقه خشک و توسط خردکن کاملا پودر و تا زمان انجام آزمایش در درجه حرارت 25 درجه سانتیگراد نگهداری گردید. ماهی کپور سرگنده مورد نیاز از مرکز فروش شهرستان محمودآباد خریداری شد در ظروف عایق درمجاورت يخ نگهداري و دركيسههاي پلي اتيلني برای فیلهگیری به آزمایشگاه انتقال داده شد. فیلهها به طور کامل با آب سرد تمیز شسته تا کاملا تمیز و خونآبهها و سایر ضایعات از آن ها جدا شد. ﮐﻠﯿﻪ ﻣـﻮاد ﺷـﯿﻤﯿﺎﯾﯽ ﻣـﻮرد اﺳـﺘﻔﺎده ﺑــﺎ درﺟــﻪ ﺧﻠــﻮص ﺗﺠﺰﯾـﻪای از ﺷـﺮﮐﺖ ﻣــﺮک آﻟﻤـﺎن ﺗﻬﯿــﻪ ﺷـﺪ.
2-2- تهیه اسانس و اندازهگیری ترکیبات فنولی
100 گرم از پودر گیاه علف چشمه با يک ليتر آب مقطر مخلوط و به مدت 5/3 ساعت بوسيله دستگاه کلونجر، اسانسگيري انجام شد و اسانس حاصل با استفاده از سولفات سديم آبگيري و تا زمان انجام آزمايش در ظروف تيره رنگ و در دماي 4 درجه سانتيگراد نگهداري گردید. محتوی فنول کل با استفاده از معرف فولین-سیوکالتيو اندازهگیری شد. به 5/0 میلی لیتر از هر اسانس، 5/2 میلی لیترمعرف فولین-سیوکالتيو 2/0 نرمال اضافه شد، پس از ۵ دقیقه، ۲ میلی لیتر از محلول ۷۵ گرم بر لیتر کربنات سدیم به آن اضافه و جذب مخلوط ۲ ساعت بعد در طول موج ۷۶۰ نانومتر توسط دستگاه اسپکتوفوتومتر در مقابل بلانک قرائت شد. میزان فنول کل بر اساس میزان میلی گرم اسید گالیک درگرم اسانس گزارش گردید (21).
2-3-اندازهگيري ميزان فعالیت آنتي اكسيداني به روش ABTS
65 میکرو مولار نمونه محلول با 65 میکرو مولار بافر فسفات ترکیب شد 67/66 میکرو مولار از این مخلوط با 910 میکرو مولار محلول ABTS ترکیب و 67/66 میکرو مولار بافر فسفات به عنوان شاهد با 910 میکرو مولار محلول ABTS ترکیب شد و پس از 10 دقیقه در دمای محیط در تاریکی قرار گرفت و جذب در 734 نانومتر قرائت شد (27).
تعیین فعالیت پاک کنندگی رادیکال آزادABTS با استفاده از فرمول زیر محاسبه شد:
100]×(میزان جذب کنترل / میزان جذب نمونه)- 1 [ =درصدپاک کنندگی رادیکال آزاد ABTS
2-4-تهیه پوشش
برای تهیه محلول 2درصد وزنی- حجمی پوشش کربوکسی متیل سلولز ابتدا 20 گرم پودر کربوکسی متیل سلولز به یک ليتر آب مقطر اضافه گردید و عمل هم زدن با سرعت 1200 دور در دقيقه انجام شد و در ادامه به مدت 30 دقیقه در دمای70 درجهسانتيگرادحرارتدهی شد. محلول صمغ دانه شاهی در سطح 5/1 وزنی- وزنی از طريق انحلال صمغ در آب مقطر و هم زدن شديد با سرعت 1200 دور در دقيقه با همزن مغناطيسی به مدت 24 ساعت در دماي محيط تهيه گرديد. در مرحله بعد 200 ميليليترازمحلول کربوکسی متیل سلولز به آرامي به محلول صمغ اضافه شده و به مدت 4 ساعت عمل همزدن ادامه یافت. پس از گذشت این مدت ابتدا میزان 2/0درصد حجمی- حجمی نسبت به ميزان اسانس، توئين 80 به عنوان امولسيفاير با اسانس گیاهی علف چشمه دو سطح ppm500 و 1000 به صورت حجمی- حجمی محلول کربوکسی متیل سلولز به صورت مکانیکی مخلوط گشته و بعد از یکنواخت شدن به محلولهای پوشش ترکیبی اضافه گرديد و به مدت دو دقيقه عمل همزدن به کمک دستگاه هموژنايزر و با دور 9000 دور در
دقيقه صورت گرفت تا اسانسها به طور يكنواخت در ماتریس پوشش پخش شدند (22).
