القای پاسخهای دفاعی و کنترل بیولوژیک بیماری کپک آبی میوه سیب Penicillium expansum به وسیلهی مخمر (A1) Rhodotorula mucilaginosa
محورهای موضوعی : دو فصلنامه تحقیقات بیماریهای گیاهیجلال غلام نژاد 1 , حسن رضا اعتباریان 2 , فاطمه ناصری نسب 3
1 - کارشناس ارشد گروه گیاهپزشکی، پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران.
2 - استاد گروه گیاهپزشکی، پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران.
3 - کارشناس ارشد گروه گیاهپزشکی، پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران.
کلید واژه: کنترل بیولوژیک, ترکیبات فنلی, پراکسیداز, Rhodotorula mucilaginosa A1, Penicillium expansum, کاتالاز,
چکیده مقاله :
در این تحقیق، جدایهی A1از مخمر Rhodotorula mucilaginosaبرای کنترل کپک آبی سیب
Penicillium expansum به کار گرفته شد. آزمون تست تقابل، متابولیتهای خارج سلولی و مواد فرار در آزمایشگاه برای ارزیابی قدرت بیوکنترلی مخمر بهکار برده شد. این جدایه از مخمر رشد قارچ P. expansumرا کاهش داد. در آزمون کشت تقابل، میزان کاهش رشد 97/60 درصد، در مورد گاز فرار 57/90 درصد، و در تست متابولیتهای خارج سلولی 36/83 درصد بود. در آزمایشهای انباری، چاهک ایجاد شده روی سیب با 40 میکرولیتر سوسپانسیون مخمر آنتاگونیست و 24 ساعت بعد با 20 میکرولیتر سوسپانسیون قارچ عامل بیماری مایهزنی شد. سیبهای مایهزنی شده در20 و 5 درجهی سانتیگراد در انبار قرار گرفتند. مساحت لکهها در روی سیبهای تیمار شده با مخمر در هر دو دما در مقایسه با شاهد، کاهش معنیداری نشان دادند. در قسمت دوم آزمایش، توانایی مخمر در القاء دو آنزیم پراکسیداز و کاتالاز و همچنین ترکیبات فنلی در بافت میوهی سیب بررسی شد. میزان فعالیت آنزیمهای پراکسیداز ،کاتالاز و میزان ترکیبات فنلی کل در روزهای دوم، چهارم، ششم، هشتم و دهم بعد از مایهزنی عامل بیماری اندازهگیری شد. این جدایهی مخمری، فعالیت آنزیمهای پراکسیداز و کاتالاز را افزایش داد که این افزایش در روز ششم بعد از مایهزنی عامل بیماری، به حداکثر میزان خود رسید. بیشترین میزان کل ترکیبات فنلی نیز در سیبهای آلودهی تیمار شده با جدایهی مخمر در روز ششم بعد از مایهزنی دیده شد که نسبت به شاهد آب مقطر به طور معنیداری افزایش یافته بود.
In this study, Rhodotorula mucilaginosa isolate A1 was recovered from healthy apple surface and Penicillium expansum was isolated from infected apple. The yeast isolate was evaluated as a potential biological control agent for apple blue mold caused by P. expansum. Dual culture, extracellular metabolite and volatile compounds tests were used in in vitro assays. The yeast inhibited growth of P. expansum, the inhibition by yeast was 60.97%, in dual culture, 90.57% in volatile gases and 83.36% in cell free metabolite tests. Apple fruit were wound-inoculated using 40 µl of yeast cell suspension (107cell/ml) followed 24 h later by P.expansum (105 conidia/ml). The apples were then incubated at 20 and 5°C. The yeast reduced the decayed area at both (20 and 5 °C) temperatures. In the second section of this study, the ability of yeast to induce catalase, peroxidase and phenolic compounds in apple tissue was investigated. The apples were first treated with the yeast, then inoculated with the pathogen and incubated for 10 days at 20 °C. Peroxidase, catalase activities and levels of phenolic compounds were measured 2, 4, 6, 8 and 10 days after inoculation with P. expansum. R. mucilaginosa A1 caused increase in peroxidase and catalase activities that reached their maximum level 6 days after inoculation with pathogen. The highest level of phenolic compounds was observed at 6 days after pathogen inoculation in treatments of R. mucilaginosa A1and Penicillium compared with control (apple treated with distilled water). The ability of R. mucilaginosa to increase activities of peroxidase, catalase and levels of phenolic compounds may be some of the mechanisms responsible for its biocontrol activities.
_||_