بررسی برخی خواص فیزیکوشیمیایی، حسی و آنتی اکسیدانی آب میوه های فرموله شده ترکیبی
الموضوعات :
لیلا هوشیار
1
,
مهناز منافی دیزج یکان
2
,
هدی جعفری زاده مالمیری
3
,
جواد حصاری
4
,
صدیف آزادمرد دمیرچی
5
1 - دانشآموخته دکتری علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران
2 - استادیار، گروه علوم و صنایع غذایی، واحد خوی، دانشگاه آزاد اسلامی، خوی، ایران
3 - دانشیار، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده مهندسی شیمی، دانشگاه صنعتی سهند، تبریز، ایران.
4 - استاد،گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران.
5 - استاد،گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران.
تاريخ الإرسال : 10 الأحد , رجب, 1440
تاريخ التأكيد : 29 السبت , محرم, 1441
تاريخ الإصدار : 18 الأربعاء , جمادى الأولى, 1443
الکلمات المفتاحية:
"آب میوه ها",
"سبزی",
"ترکیبات زیست فعال",
" آنتی اکسیدان ها",
ملخص المقالة :
آبمیوهها و سبزیجات با داشتن آنتیاکسیدانها، ویتامینها و مواد معدنی از نوشیدنیهای محبوب و سالم محسوب شده و موجب افزایش سلامتی میگردد. مخلوط کردن آبمیوهها یکی از روشهای بهبود کیفیت تغذیهای محصول نهایی است که با این روش محتوای ترکیبات زیست فعال را با توجه به نوع و کیفیت میوهها و سبزیجات بهبود میبخشد. این مطالعه با هدف تولید آبمیوه تازه و سالم از مخلوط میوهها و سبزیجات و بررسی ویژگیهای ارگانولپتیک و فیزیکوشیمیایی با قابلیت پذیرش مصرف کنندگان انجام شد. فرمولهای مختلف از ترکیب آبمیوهها در پنج نوع تهیه شده و در بطریها پس از پاستوریزاسیون به مدت 9 روز در یخچال جهت تجزیه و تحلیل فیزیکوشیمیایی و ارزیابی حسی نگهداری شدند. تاثیر زمان نگهداری آبمیوهها در 3، 6 و 9 روز بر روی pH، اسیدیته و محتوای اسید اسکوربیک مورد بررسی قرار گرفت. ارزش تغذیهای و خواص آنتی اکسیدانی بالای آبمیوههای مخلوط نشان میدهد که میتوانند به عنوان منابع غنی از ترکیبات زیست فعال مورد استفاده قرار گیرند. به جز فرمول ترکیبی 1 بقیه ترکیبات نوشیدنی از لحاظ پذیرش عمومی امکان تولید در مقیاس تجاری را داشت. آبمیوههای ترکیبی این مطالعه برای افراد مبتلا به چاقی، فشار خون، سرطان و بیماریهای قلبی توصیه میشود، زیرا آنها نقش بسزایی در پیشگیری از این بیماریها ایفا میکنند. فرمولاسیونهای مورد مطالعه از ترکیبات آبمیوهها و سبزیجات به عنوان منبع غنی از کلسیم، منیزیم، آهن و آنتیاکسیدانها (اسید اسکوربیک، فلاوونوئیدها، فنلهای کل) هستند. بنابراین مصرف چنین ترکیبات آبمیوه بدن انسان را از چندین بیماری حفاظت میکند.
المصادر:
. Aina, J.O . and Adesina, A.A. 1999. Suitability of frozen indigenous tropical fruits for jam processing. Advances in Food Sciences, 21: 15-18.
Akpinar-Bayizit, A. 2010. Analysis of mineral content in pomegranate juice by ICP-OES. Asian Journal of Chemistry, 22: 6542-6546.
Ali, B.H., Blunden, G., Tanira, M.O. and Nemmar, A. 2008. Some phytochemical, pharmacological and toxicological properties of ginger ( Zingiber officinale Roscoe): A review of recent research. Food and Chemistry Toxicology, 46: 409-420.