فیلههای ماهی (80-100 گرم) به مدت 1 دقیقه در پوشش ترکیبی (کربوکسی متیل سلولز - صمغ دانه شاهی (5/1 درصد)) و همچنین پوشش ترکیبی (کربوکسی متیل سلولز - صمغ دانه شاهی (5/1 درصد) غنی شده با اسانس علف چشمه در غلظت ppm500 و پوشش ترکیبی (کربوکسی متیل سلولز - صمغ دانه شاهی (5/1 درصد)) غنی شده با اسانس علف چشمه در غلظت ppm1000 غوطهور شدند، سپس آن ها را از محلول خارج نموده و به مدت 30 ثانیه اجازه داده شد تا آب چک انجام شود و بعد از آن به مدت 30 ثانیه در محلول 2 درصد کلرید کلسیم غوطهور شدند تا پیوند متقاطع در پوشش القا شد. بعد از ایجاد پوشش، نمونهها در یخچال نگهداری (C˚ 1±4) و نمونهبرداری به صورت کاملا تصادفی (3 نمونه از هر بخش) طی فواصل زمانی 4 روز یکبار (صفر، 4، 8، 12 و 16) از آنها صورت گرفته و جهت آزمونهای شیمیایی، میکروبی نمونهبرداری گردید.
در مجموع این مطالعه شامل 4 تیمار بود:
1: تیمار شاهد
2: تیمار پوششی (کربوکسی متیل سلولز - صمغ دانه شاهی)
3: پوشش+ اسانس علف چشمه ppm500
4: پوشش+ اسانس علف چشمه ppm1000
2-6-آزمایشات
2-6-1-عدد پراکسید
آزمون پراکسید میزان محصولات اولیه اکسیداسیون (هیدروپراکسیدها) را اندازهگیری میکند. روند تغییرات عدد پراکسید نمونهها مطابق روش AOAC (2) تعیین شد.
2-6-2-عددتیوباربیتوریک اسید
آزمون تیوباربیتوریک اسید محصولات ثانویه اکسیداسیون (مالون دی آلدهید) را اندازهگیری میکند. این آزمون بر اساس روش AOAC (2) انجام شد.
2-6-3-اندازهگیری pH
5 گرم از هر نمونه به 45 ميلي ليتر آب مقطر اضافه شد و به مدت 30 ثانيه در يك مخلوطكن قرار داده شد سپس pH نمونهها با pH متر ديجيتالي که با استانداردهايي در pH 4 و 7 کالیبره (تنظیم) گردیده بود، اندازهگيري شد (30).
2-6-4-اندازهگیری شاخصهای میکروبی
برای شمارش باکتریایی نمونهها،10گرم از نمونه فیله ماهی در شرايط استريل با90ميليليتر محلول کلريد سديم 85/0 مخلوط و هموژن شد و متعاقب آن رقتهاي متوالی( 2-10 تا 10-10 ) تهيه گرديد.یک ميليليتر از هر رقت براي کشت باکتريها به روش پورپلیت1مورداستفاده قرارگرفت. شمارش تعداد باكتريهاي كل و باكتريهاي سرمادوست در محيط پليت کانت آگار2به ترتيب در دماهاي37درجهسانتیگراد به مدت2روز و7درجهسانتیگراد به مدت10روز با شمارش كلنيهاي موجود بر روي پليت انجام گرفت. تمامي شمارشها به صورت log CFU/g گزارش گرديد (14).
