بررسی کاهش وزن خوراک دام در زمان انبارداری
محورهای موضوعی : فصلنامه کیفیت و ماندگاری تولیدات کشاورزی و مواد غذاییعلی اصغر صادقی 1 , زهره رهنمایی 2 , مرتضی ندافی 3
1 - عضوهیئت علمی
2 - گروه ریاضی، واحد فیروزکوه، دانشگاه آزاد اسلامی، فیروزکوه، ایران
3 - کارشناس ارشد رشته تغذیه دام شاغل در شرکت پشتیبانی امور دام کشور جهاد کشاورزی
کلید واژه: نهادههای دامی, کاهش وزن, انبار,
چکیده مقاله :
در کشور ایران، ذرت، جو و کنجاله سویا، سه نهاده اصلی و پرمصرف در تغذیه دام میباشند. وزن این دانهها در حین ذخیره کردن در انبارها مقداری کاهش مییابد که تحت تأثیر عواملی نظیر نوع نهاده، نوع انبار (سیلو، سوله و روباز چادری) و نیز مدتزمان نگهداری میباشد. در انبارداری نهادههای دامی، برآورد مقدار متعارف کاهش وزن در مدتزمان نگهداری برای انبارداران و صاحبان کالا اهمیت دارد. در این تحقیق مقدار کاهش وزن دانه ذرت، جو و کنجاله سویا بر اساس نوع انبار، مدت و استان محل نگهداری با استفاده از دادههای مربوط به انبارهای شرکت پشتیبانی امور دام در سالهای 1395 تا 1402 بررسی شد. تأثیر نوع انبار و مدتزمان نگهداری دانه ذرت و جو در انبار در تغییرات کاهش وزن معنیدار بود (01/0< P). بیشترین کاهش وزن در انبار سیلو و کمترین آن در انبار روباز بود. تأثیر اقلیم و مدتزمان نگهداری کنجاله سویا در انبار در تغییرات کاهش وزن معنیدار بود (01/0< P). بیشترین کاهش وزن کنجاله سویا در اقلیم گرم و خشک و سپس گرم و مرطوب و کمترین آن در منطقه بارانی بود. بنابراین، بهمنظور بهینهسازی نگهداری و کاهش ضررهای اقتصادی، بایستی کشاورزان و مدیران انبارها از انبارهای مناسب استفاده کنند و شرایط اقلیمی را در انتخاب محل انبار و مدتزمان نگهداری موادغذایی مدنظر قرار دهند. این نتایج میتواند به بهبود مدیریت انبارها و کاهش هزینههای ناشی از کاهش وزن محصولات کمک کند.
The corn, barley and soybean meal are the three widely used feeds in animal nutrition in Iran. During the storage of feedstuffs in warehouses, there is some weight loss, which is because of type of storage (silo, niches, and open warehouse), as well as the duration of storage. Estimation of weight loss during storage is important for the owners of the feedstuffs. In this research, the weight loss of corn, barley and soybean meal estimated according to the type of storage, duration and the province in which the storage is located. The data of weight loss supplied by the State Livestock Affairs Logistics from 2015 to 2023. The effect of the type of storage and duration of storage, on corn and barley weight loss were significant (P<0.01). The highest weight loss in terms of storage type was seen in silo storage and the lowest in open storage. The effect of climate and storage time of soybean meal on weight loss was significant (P<0.01). The weight loss in terms of storage time in all three feeds was highest in 12 months and more. The highest weight loss of soybean meal was in hot and dry climate and then in hot and humid climate and the lowest was in rainy region. To optimize storage and minimize economic losses, farmers and warehouse managers should utilize appropriate storage facilities and take climatic conditions into account when selecting storage locations and durations for food products. These findings can enhance warehouse management practices and lower costs associated with product weight loss.