تاثیر امواج الکترومغناطیس بر روی اجزا دستگاه فتوسنتزی و قند محلول در گیاه شاهی
محورهای موضوعی : فیزیولوژی گیاهیالهام باقری ابیانه 1 , احمد مجد 2 , سایه جعفری 3
1 - گروه زیست شناسی- دانشکده علوم زیستی- دانشگاه ازاد واحد تهران شمال- تهران- ایران
2 - گروه زیست شناسی- دانشکده علوم زیستی- دانشگاه ازاد واحد تهران شمال- تهران- ایران
3 - گروه زیست شناسی-دانشکده علوم زیستی- دانشگاه ازاد واحد تهران شمال-تهران- ایران-
کلید واژه: میدان الکترومغناطیس, Lepidium sativum, دستگاه فتوسنتزی, پراکسیداسیون لیپیدهای غشایی, قند محلول,
چکیده مقاله :
چکیده این مطالعه به منظور ارزیابی تاثیر امواج الکترومغناطیس با فرکانس پایین 60 هرتز بر روی اجزای دستگاه فتوسنتزی و میزان قند محلول صورت پذیرفت. برای این منظور بذرها به دو گروه مرطوب و خشک تقسیم شدند. در مورد تیمار مرطوب، بذرها به مدت 7و 14 ساعت قبل از اعمال میدان الکترومغناطیسی در آب خیسانده شدند. سپس بذرهای مرطوب و خشک در میان ستون سیم پیچ در معرض میدان الکترومغناطیسی با شدت8/3 میلی تسلا به مدت نیم و یک ساعت قرار گرفتند. نتایج نشان دادند که میزان کلروفیل a و bافزایش معنادار و شاخص کلروفیل کاهش معنادار نداشته است. همچنین میزان کاروتنوئید، محتوای فلاونوئید و پراکسیداسیون لیپیدهای غشایی افزایش معنادار داشته است. نتایج به دست آمده موید این است که امواج الکترومغناطیس با تاثیر بر روی کاروتنوییدها و فلاونوییدها و همچنین با تاثیر بر روی لیپیدهای غشایی سبب کاهش کارایی فتوسنتز و به تبع آن کاهش میزان قند محلول در برگ دانه رست های گیاه شاهی شده است. این مطالعه به منظور ارزیابی تاثیر امواج الکترومغناطیس با فرکانس پایین 60 هرتز بر روی اجزای دستگاه فتوسنتزی و میزان قند محلول صورت پذیرفت. برای این منظور بذرها به دو گروه مرطوب و خشک تقسیم شدند. در مورد تیمار مرطوب، بذرها به مدت 7و 14 ساعت قبل از اعمال میدان الکترومغناطیسی در آب خیسانده شدند. سپس بذرهای مرطوب و خشک در میان ستون سیم پیچ در معرض میدان الکترومغناطیسی با شدت8/3 میلی تسلا به مدت نیم و یک ساعت قرار گرفتند. نتایج نشان دادند که میزان کلروفیل a و bافزایش معنادار و شاخص کلروفیل کاهش معنادار نداشته است. همچنین میزان کاروتنوئید، محتوای فلاونوئید و پراکسیداسیون لیپیدهای غشایی افزایش معنادار داشته است. نتایج به دست آمده موید این است که امواج الکترومغناطیس با تاثیر بر روی کاروتنوییدها و فلاونوییدها و همچنین با تاثیر بر روی لیپیدهای غشایی سبب کاهش کارایی فتوسنتز و به تبع آن کاهش میزان قند محلول در برگ دانه رست های گیاه شاهی شده است.
Absract This study was carried out to evaluate the effect of extremely low frequency electromagnetic field (60 Hz) on photosynthesis apparatus and the amount of soluble sugar in Lepidium sativum L. Seeds were divided to dry and wet groups. In terms of wet group, seeds were soaked in water for 7 and 14 h. Dry and wet seeds were placed in the middle of a horizontally fixed coil and were exposed to extremely low frequency electromagnetic of a magnitude of 3.8 mT, for 30 and 60 minutes. Results demonstrated that the amount of chlorophyll a and b did not show the significant increase and the amount of chlorophyll ratio did not have any significant decrease. In addition, carotenoid, flavonoid content and membrane lipid peroxidation increased significantly and the amount of soluble sugar content declined significantly. Results confirms that the influence of electromagnetic field on carotenoid and flavonoids as well as membrane lipids caused the decrease of photosynthesis efficacy, and consequently caused the decline of the amount of soluble sugar.
_||_