2-7-تجزیه و تحلیل آماری
کلیه آزمایشها در طرح آزمایشی کاملاً تصادفی در سه تکرار انجام شد و نتیجه به صورت میانگین با انحراف معیار گزارش گردید. آنالیز آماری تیمارها توسط جدول آنالیز واریانس (ANOVA) با استفاده ازنرم افزار (SPSS version 18)صورت گرفت. برای بیان تفاوت معنی داری میانگینها از آزمون دانکن در سطح 05/0 استفاده شد و نمودارها با نرم افزار Microsoft Excel ترسیم شد.همچنین متغيير زمان هم در ارتباط با هر تيمار به طور جداگانه در سطح اعتماد 05/0 مورد بررسي قرار گرفت.
3-1- مقادیر ترکیبات فنلی
میزان ترکیبات فنلی اسانس علف چشمه در مطالعه حاضر برابر با 85/9±57/388 میلیگرم/گرم گالیک اسید بوده
[1] 1-Pour plat
[2] 2-Plate count agar
است. Khodja و همکاران (16) مقادیر ترکیبات فنلی عصاره علف چشمه استخراجی با حلالهای مختلف را ما بین 380 تا 510میلیگرم/گرم گالیک اسید گزارش نمودند. Kıvrakو همکاران (17) مقادیر ترکیبات فنلی اسانس علف چشمه استخراجی با حلالهای مختلف را مابین 110 تا 540 میلیگرم/گرم گالیک اسید اعلام نمودند. همان طور که مشاهده می شود در مقدار ترکیبات اسانس در مطالعات متنوع تفاوتهایی وجود دارد، به طور کلی مقادیر ترکیبات فنلی بر حسب منطقه جغرافیایی رویش، رقم گیاه، سن گیاه در هنگام تهیه اسانس، شرایط محیطی و فصلی، نوع کشت، زمان برداشت و در نهایت تفاوت ژنتیکی گیاه میتواند تغییر کند (5).
3-2- تعیین فعالیت آنتی اکسیدانی
با توجه به نتایج میزان فعالیت رادیکال آزاد ABTS (نمودار 1) تحت تاثیر غلظت اسانس بود و با افزایش غلظت میزان فعالیت رادیکال آزاد ABTSافزایش یافت. بالاترین میزان فعالیت رادیکال آزاد ABTS در غلظت ppm 1600 مشاهده شد (47/83 درصد). مقادیر فعالیت آنتی اکسیدانی در این غلظت اختلافی با آنتی اکسیدان سنتزی BHA نداشت. همان طوركه مشخص است با افزايش غلظت اسانس، ميزان فعاليت آنتياكسيداني آن افزايش مييابد که علت این امر، به دلیل بالاتر بودن ترکیبات فنلی در این روش می باشد. ویژگیهای آنتی اکسیدانی ترکیبات فنولی عمدتا ناشی از قدرت احیاء کنندگی و ساختار شیمیائی آنهاست که آنها را قادر به خنثی کردن رادیکالهای آزاد، تشکیل کمپلکس با یون های فلزی و خاموش کردن مولکولهای اکسیژن یگانه و سهگانه میسازد. ترکیبات فنولی از طریق اهداء الكترون به رادیکالهای آزاد واکنشهای اکسیداسیون چربی را مهار میکنند. فلاونوئیدهای موجود در رژیم غذایی که دارای یک گروه کاتکول (۲، ۱- دی هیدروکسی بنزن) هستند از طریق مکانیسمهای مختلفی از جمله: (۱) عمل کردن به عنوان بازدارنده رادیکال آزاد از طریق دادن اتم هیروژن یا الكترون (۲) پیوند با پروتئینها و آنزیمهای شرکت کننده در تولید گونههای فعال اکسیژن (۳) تشکیل کمپلکس با یونهای فلزات انتقالی که قادرند تولید گونههای فعال اکسیژن از طریق چرخههای ردوکس را کاتالیز کنند (۴) باز تولید آنتیاکسیدانهای خارجی قوی مانند آلفا توکوفرول، قادر به مهار اکسیداسیون مولکولهای زیستی هستند (15).
