بررسی اثربخشی ظرفیت های سازمانی بر اتخاذ استراتژیهای کسب و کار در صنایع غذایی ایران
الموضوعات :جاوید احمدی 1 , فرزانه خلیلی 2
1 - مدیریت بازرگانی، دانشکده مدیریت، دانشگاه آزاد اسلامی قزوین، قزوین، ایران
2 - گروه اقتصاد ، دانشگاه آزاد اسلامی ابهر،ابهر، ایران
الکلمات المفتاحية: استراتژی کسب و کار, معادلات ساختاری, جهتگیری استراتژیک, صنایع غذایی ایران, ظرفیتهای سازمان,
ملخص المقالة :
امروزه با توجه به شکلگیری محیط اقتصادی پویا و رقابتی، استفاده از استراتژیهای صحیح و بموقع جزء جداییناپذیر رقابت، حیات و ارتقاء هر صنعت میباشد. هدف اصلی این پژوهش شناسایی ظرفیتها و تواناییهای سازمانی در صنایع غذایی ایران و بهرهگیری از آنها در مسیر اتخاذ راهبردهای صحیح و بهنگام، جهت بهبود عملکردهای سازمان میباشد.پژوهش حاضر با مدل مفهومی گسترده و استفاده از روش توصیفی/پیمایشی انجام شده است. جامعه آماری تحقیق، کلیه شرکتهای صنایع غذایی فعال در کشور میباشند که تعداد 221 شرکت، بعنوان حجم نمونه تعیین گردیده است. محاسبات با روش معادلات ساختاری(SEM) و با استفاده از نرم افزار lisrel انجام شده و روایی پرسشنامه با کمک تحلیل نخبگان و اساتید، پایایی آن نیز توسط آزمون آلفای کرونباخ، میانگین واریانس استخراج شده و پایایی مرکب، تأیید گردیدهاست. یافتهها، حاکی از وجود ارتباط معنادار بین ظرفیتهای سازمان با جهتگیری استراتژی و عملکرد سازمان میباشد. بین تواناییهای بازاریابی سازمان و استراتژی تمرکز، توان مدیریتی و استراتژی رهبری هزینه، رابطه مثبت و معناداری وجود دارد اما ظرفیت تکنولوژیکی موجود در سازمان با وجود رابطه مثبت و معنادار با استراتژی تمرکز، به حد کافی تاثیرگذار نمیباشد. نتایج نهایی، نشان میدهد که با اتخاذ استراتژیهای عمومی پورتر(با تاکید بر راهبرد ترکیبی) در کنار شناسایی و افزایش کیفیت عملگرهای مربوط به ظرفیتهای سازمانی در صنایع غذایی ایران، میتوان عملکرد مالی و بازاری سازمان را افزایش چشمگیری داد.
_||_