Aneja, K. R., Dhiman, R., Aggarwal, N.K., Kumar, V. and Kaur, M. 2014. Microbes associated with freshly prepared juices of citrus and carrots. International Journal of Food Science, 10.1155/2014/408085.
AOAC. 1995. Official Methods of Analysis of the Association of Official Analytical Chemistry. 15th Edn., Association of Official Analytical Chemistry Inc, Arlington, Virginia, USA.
Bhardwaj, R.L. and Pandey, S. 2011. Juice blends-a way of utilization of under-utilized fruits, vegetables and spices: A review. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 51: 563-570.
Brand- Williams, W., Curvelier, M. E. and Berset, C. 1995. Use of free radical method to evaluate antioxidant activity. Lebensmittel Wissenschauf und Technology, 28: 25-30.
Brandolini, A. and Hidalgo, A. 2012. Wheat germ: Not only a by-product. International Journal of Food Science and Nutrition, 63: 71-74.
Burt, S. 2004. Essential oils: Their antibacterial properties and potential applications in foods: A review. International Journal of Food Microbiology, 94: 223-253.
Chow, J. 2002. Probiotics and prebiotics: A brief overview. Journal of Renal Nutrition, 12:76-86.
Clifford, T., Howatson, G., West, D.J. and Stevenson, E.J. 2015. The potential benefits of red beetroot supplementation in health and disease. Nutrients, 7: 2801-2822.
Coles, L.T. and Clifton, P.M. 2012. Effect of beetroot juice on lowering blood pressure in free-living, disease-free adults: A randomized, placebo-controlled trial. Nutrition Journal, 11: 106.
Day, L., Xu, M., Oiseth, S.K., Hemar, Y. and Lundin, L. 2010. Control of morphological and rheological properties of carrot cell wall particle dispersions through processing. Food and Bioprocess Technology, 3: 928-934.
De Carvalho, J. M., Maia, G.A., De Figueiredo, R.W., De Brito, E.S. and Rodrigues, S. 2007. Development of a blended nonalcoholic beverage composed of coconut water and cashew apple juice containing caffeine. Journal of Food Quality, 30: 664-681.
Dehelean, A. and Magdas, D.A. 2013. Analysis of mineral and heavy metal content of some commercial fruit juices by inductively coupled plasma mass spectrometry. The Scientific World Journal, 10.1155/2013/215423.
Di Giacomo, G. and Taglieri, L. 2009. A new high-yield process for the industrial production of carrot juice. Food and Bioprocess Technology, 2: 441-446.
Ertugay, M.F. and Başlar, M. 2014. The effect of ultrasonic treatments on cloudy quality-related quality parameters in apple juice. Innovative Food and Emerging Technologies, 26: 226-231.
Filotheou, A., Nanou, K., Papaioannou, E., Roukas, T., Kotzekidou, P. and Liakopoulou-Kyriakides, M. 2012. Application of response surface methodology to improve carotene production from synthetic medium by Blakeslea trispora in submerged fermentation. Food and Bioprocess Technology, 5: 1189-1196.
Gardner, P.T., White, T.A.C., McPhail, D.B. and Duthie, G.G. 2000. The relative contributions of vitamin C, carotenoids and phenolics to the antioxidant potential of fruit juices. Food Chemistry, 68: 471-474.
Ge, Y., Ni, Y., Yan, H., Chen, Y. and Cai, T. 2002. Optimization of the supercritical fluid extraction of natural vitamin E from wheat germ using response surface methodology. Journal of Food Science, 67: 239-243.
Holmes, B. 2013.Go bananas. New Scientist, 218: 39-41.
Ibarz, A., Gonzalez, C. and Esplugas, S. 1994. Rheology of clarified fruit juices. III: Orange juices. Journal of Food Engineering, 21: 485-494.
IFFJPU. 2011. Fruit juice nutrition and health-scientific review. International Federation of Fruit Juice Producers Union.