نمودار1- فعالیت رادیکال آزاد ABTS
3-3- بررسی مقادیر عدد پراکسید
نتایج مربوط به عدد پراکسید (نمودار 2)، نشان داد که در طول زمان در همه تيمارها افزایش یافت و مقايسه ميزان عدد پراکسید نمونه شاهد نسبت به مابقی تیمارها در دورههاي مختلف نگهداري حاکي از آن بود که تیمارهای حاوی نگهدارنده، روند افزایش عدد پراکسید را نسبت به تیمار شاهد کند کرد (05/0>P). روند افزایش سبب کند شدن روند افزایشی عدد پراکسید در تیمارهای حاوی پوشش کربوکسی متیل سلولز- صمغ دانه شاهی کندتر از تیمار شاهد بود، Bingöl و همکاران (4) اعلام کردند که کیتوزان دارای قدرت آنتیاکسیدانی برای نگهداری چربی های درون مواد غذایی است. Valipour و همکاران (30) نیز اعلام نمودند پوشش دهی فیله فیتوفاگ با کیتوزان سبب کند شدن روند افزایشی عدد پراکسید نسبت به تیمار شاهد می شود. همچنین دانهشاهی منبعی غنی از آنتیاکسیدانهاي سینرژیک و اصلی نظیرفلاونولها،کلروژنیک اسید،کافئیک اسید، میرستین، کوئرستین،کامفرول و نیزآنتیاکسیدانهاي طبیعی نظیرتوکوفرولها، فیتواسترولها،کاروتنوئیدها بوده که وجود این ترکیبات نقش مهمی در پایین نگهداشتن سطح اتواکسیداسیون و افزایش زمان ماندگاري مواد غذایی میشود (7). همچنین مقادیر عدد پراکسید در تیمارهای حاوی اسانس کمتر بود، کمتر بودن مقادیر عدد پراکسید به علت ترکیبات فنلی موجود در اسانس می باشد، زیرا ترکیبات فنولیک با غیر فعال کردن رادیکال های آزاد چربی و رادیکال های پراکسی از اکسیداسیون جلوگیری میکنند، بعضی از گونههای گیاهان دارویی دارای ترکیبات متفاوتی هستند ولی به طور عمده حاوی پلی فنول ها می باشند، که خاصیت آنتیاکسیدانی دارند و به همین دلیل می توانند زمان نگهداری گوشت را بالا ببرند (26،24). با افزایش درصد اسانس این خاصیت افزایش یافت. مطالعات متعددي گزارش شده است که اثرآنتیاکسیدانی اسانسهای گیاهی وابسته به میزان دوزشان است (13، 25). میزان مجاز پراکسید در گوشت برای مصرف انسانی 5 است (31). در روز دوازدهم دوره نگهداری ميزان پراکسيد درتیمار شاهد بیشتر از حد قابل قبول پيشنهادي بود و در سایر تیمارها تا انتهای دوره نگهداری از محدوده مجازی برخوردار بود.
نمودار2- تغییرات پراکسیددر تیمارهای مختلف طی فرآیند نگهداری
حروف متفاوت در یک روز نشان دهنده اختلاف معنیدار آماری در بین تیمارهای مختلف می باشد (05/0>P).
3-4- بررسی مقادیر عدد تیوباربیوتیک اسید
با افزایش زمان مقادیر تیوباربیوتیک اسید (نمودار 3) در تمامی تیمارها افزایش یافت. روند افزايشي اين شاخص به دليل افزايش آهن آزاد و ديگر پراکسيدانها در ماهيچه و همچنين توليد آلدئيدها از محصولات ثانويه حاصل از شکست هيدروپراکسيدها است (10). با توجه به نتایج آنالیز آماری در اکثر روزها بیشترین مقادیر در تیمار شاهد، مشاهده شد (05/0>P). به طورکلي پوششهای زيست تخريب پذير نفوذپذيري بسيارکمي نسبت به اکسيژن ودي اکسيدکربن دارند. بنابراين پوشش تشکيل شده روي سطح فيلههای ماهی به طور قابل ملاحظهاي نرخ تماس محصول را با اکسيژن کاهش داده که ازسرعت اکسيداسيون اوليه چربيها و متعاقب آن تشکيل هيدروپرواکسيدها کاسته ميشود (18). اسانسهای گیاهی توانایی شکستن رادیکال های آزاد، به وسیله دادن یک اتم هیدروژن را دارا میباشد و به علت دارا بودن مقادیر قابل توجهی از ترکیبات فنلی دارای خاصیت آنتیاکسیدانی میباشد که فساد اکسیداتیو در ماهیها را به تاخیر میاندازد (13).
