سنجش درصد جوانهزنی و محتوای ترکیبات فنلی گیاه گوجهفرنگی در پاسخ به امواج تلفن همراه
محورهای موضوعی : فیزیولوژی گیاهیالهام رجب بیگی 1 , محمدرضا روستا 2
1 - گروه تکوین، دانشکده علوم و فناوریهای نوین، دانشگاه علوم پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی تهران
2 - گروه بیوشیمی-بیوفیزیک، دانشکده علوم و فناوریهای نوین، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
کلید واژه: تلفن همراه, ترکیبات فنلی, گوجهفرنگی, پراکسیداسیون لیپیدهای غشایی,
چکیده مقاله :
امروزه استفاده از وسایل ارتباطی افزایش روزافزونی داشته است و برخی از این وسایل نظیر تلفن همراه بسیار مورد توجه بشر و بویژه قشر جوان قرار گرفته است. بهمنظور بررسی اثرات این امواج در زندگی امروزی در این تحقیق بذرهای گیاه گوجهفرنگی بهمدت 14 روز و هر روز 10 دقیقه در مجاورت تلفن همراه فعال قرار گرفتند و در این مدت با تلفن دیگری به تلفن مذکور زنگ زده میشد. در پایان مدت تیمار، درصد جوانهزنی، تخریب لیپیدهای غشایی، محتوای پروتئین و ترکیبات فنلی مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که درصد جوانهزنی در پاسخ به امواج تلفن همراه افزایش یافته است. این امر میتواند ناشی از افزایش بیان ژنها و یا افزایش فعالیت آنزیمهای دخیل در جوانهزنی تحت تاثیر امواج در مقایسه با گروه تیمار باشد. از سوی دیگر در گیاهان تیمار شده با تلفن همراه، پراکسیداسیون لیپیدهای غشایی افزایش یافت که میتواند بهعلت کاهش ظرفیت جمعآوری رادیکالهای آزاد اکسیژن باشد. همچنین در گروههای تیمار شده محتوای پروتئین کل تا 50% کاهش نشان داد. بنابراین به نظر میرسد امواج تلفن همراه از طریق تخریب غشا و تغییر در محتوای پروتئینها میتواند اثر نامطلوبی بر سیستمهای زنده بگذارد.
Nowadays, the use of cell phone has increased with the modernization. It has led to the increase in the radiations in the environment which further has effect on the plants and animals including human beings. In this research, the grains of tomato (Solanum lycopersicum) were placed in petridish and the mobile phone set was placed over them and it was activated by calling from another phone. The grains under the treatment for 14 days, were radiated for 10 minutes every day. After the treatment, the effects of cell phone waves on tomato (Solanum lycopersicum) seedlings were investigated and the percentage of germination, radical scavengering capacity, and phenolics were examined in compared to control samples. It was observed that radiations emitted from cell phone show considerable increasing in the germination percentage and lipid peroxidation. Radical scavenging activity (RSA) and protein content were declined in response to cell phone radiations. Increasing of seed germination could be caused by inducing gene expression in response to cell phone radiations. It seems that although the decrease in radical scavenging activity, ROS was increased. It could be led to lipid degradation in compare to control ones. Total phenolics decreased in response to phone radiation. It seems that cell phone radiation can affect cells through the membrane degeneration and the production of reactive oxygen species.
_||_