Jain, S.K. and Khurdiya, D.S. 2009. Ascorbic acid content and non-enzymatic browning in stored Indian gooseberry juice as affected by sulphitation and storage. Journal of Food Science and Technology, 46: 500-501.
Kawaii, S., Tomono, Y., Katase, E., Ogawa, K. and Yano, M. 2000. Quantitative study of flavonoids in leaves of Citrus plants. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 48: 3865-3871.
Matthaus, B. 2002. Antioxidant activity of extracts obtained from residues of different oilseeds. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 50: 3444-3452.
Mgaya Kilima, B., Remberg, S.F., Chove, B.E. and Wicklund, T. 2015. Physiochemical
and antioxidant properties of roselle mango juice blends; effects of packaging material, storage temperature and time. Food Science and Nutrition, 3: 100-109.
Onyeagba, R.A., Ugbogu, O.C., Okeke, C.U. and Iroakasi, O. 2004. Studies on the antimicrobial effects of garlic (Allium sativum Linn), ginger (Zingiber officinale Roscoe) and lime (Citrus aurantifolia Linn). African Journal of Biotechnology, 3: 552-554.
Ordonez, A.A.L., Gomez, J.D., Vattuone, M.A. and Isla, M. I. 2006. Antioxidant activities of Sechium edule (Jacq) Swart extracts. Food Chemistry, 97(3): 452-458.
Ortuno, A., Baidez, A., Gomez, P., Arcas, M.C., Garcia-Lidon, A. and Del Rio, J.A. 2006. Citrus paradisi and Citrus sinensis flavonoids: Their influence in the defence mechanism against Penicillium digitatum . Food Chemistry, 98: 351-358.
Ostlund, Jr. R.E., Racette, S.B. and Stenson, W.F. 2003. Inhibition of cholesterol absorption by phytosterol-replete wheat germ compared with phytosterol-depleted wheat germ. American Journal of Clinical Nutrition, 77(6): 1385-1389.
Patras, A., Brunton, N. P, O’Donnell, C. and Tiwari, B. K. 2010. Effect of thermal processing on anthocyanin stability in foods; mechanisms and kinetics of degradation. Trends in Food Science and Technology, 21: 3 - 11.
Pavan, R., Jain, S. and Kumar, A. 2012. Properties and therapeutic application of bromelain: A review. Biotechnology Research International, 10.1155/2012/976203.
Rathnayaka, R.M.U.S.K. 2013. Antibacterial effect of malic acid against Listeria monocytogenes , Salmonella enteritidis and Escherichia coli in mango, pineapple and papaya juices. American Journal of Food Technology, 8: 74-82.
Shirin Adel, P.R. and Prakash, J. 2010. Chemical composition and antioxidant properties of ginger root ( Zingiber officinale ). Journal of Medicinal Plants Research, 4: 2674-2679.
Tiwari, B. K., Patras, A., Brunton, N., Cullen, P. J. and OʹDonnell, C. P. 2010. Effect of ultrasound processing on anthocyanins and colour of red grape juice. Ultrasonics Sonochemistry, 17(3): 598-604.
Van Buul, V.J. and Brouns, F.J.P.H. 2014. Health effects of wheat lectins: A review. Journal of Cereal Science, 59: 112-117.
Waterman, P. G. and Mole, S. 1994. Analysis of phenolic plant metabolites, black well scientific publ. Oxford, 83-91.
White, J.W. 1979. Composition of Honey. In: Honey: A Comprehensive Survey, Crane, E. (Ed.). Heinemann, London, 157-192.
Wolfe, K., Wu, X. and Liu, R.H. 2003. Antioxidant activity of apple peels. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 51: 609-614.
Zafeiridis, A. 2014. The effects of dietary nitrate (beetroot juice) supplementation on exercise performance: A review. American Journal of Sports Science, 2: 97-110.
Zhu, K.X., Zhou, H.M. and Qian, H.F. 2006. Proteins extracted from defatted wheat germ: Nutritional and structural properties. Cereal Chemistry, 83: 69-75.