نمودار3- تغییرات عدد تیوباربیوتیک اسید در تیمارهای مختلف طی فرآیند نگهداری
3-5-بررسی مقادیر pH
از جمله فاکتورهای تغییر پذیر در مدت زمان نگهداری فرآوردههای گوشتی pH می باشد که میتوان آن را به عنوان شاخص ازتازگی فرآوردههای دریایی در نظر گرفت. در مطالعه حاضر نیز با افزایش زمان (نمودار 4) مقادیر pH در تمامی تیمارها در ابتدای دوره نگهداری کاهش و سپس افزایش یافت(05/0>P). کاهش ابتدایی در میزان pH ممکن است به علت فعالیت باکتریهای اسید لاکتیک و اسیدی کردن محیط باشد. افزایش pH در طی دوره نگهداری را میتوان به دلیل افزایش تولید بازهای ازته فرار (مانند آمونیاک، تری میتل آمین) حاصل از فعالیت باکتریهای فاسد کننده گوشت فیله ماهی نیز نسبت داد (1). با توجه به نتایج آنالیز آماری در اکثر روزها بیشترین مقادیر در تیمار شاهد، مشاهده شد. افزودن کربوکسی متیل سلولز- صمغ دانه شاهی طی زمانهای نگهداری سبب کند شدن روند افزایشی pH شد و با افزودن اسانس نتایج بهتری مشاهده شد و همچنین با افزایش غلظت نیز تاثیر مثبتی در این رابطه داشت علت این امر ممکن است به دلیل اثرات مهاری اسانس در برابر رشد باکتریها، گلیکوژنولیز و انحلال دی اکسید کربنو تبدیل آن به اسید کربنیک طی دوره نگهداری نسبت داده شود (26).
نمودار 4- تغییرات pH در تیمار های مختلف طی فرآیند نگهداری
3-6-مقادیر باکتری کل و باکتری سرما دوست طی مدت نگهداری
در مطالعه حاضر نتایج مربوط به باکتری کل (نمودار 5) و باکتری سرمادوست (نمودار 6) با هم، همخوانی داشت، به طوری که با توجه به نتایج در اکثر روزها بیشترین مقادیر باکتری سرمادوست و باکتریکل در تیمار شاهد، مشاهده شد پوششدهی با کربوکسی متیل سلولز- صمغ دانه شاهی سبب کند شدن روند افزایشی مقادیر باکتری شد(05/0>P). فاکتورهای متعددی بر فعالیت ضدباکتریایی کربوکسی متیل سلولز اثرگذار است. گرچه مکانیسم دقیق آن هنوز به روشنی مشخص نشده اما نظرات متفاوتی برای آن ارائه شده است. نظریه ای این اثر کربوکسی متیل سلولز را به وجود گروههای آمینوی با بار مثبت نسبت داده است که با درشت ملکولهای دارای بار منفی در سطح سلول میکروبی پیوند ایجاد نموده و منجر به گسیختگی غشای سلول باکتری، نشت مواد درون سلولی و در نهایت مرگ آن میشود (20). همچنین دانه شاهی منبعی به علت دارد بودن ترکیباتی نظیر فلاونولها، کلروژنیک اسید، کافئیک اسید، میرستین، کوئرستین،کامفرول دارای خاصیت ضد میکروبی میباشد (7). همچنین افزودن اسانس سبب کند شدن روند افزایش باکتریکل و باکتری سرمادوست شد کمتر بودن بار کل باکتري در تيمارهاي حاوي اسانس ميتواند ناشي از ترکيبات فنولی نظیر سینول میباشد. ترکيبات فنولي موجود در اسانسهاي گياهي غشاي خارجي ميکروارگانيسمها را تخريب کرده و سبب خروج ليپوساکاريدها و افزايش نفوذپذيري غشاي سيتوپلاسمي به ATP ميشود. خروج ATP منجر به تمام شدن ذخيره انرژي سلول و مرگ سلول ميشود (12). خاصیت ضد میکروبی نگهدارنده های طبیعی به غلظت مورد استفاده آنها بستگی دارد و با افزایش غلظت، خاصیت ضد میکروبی آنها افزایش مییابد (3، 14، 23). ميزان مجاز باکتریکل و باکتری سرمادوست براي گوشت log CFU/g7 پيشنهاد شده است (11). در انتهای دوره نگهداری ميزان باکتریهای مذکور در تیمارهای حاوی اسانس حد قابل قبول پيشنهادي برخودار بود.
نمودار 5- تغییرات مقادیر باکتری کل در تیمار های مختلف طی فرآیند نگهداری
نمودار 6- تغییرات مقادیر باکتری سرمادوست در تیمار های مختلف طی فرآیند نگهداری
3-7-بررسی ویژگیهای حسی در ابتدای دوره نگهداری
بی شک ویژگیهای حسی نظیر طعم و بافت از مهمترین فاکتورهای پذیرش محصول ازدیدگاه مصرف کننده میباشند. لذا بررسی ویژگیهای حسی با در نظر گرفتن بازار پسندی محصول تولیدی بسیار حائز اهمیت میباشد. با توجه به نتایج با افزودن نگهدارندهها امتیاز حسی (نمودار 7) به طور معنیداری کاهش یافت. اما تمامی تیمارها از امتیاز حسی مورد تایید ارزیابها برخوردار بودند. Tometri و همکاران (29) نیز اعلام نمودند استفاده از عصاره ریز پوشانی شده با نانو لیپوزوم و عصاره آزاد برگ بو رانسبت به تیمار شاهد کاهش میدهد. اما در مجموع تمامی تیمارها در مطالعه آن ها از امتیاز حسی مورد تایید ارزیابها برخوردار بودند.
نمودار 7- ارزیابی حسی در تيمارهاي مختلف در ابتدای دوره نگهداری
4- نتیجه گیری
نتایج مربوط به مطالعه حاضر نشان داد که اسانس علف چشمه دارای ترکیبات فنلی و خاصیت آنتیاکسیدانی بالایی میباشد و همچنین نتایج مربوط به کیفیت فیله کپور سرگنده نشان داد که پوشش مرکب کربوکسی متیل سلولز- صمغ دانه شاهی به همراه اسانس سبب کند شدن روند افزایشی شاخصهای فساد اکسیداسیونی و میکروبی در طول زمان شد و با افزایش غلظت نتایج بهتری مشاهده شد. در مجموع، پوشش مرکب کربوکسی متیل سلولز در سطح 2 درصد- صمغ دانه شاهی در سطح 5/1 درصد به همراه اسانس علف چشمه در غلظت ppm 1000 میتواند سبب افزایش ماندگاری و حفظ کیفیت فیله کپور سرگنده شود. مطالعات بیشتر با سایر فرآوردههای دریایی و پوششهای دیگر کامپوزیت با اسانسهای بومی ممکن است نتایج امیدوار کنندهای در این زمینه ارائه دهد.
5- منابع
1. Abodollahi M, Rezaie M, Farazi G. Original article Influence of chitosan /clay functional bionanocomposite activated with rosemary essential oil on the shelf life of fresh silver carp. International Journal of Food Science. 2014; 82; 811–818.
https://doi.org/10.1111/ijfs.12369.
2. AOAC, 2005. Official Method of Analgsis (17th ed). Washington, DC: Association of Official Analytical chemists.
3. Bagheri R, Izadi Amoli R, Tabari Shahndash N, Shahosseini S. R. Comparing the effect of encapsulated and unencapsulated fennel extracts on the shelf life of minced common kilka (Clupeonella cultriventris caspia) and Pseudomonas aeruginosa inoculated in the mince. food science and nutrition. 2016; 4(2): 216–222.
4. https://doi.org/10.1002/fsn3.275.
5. Bingöl B, Bostan K, Varlık C, Uran H, Üçok Alakavuk D, Sivri N. Effects of Chitosan Treatment on the Quality Parameters of Shrimp (Parapenaeus longirostris) during Chilled Storage. Turkish Journal of Fisheries and Aquatic Sciences. 2015; 15: 821-831. http://doi.org/10.4194/1303-2712-v15_4_05.
6. Burt S. Essentialoils: their antibacterial propertied and potential application in foods-a review. International Food Mashinicrobiology. 2004; 94 (3): 223- 253. https://doi.org/10.1016/j.ijfoodmicro.2004.03.022.
7. Derakhshan Z, Oliveri G, Heydari A, Hosseini M. S, Akrami F, Gheisari H, Kargar S, Karimi E, Ferrante M. 2018. Survey on the effects of electron beam irradiation on chemical quality and sensory properties on quail meat. Food and Chemical Toxicology. 2018; 112: 416-420.
https://doi.org/10.1016/j.fct.2017.12.015.
8. Dick M, Costa T. M. H, Gomaa A, Subirade M, Rios A. D, Flores S. H, Edible film production from chia seed mucilage: Effect of glycerol concentration on its physicochemical and mechanical properties. Carbohydrate Polymers. 2015; 130: 198–205. https://doi.org/10.1016/j.carbpol.2015.05.040.
9. Fatima Z, Tazerouti F, Belkhelfa-Slimani R, Djerdjouri B, Brahim Y, Meklati M. Phytochemical composition of the Algerian Laurus nobilis L. leaves extracts obtained by solvent-free microwave extraction and investigation of their antioxidant activity. Journal of Essential Oil Research. 2016; 22:156-168.
https://doi.org/10.1080/10412905.2015.1129992.
10. Fidan H, Stefanova G, Kostova L, Stankov S, Damyanova S, Stoyanova A, Zheljazkov V. Chemical Composition and Antimicrobial Activityof Laurus nobilis L. Essential Oils from Bulgaria. Molecules. 2019; 24:804-812. https://doi.org/10.3390/molecules24040804.
11. Gomez Estaca J, lopez de Lacy A, Lopez caballero M. E, Gamez. Guillen M. C, Montero P. Biodegradable gelatin- chitosan films incorporated with essential oils as antimicrobial agents for fish preservation. Food microbiology. 2010; 27: 889-896. https://doi.org/10.1016/j.fm.2010.05.012.
12. ICMSF, 2005. Microorganisms in foods 6: microbial ecology of food commodities, 2nd edn (1st edn published 1998). Kluwer Academic/Plenum Publishers, New York.
13. Jalali M, Ariiai P, Fattahi E. Effect of alginate/carboxyl methyl cellulose composite coating incorporated with clove essential oil on the quality of silver carp fillet and Escherichia coli O157:H7 inhibition during refrigerated storage. Journal Food Sci Technol. 2016; 53 (7): 757-765. https://doi.org/10.1007%2Fs13197-015-2060-4.
14. Jan Khan N, Khan Z, Sukhcharn S. Stinging nettle (Urtica dioica L.): a reservoir of nutrition and bioactive components with great functional. Journal Of Food Measurement. 2017; 11:423–433. https://doi.org/10.1007/s11694-016-9410-4.
15. Javadian S. R, Shahoseini S. R, Ariaii P. The effects of liposomal encapsulated thyme extract on the quality of fish mince and Escherichia coli O157: H7 inhibition during refrigerated storage. Journal of Aquatic Food Product Technology. 2017; 26 (1): 115-123.
https://doi.org/10.1080/10498850.2015.1101629.
16. Khalighi-Sigaroodi F, Ahvazi M, Ebrahimzadeh H, Rahimifard N. Chemical Composition of the Essential Oil and Antioxidant Activities, Total Phenol and Flavonoid Content of the Extract of Nepeta pogonosperma. Journal of Medicinal Plants. 2013; 12 (48):185-198. http://dorl.net/dor/20.1001.1.2717204.2013.12.48.10.7.
17. F, M, Conventional method and microwave drying kinetics of Laurus nobilis leaves: effects on phenolic compounds and antioxidant activity. Journal Food Technology. 2020; 23: 216-229.
18. Kivrak Ş, Göktürk T, Kivrak İ. Assessment of Volatile Oil Composition, Phenolics and Antioxidant Activity of Bay (Laurus nobilis) Leaf and Usage in Cosmetic Application. Journal science Metabolite. 2017; 4(2):148–148. DOI: 10.21448/ijsm.323800.
19. Mahdavi V, Hosseini E, Sharifian A. Effect of edible chitosan film enriched with anise (Pimpinella anisum L.) essential oil on shelf life and quality of the chicken burger. Food science and nutrition. 2018; 6 (2): 269- 279. doi: 10.1002/fsn3.544.
20. Moawad R, Abdelmonem El-Banna H, Saleh Mohamed O, Aboelsood Ibrahim V. Improving the Quality and Shelf-life of Refrigerated Japanese Quail (Coturnix coturnix japonica) Carcasses by Oregano/Citrate Dipping. Journal of Biological Sciences. 2018; 18: 389-398. DOI: 10.3923/jbs.2018.389.398.
21. No H. K, Meyers S. P, Prinyawiwatkul W, Xu Z. Applications of chitosan for improvement of quality and shelf life of foods: A review. Journal of Food Science. 2007; 72: 87- 100. DOI: 10.1111/j.1750-3841.2007.00383.x.
22. Ojagh S, Rezaei M, Razavi S, Hosseini S. Effect of chitosan coatings enriched with cinnamon oil on the quality of refrigerated rainbow trout. Food Chemistry. 2010; 1: 193-198. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2009.10.006.
23. Ordoñez A. AL, Gomez J. D, Vattuone M. A, lsla M. I. 2006. Antioxidant activities of sechiumedule(Jacq) Swartz extracts. Food Chemistry. 2006; 97:452-458. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2005.05.024.
24. Rashidaie Abandansarie S. S, Ariaii P, Charmchian Langerodi M. Effects of encapsulated rosemary extract on oxidative and microbiological stability of beef meat during refrigerated storage. Food Science & Nutrition. 2019; 7: 3969- 3978.
https://doi.org/10.1002/fsn3.1258.
25. Sathivel S, Liu Q, Huang J, Prinyawiwatkul W. 2007. The influence of chitosan glazing on the quality of skinless pink salmon (Oncorhynchus gorbuscha) fillets during frozen storage. Journal of Food Engineering. 2007; 83: 366–373. https://doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2007.03.009.
26. Shah M. A, Bosco S. J. D, Mir S. A. Plant extract as natural antioxidants in meat and meat products. Meat Science. 2014; 98(1): pp. 21-33. https://doi.org/10.1016/j.meatsci.2014.03.020.
27. Shahosseini, S. R, Safari R, Javadian, S. R. Evaluation antioxidant effects of Pullulan edible coating with watercress extract (Nasturtiumn officinale) on the chemical corruption of fresh beluga sturgeon fillet during storage in a refrigerator. Iranian Scientific Fisheries Journal. 2021; 30 (2), pp. 123-146.
http://dorl.net/dor/20.1001.1.10261354.1400.30.2.1.8.
28. Shakour N, Khoshkhoo Z, Akhondzadeh Basti A, Khanjari A. Mahasti Shotorbani P. Investigating the properties of PLA-nanochitosan composite films containing Ziziphora Clinopodioides essential oil and their impacts on oxidative spoilage of Oncorhynchus mykiss fillets. FoodScience&Nutrition. 2021; 9: 1–13. https://doi.org/10.1002/fsn3.2053.
29. Shan B, Cai Y, Brooks J. D, Corke H. Antibacterial properties and major bioactive components of cinnamon stick (Cinnamomum burmannii): activity against foodborne pathogenic bacteria. Food Chemistry. 2007; 55 (14): 5484-5490.
https://doi.org/10.1021/jf070424d.
30. Tometri S. S, Ahmady M, Ariaii P. Extraction and encapsulation of Laurus nobilis leaf extract with nano-liposome and its effect on oxidative, microbial, bacterial and sensory properties of minced beef. Journal of Food Measurement and Characterization. 2020; 26: 156-187. https://doi.org/10.1007/s11694-020-00578-y.
31. Valipour F, Ariaii P, Khademi D, Nemati M. Effect of chitosan edible coating enriched with eucalyptus
essential oil and α-tocopherol on silver carp fillets quality during refrigerated storage. Journal of Food Safety. 2017; 37(1): 122-137.
https://doi.org/10.1111/jfs.12295.
32. Yanar Y. Quality Changes of Hot Smoked Catfish (Clarias Gariepinus) During Refrigerated storage. Journal of Muscle Foods. 2007; 18: 391-400.
https://doi.org/10.1111/j.1745-4573.2007.00094.x.